Tί χρειάζεσαι άραγε για να ξεκινήσεις το ψάρεμα;

Συγκεντρώσαμε τα μυστικά, τις συμβουλές και τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα χρειαστούν οι αρχάριοι ψαράδες πριν πέσουν στα βαθιά.

Tί χρειάζεσαι άραγε για να ξεκινήσεις το ψάρεμα;

Ήρθε επιτέλους η ώρα να σου αποδείξουμε τι ψάρια πιάνουμε. Όχι εντάξει, μην φοβάσαι δεν θα αρχίσουμε να αφηγούμαστε τεράστιες ψαριές με λεία γιγαντιαίων τόνων ή χιλιάδων κουτσουμούρων που κανείς ποτέ δεν πιστεύει. Είμαστε όμως εδώ για να σου δώσουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι πριν ξεκινήσεις το ψάρεμα, γιατί πάντα χρειάζεται ένα χαλαρωτικό χόμπι, ειδικά στην γεμάτη υποχρεώσεις κι άγχη καθημερινότητά μας.

Ξεκινάμε με όσα βασικά πρέπει να γνωρίζεις για τη διαδικασία του ψαρέματος, πριν «πέσεις στα βαθιά» κι άλλα τέτοια pun intended αστειάκια.

Ποιες είναι οι καλύτερες ώρες για ψάρεμα;

 Οι ώρες που συνήθως ψαρεύουμε είναι είτε πρωί είτε βράδυ, δηλαδή οι ώρες που τα ψάρια ξυπνάνε και τρώνε. Πολλά είδη ψαριών δαγκώνουν καλύτερα ακριβώς την αυγή και το σούρουπο, στο φως του περιβάλλοντος. Κατά τις μεσημεριανές ώρες η νεφοκάλυψη μπορεί να κάνει καλύτερο ψάρεμα, ενώ στο άμεσο φως του ήλιου (ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού) ψάξε περιοχές με σκιά. Τα ψάρια συχνά αναζητούν σκιά όταν έχει ζέστη και ηλιοφάνεια και γίνονται πιο δραστήρια τις δροσερές ώρες της ημέρας, όπως ο καθένας μας. Επίσης, σε γενικές γραμμές,  έχε κατά νου πώς το μέσο χρονικό διάστημα για ένα ψάρεμα είναι περίπου δύο με τρεις ώρες.

Κάθε ψάρι έχει το δικό του spot

Η αθερίνα, για παράδειγμα, είναι αφρόψαρο –γι ’αυτό ψαρεύεται και με απόχη- και εντοπίζεται όμως και σε βαθύτερα νερά, ενώ όταν γυαλίζει συνήθως κοιμάται. Ο κέφαλος, βρίσκεται σε λιμάνια και αμμουδιές και συχνά γλύφει το δόλωμα και το αφήνει. Οι δράκαινες βρίσκονται σε βαθύτερα νερά. Τα μελανούρια «κυκλοφορούν» σε αμμουδερούς βυθούς, ενώ οι σαργοί και οι τσιπούρες σε βραχώδεις βυθούς. Τα λαβράκια τέλος είναι παντού, όπως τα χρέη μας.

Ποια είναι η καλύτερη από τις πενήντα αποχρώσεις του δολώματος;

Κράτα αυτό ως γενική συμβουλή. Είναι πολύ σημαντικό το χρώμα του δολώματος να ταιριάζει με αυτό του νερού, εντός του οποίου ψαρεύεις. Αν θες τώρα να γίνουμε ακόμα πιο συγκεκριμένοι, θα το κάνουμε με την ελπίδα να μην μας ξεχάσεις στις μεγάλες σου ψαριές. Για παράδειγμα σε πράσινο νερό, επέλεξε χρώμα λάιμ ή κίτρινο, σε καθαρό νερό, λευκό ή το μαργαριταρί και σε λιμνάζον ταννικό νερό, το σκούρο καφετί είναι η καλύτερη επιλογή.

Τι δόλωμα θα επιλέξω;

Αυτός που καθορίζει το δόλωμα είναι το «θαλάσσιο θήραμα» που αναζητάς. Η πλέον κλασική επιλογή για δόλωμα είναι ο «ακροβάτης» και βγάζει ψάρεμα για 4 με 5 ώρες. Η χαμηλή τιμή του προκύπτει λόγω της μεγάλης εκτροφής που γίνεται και πωλείται σε κουτάκια από 20 έως και 50 γραμμαρίων (με την τιμή του να κυμαίνεται μεταξύ 4-5€). Προτιμάται για παράκτιο ψάρεμα και συχνά το λιγουρεύονται η μουρμούρα, η τσιπούρα, το λαβράκι και ο σαργός.

Για μεγαλύτερα ψάρια πας στα «μονοδόλια» ή και «τσουτσούνια», ήτοι πακέτο δέκα σκουληκιών τα οποία δολώνονται ολόκληρα και είναι για ψάρια μεγάλου βάρους. Η τιμή τους κυμαίνεται γύρω στο 1€ το τεμάχιο ή 6,5€ το κουτάκι που περιλαμβάνει 6-7 τεμάχια συνήθως.

Τέλος, υπάρχουν και τα «φαραώ», η πιο ακριβή επιλογή, τα οποία τα αγαπούν τα μεγάλα ψάρια και βγάζουν πλήθος δολωμάτων.

Όπου φυσάει ο άνεμος μην πας

Ανάλογα με το πώς φυσάει ο αέρας, μπορείς να βρεις εύκολα γαλήνιο μέρος για να ψαρέψεις. Όταν έχει δροσιά στην Αττική, προτίμησε την πίσω μεριά, δηλαδή Ραφήνα και Νέα Μάκρη. Αντίθετα όταν έχει βοριά προτίμησε όλες τις παραλίες από τον Πειραιά μέχρι την Ανάβυσσο, γιατί δεν πιάνουν καθόλου αέρα.

Με τη συρτή τι κάνουμε;

Αν ψαρεύεις με συρτή (ήτοι οδηγείς το σκάφος αργά με τα δολώματα να σέρνονται πίσω), πριν αμολήσεις τα δολώματα, κράτησέ τα κοντά στο σκάφος και παρακολούθησέ τα για να βεβαιωθείς ότι κολυμπούν με ρεαλιστικό τρόπο. Αν πάλι φαίνονται πιο τεμπέλικα έως και ληθαργικά μην φοβηθείς να δώσεις λίγο γκάζι.

Με τι καλάμι να ξεκινήσω;

Θα σου λέγαμε να πας με την ασφαλή επιλογή ενός καλαμιού τριών μέτρων, το οποίο θα μπορέσεις να κουμαντάρεις πιο εύκολα, από ότι ένα εξάμετρο για αρχή. Οι αρχάριοι ψαράδες συνηθίζουν να ξεκινούν το άθλημα με αυτά διότι είναι ιδανικά για να μπεις στον κόσμο του ψαρέματος. Αν θες να αγοράσεις θα βρεις αρκετές value for money επιλογές που κυμαίνονται μεταξύ 20-25€. Μαζί με τα δολώματα είναι τα μόνα που χρειάζεσαι πριν ξεκινήσεις να επιδίδεσαι  στην ψαρεματική.  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v