Στη Χατζηκυριάκου στον Πειραιά για φρέσκο μπαρμπουνάκι, καλαμαράκια και θαλασσινά

Μες στο Χατζηκυριάκειο, κοντά στον Άγιο Νείλο τρώμε εκλεκτά θαλασσινά και φρέσκο ψάρι, σε έναν δρόμο «βασιλιά» της παλιάς, καλής ψαροταβέρνας.

Στη Χατζηκυριάκου στον Πειραιά για φρέσκο μπαρμπουνάκι, καλαμαράκια και θαλασσινά

Ψάθινες καρέκλες, τηγάνια που τσιτσιρίζουν και βγάζουν εκλεκτά ψαρικά, καρό τραπεζομάντιλα και καλή καρδιά.

Στο Χατζηκυριάκειο, στη Λεωφόρο Χατζηκυριάκου, η παλιά καλή ψαροταβέρνα έχει την τιμητική της και ο δρόμος βρίθει επιλογών για ολόφρεσκα θαλασσινά σε ρετρό κλίμα.

Πιάνουμε Λιμάνι λοιπόν, και βολτάρουμε στον δρόμο του καλού ψαριού, πιάνοντας τραπέζι σε όμορφα ψαροταβερνεία.

Κοντά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Λεωφ. Χατζηκυριάκου 126) η Μαργαρώ δεν μαγειρεύει, μόνο τηγανίζει εδώ και δεκαετίες (από το 1940 σερβίροντας λίγα πράγματα και καλά, με μεράκι. Κουτσομούρες, μπαρμπουνάκια, χωριάτικη αλλά και οι ξακουστές γαρίδες της, τρώγονται με το χέρι όπως παλιά, για να γλείψεις μέχρι και το δαχτυλάκι όταν τελειώσεις το ψαροτσιμπούσι σου. Λογαριασμός στα 25-30€ το άτομο και τρως σαν άρχοντας, με μπίρα και κέρασμα πορτοκαλόπιτα.

Μάστερ στα θαλασσινά, ο Ξιφίας (Λεωφ. Χατζηκυριάκου 133), είναι μια οικογενειακή ψαροταβέρνα με φανατικούς θαμώνες, ολόφρεσκες πρώτες ύλες και καλές τιμές. Εδώ στρώνεσαι στα τραπεζάκια και δοκιμάζεις γαρίδες γίγας σαγανάκι, αφράτα καλαμαράκια τηγανιτά, ταραμοσαλάτα, χόρτα βραστά, εξαιρετικό ριζότο με μύδια και γαριδομακαρονάδα για αρχόντους – λογαριασμός στα 20-25€, με μπίρες.

Ακριβώς απέναντι, με ιστορία μισού αιώνα στα θαλασσινά, ο Ηλίας είναι ο απόλυτος προορισμός για ψάρι που σπαρταράει και λοιπά θαλασσινά καλούδια, τα οποία ετοιμάζονται με φροντίδα και εξαιρετικές πρώτες ύλες. H σπιτική ψαρόσουπα του είναι θρύλος, το ίδιο και οι γαρίδες σαγανάκι σε χειροποίητη κόκκινη σάλτσα, τίποτα εδώ δεν είναι ετοιματζίδικο. Καλαμαράκια, ταραμοσαλάτα, κουτσομουράκια ή μπαρμπουνάκια, χταποδάκι ψητό και ωραιότατες σαλάτες όπως τα βραστά λαχανικά εγγυώνται ένα πλήρες ψαρο-γεύμα – λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο, με κρασί.

Πιο «νέος» στην… παρέα, ο Φίλιππας στέκεται αντάξια στα θαλασσινά μεγαθήρια του δρόμου, και σερβίρει στο μίνιμαλ εσωτερικό του αλλά και σε τραπεζάκια έξω ωραιότατα θαλασσινά και φρέσκο ψάρι. Μύδια στον ατμό με σκορδάκι, γαριδούλες ψητές, μπαρμπουνάκια τηγανισμένα στην εντέλεια, καλαμαράκια – αφρός, νοστιμότατη ψαρόσουπα και φρέσκο ψάρι ημέρας συγκαταλέγονται στα μαστ του καταλόγου – λογαριασμός κι εδώ περί τα 20-25€ στα άτομο, με ουζάκι.

Λίγο παρακάτω, στην οικογενειακή ψαροταβέρνα του Γιάννη (Λεωφ. Χατζηκυριακού 107) που έκλεισε αισίως τα 30 (όχι ο Γιάννης, η ψαροταβέρνα), θα βρεις νοστιμότατα και φυσικά ολόφρεσκα ψαράκια ημέρες σε δελεαστικότατες τιμές. Σπεσιαλιτέ του η πεσκανδρίτσα ψητή και η αχινόσουπα η λεμονάτη, ενώ στον κατάλογο δεσπόζουν νοστιμότατες σαρδέλες ψητές, καραβιδόψυχα, μύδια σαγανάκι, χρυσαφένια καλαμαράκια, μαρίδα, αθερίνα, μπαρμπουνάκια και άλλα τέτοια ωραία. Λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο, με ουζάκι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v