6 καλά πράγματα που θα συμβούν αν ξεκινήσεις ημερολόγιο

Αν ακούς την λέξη ημερολόγιο και σκέφτεσαι ένα κοριτσάκι πέμπτης δημοτικού να γράφει τα μυστικά του... έχουμε να σου πούμε πράγματα.

 

6 καλά πράγματα που θα συμβούν αν ξεκινήσεις ημερολόγιο

Αν ακούς την λέξη ημερολόγιο και σκέφτεσαι ένα κοριτσάκι πέμπτης δημοτικού με τα πόδια του να κλωτσάνε στον αέρα, με ένα γκλίτερ στυλό στο χέρι να γράφει τα μυστικά του... αυτή θα ήταν μια καλή περιγραφή για το πώς γράφει στο ημερολόγιό του ένα κοριτσάκι. Αν εσύ δεν είσαι ένα μικρό κοριτσάκι, όμως, μπορείς κι εσύ να γράφεις στο ημερολόγιό σου και να έχεις ό,τι άλλο vibe προτιμάς.

Σοκ; Όχι και τόσο, επειδή σίγουρα θα έχεις ακούσει από κάποιον ότι το κάνει ακόμα και στα βαθιά ενήλικά του χρόνια. Ίσως να είναι κάποιος φίλος σου που γενικά του αρέσει να κάνει κουλά πράγματα, ή ίσως να είναι κάποιος φίλος σου που ξεκίνησε εκείνη τη μορφή ψυχοθεραπείας που σου βάζει και ασκήσεις για το σπίτι. Και πάλι, όμως, εσύ δεν χρειάζεσαι να ανήκεις σε μια από αυτές τις ομάδες για να κερδίσεις τα οφέλη που έχει να σου προσφέρει αυτό το εργαλείο. Επειδή περί εργαλείου πρόκειται.

Άφησέ μας, λοιπόν, να σε πείσουμε με όσα έχουμε μάθει τόσα χρόνια – ο συντάκτης του κειμένου ξεκίνησε το 2017, ας πούμε, και τώρα γεμίζει το τέταρτο τετράδιό του με πράγματα που δεν πρόκειται (και δεν χρειάζεται) να διαβάσει κανείς ποτέ.

Αρχικά, τα βγάζεις από μέσα σου
Πόσα σιχτίρια καταπίνεις κάθε μέρα; Πόσες ξενέρες, εκνευρισμούς δικαιολογημένους και αδικαιολόγητους, πόσες στιγμές ντροπής, αδικίας αλλά και έντονου ενθουσιασμού, χαζοχαρούμενης διάθεσης (που δεν εκτιμήθηκε ίσως από την ομήγυρη), και πόσες στιγμές στρες; Όλα αυτά δεν γίνεται να τα σκέφτεσαι συνεχώς, αλλά μπορείς να τα σκεφτείς την ώρα που θα τα γράφεις στο ημερολόγιό σου. Ο πρωταρχικός σκοπός είναι να έχεις ένα μέρος που μπορείς χωρίς ντροπές και ενοχές να βγάζεις από μέσα σου όλες εκείνες τις σκέψεις που δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς. Και, μιας που το αναφέραμε...

...ίσως σε βοηθήσει με τον ύπνο
Πέρα από την ψυχολογική εκτόνωση που μπορεί να σου προσφέρει το ημερολόγιο (επειδή, πίστεψέ μας, θα υπάρξουν μέρες που θα θες να γράφεις μόνο βρισίδια με κεφαλαία και το κάθε γράμμα να καταλαμβάνει δυο γραμμές), αν το κάνεις συνήθεια να γράφεις πριν πέσεις για ύπνο, δημιουργείς μια πολύ υγιή ρουτίνα που δεν περιλαμβάνει οθόνες, αναμάσημα σκέψεων ή ό,τι άλλο δεν σε αφήνει να χαλαρώσεις. Ο εγκέφαλος δεν χρειάζεται πολύ καιρό για να φτιάξει νέες συνδέσεις μεταξύ πράξεων, οπότε ίσως να βρεις τον εαυτό σου να νυστάζει σε πιο τακτική ώρα.

