Γιατί παίζει παντού το Makeba της Jain;

Το απόλυτο χιτ των social media έγινε βάιραλ 8 ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία του… και πλέον ετοιμαζόμαστε να το ακούσουμε λάιβ τον Ιούνιο στο Release.

Γιατί παίζει παντού το Makeba της Jain;

Αν έχεις μπει έστω και μια φορά στη ζωή σου στο TikTok ή το Instagram, αποκλείεται να μην το έχεις ακούσει. Το απόλυτο viral hit των social media εξακολουθεί να ντύνει μουσικά κάθε δεύτερο βιντεάκι, reel και story, σχεδόν έναν χρόνο από τότε που το ανακάλυψαν τα social media… και οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία του.

Πώς έγινε αυτό; Όπως συμβαίνουν πολλά πράγματα στο internet: Σχεδόν καρμικά. Βλέπεις, το single πρωτοκυκλοφόρησε το μακρινό 2015, στο ντεμπούτο άλμπουμ της Jain (κατά κόσμον Jeanne Louise Galice), μουσικού και τραγουδίστριας από την Τουλούζη της Γαλλίας. Το άλμπουμ εκείνο, με τίτλο Zanaka, σκαρφάλωσε στα charts πολλών ευρωπαϊκών χωρών, και έγινε μάλιστα χρυσό σε Γαλλία, Ελβετία, Πολωνία αλλά και Καναδά. Θα περνούσαν όμως μερικά χρόνια μέχρι το Makeba να κάνει τον γύρο του κόσμου ντύνοντας αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εμπνευσμένο από την Miriam Makeba, την τραγουδίστρια και ακτιβίστρια, γνωστή και ως "Mama Africa", η οποία έμεινε στην Ιστορία για τη μάχη εναντίον του απαρτχάιντ με όπλο της τη δύναμη της μουσικής, το κομμάτι φιγουράρει τη σαιζόν 2023-24 στα charts όλου του πλανήτη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, όπου εκτοξεύτηκε στην 7η θέση του International Top-10.

Με στίχους όπως «θέλω να σε δω να τραγουδάς/ θέλω να σε δω να πολεμάς/ γιατί είσαι η αληθινή ομορφιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «κανείς δεν μπορεί να νικήσει την Mama Africa/ ακολουθείς τον ρυθμό που θα σου δώσει/ το χαμόγελό της είναι αρκετό για να πάψουν χιλιάδες να υποφέρουν», το κομμάτι αποτίει έναν μεγαλειώδη φόρο τιμής στην Miriam Makeba και τους αγώνες της για τα δικαιώματα των ανθρώπων.

Η Jain, βέβαια, που θα δούμε στις 15 Ιουνίου στην Πλατεία Νερού στο πλαίσιο του Release Festival, την ίδια μέρα με τον Parov Stellar και τους Telenova, δεν είναι one hit wonder: Το δεύτερο άλμπουμ της, Souldier, που κυκλοφόρησε το 2018, γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη, και έγινε δύο φορές πλατινένιο στη Γαλλία. O Will Hermes του περιοδικού Rolling Stone, μάλιστα, το περιέγραψε ως «διασταύρωση του παν-αφρικανικού dancehall chat με το κελάηδισμα της Europop» που «αν και τραγουδιέται στα αγγλικά, είναι στιλιστικά πολύγλωσσο».

Αν μας ρωτάς, εμείς έχουμε κλείσει ήδη εισιτήρια για να τη δούμε λάιβ στις 15 Ιουνίου. Κλείσε κι εσύ με ένα κλικ εδώ και τα λέμε εκεί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v