Θα σου βάλει τις σκέψεις σε μια σειρά
Εντάξει, λοιπόν. Τα έβγαλες από μέσα σου. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό σε πολλές περιπτώσεις – οι μικροενοχλήσεις της ημέρας, ας πούμε, δεν χρειάζονται πάντα σοβαρή ανάλυση. Αλλά όσο περισσότερο γράφεις, θα αρχίσεις να βλέπεις το μυαλό σου να αναφέρει τις σκέψεις με σειρά προτεραιότητας, αντί για σκόρπια και αγχωμένα. Θα αρχίσεις να βρίσκεις κοινούς παρονομαστές σε μέχρι τώρα άσχετες μεταξύ τους συμπεριφορές. Το ημερολόγιο είναι ένα πολύ καλό εργαστήριο, όπου είσαι ταυτόχρονα ο ειδικός και το αντικείμενο μελέτης.

Σου δίνει ηρεμία, όπως και ψυχραιμία
Μπορεί να ξεκινήσεις να γράφεις μες στα νεύρα και να καταλήξεις να βλέπεις ότι αντέδρασες υπερβολικά. Ότι τα πράγματα είναι καλύτερα απ’ ό,τι νόμιζες, ή ότι εν τέλει για τα νεύρα μπορεί ως ένα βαθμό να έφταιγες και εσύ. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα νεύρα σου μπορεί να είναι φουλ δίκαια και να χρειαστείς μια σελίδα για να ξεψαχνίσεις με βίαιο τρόπο όλα τα άσχημα που σου έκανε κάποιος – κάτι που ίσως δεν θες (ή κουράστηκες) να κάνεις φωναχτά, γιατί εσύ εν τέλει είσαι που πρέπει να τα ακούσεις, και το να τα γράψεις είναι λίγο-πολύ ένα real-time podcast με τον εαυτό σου. Το φινάλε όλων αυτών είναι το ίδιο: Δεν θα πας στο κρεβάτι με τα ίδια νεύρα που είχες δέκα λεπτά πριν.

Μπορεί να σε βοηθήσει ακόμα και με ιατρικά ζητήματα
Είτε μιλάμε για χρόνιους πόνους, είτε για προβλήματα ψυχολογικής φύσης, το ημερολόγιο είναι το μέρος που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πόσο συχνά και γιατί συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Συνεπώς μπορεί να γίνει χρήσιμο σε κάθε τι που αφορά την υγεία σου, από το να βλέπεις τι φαγητά σε πειράζουν μέχρι να καταγράφεις τα πράγματα που σε έκαναν να θυμώσεις μέσα στην ημέρα σου. Καρδιολόγοι, διαιτολόγοι, ψυχολόγοι, όλοι θα εκτιμήσουν την μπόνους πληροφορία.

Μπορεί να γίνει όσο κάζουαλ θες
Πρόσφατα, ο συντάκτης του κειμένου γνώρισε άνθρωπο που όντως φτιάχνει κάθε σελίδα του ημερολογίου του με αποκόμματα, χρώματα και ζωγραφιές, σαν κάτι που θα έβλεπες στο Pinterest. Ήταν πανέμορφο, αλλά σίγουρα χρονοβόρο. Από την άλλη μεριά, τα δικά μου ημερολόγια είναι το λιγότερο προσεγμένο γράψιμο που θα κάνω στην ημέρα μου (ναι, ακόμα και τις ημέρες που μπορεί να βαριέμαι στη δουλειά), επειδή εκείνη τη στιγμή η πρακτικότητα είναι το παν. Το δικό σου ημερολόγιο μπορεί να βρίσκεται όπου θες εσύ στο τεράστιο φάσμα του «σπέσιαλ πράγμα που έχω στο σπίτι μου». Και, στην τελική ανάλυση, αν ξεκινήσεις να γράφεις ημερολόγιο με ύφος λακωνικού νταλικέρη επειδή αυτός είσαι και αυτός θες να είσαι, το ημερολόγιό σου δεν θα σε κρίνει ποτέ για αυτό. Όπως επίσης δεν θα σε κρίνει αν δίπλα στα νταλικέρικα χώσεις κι ένα αυτοκολλητάκι. Δικό σου είναι, και είναι για σε κάνει καλά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v