Οι γυναίκες που απογείωσαν τα τραγούδια των Massive Attack

Τα αιθέρια γυναικεία φωνητικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των κομματιών της ιστορικής μπάντας του Μπρίστολ.

Οι γυναίκες που απογείωσαν τα τραγούδια των Massive Attack

Ξεκινώντας από το Bristol της Αγγλίας, το 1988, έχοντας τις ρίζες τους στην κολεκτίβα The Wild Bunch, οι Massive Attack παραμένουν μόνιμα μπροστά από την εποχή τους. 

Mε μόλις 5 studio albums, άλλαξαν τη σύγχρονη μουσική για πάντα, κυκλοφορώντας κομμάτια που ακόμα ηχούν ονειρεμένα στα αυτιά μας.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία τους έπαιξαν και τα γυναικεία φωνητικά που ακούμπησαν τέλεια πάνω στις συνθέσεις των Robert "3D" Del Naja, Grant "Daddy G" Marshall και Andy "Mushroom" Vowles και τις απογείωσαν.

Θυμόμαστε μερικές από τις πιο αιθέριες γυναικείες φωνές τους, μερικούς μήνες πριν τους απολαύσουμε ζωντανά στο Release Athens Festival

Shara Nelson

Τραγούδησε και έγραψε τρία κομμάτια στο πρωτοποριακό ντεμπούτο άλμπουμ της μπάντας, Blue Lines το 1991, με τα βρώμικα trip hop beats να συνδυάζονται τέλεια με την υπέροχη φωνή της και τους αισθαντικούς στίχους της. Πρόκειται για τα εκπληκτικά Safe From Harm, Daydreaming και φυσικά το υπέροχο Unfinished Sympathy, ένα από τα κορυφαία κομμάτια των 90s αν μας ρωτάς.

Tracey Thorn

Η αποχώρηση της Shara Nelson από το συγκρότημα μετά το Blue Lines εγκαινίασε την εποχή της Tracey Thorn, από τους Everything But the Girl. Η Thorn όχι μόνο δάνεισε τη φωνή της, αλλά έγραψε και τους στίχους για το single Protection, στο ομώνυμο άλμπουμ του 1994.

Τα ιδιαίτερα φωνητικά της σε συνδυασμό με τα έντονα κιθαριστικά μέρη, αποτέλεσαν την πετυχημένη μαγιά για το δεύτερο top 20 hit του συγκροτήματος μέχρι στιγμής.

Η Thorn συνέγραψε και τραγούδησε επίσης το Better Things, που κυκλοφόρησε στο ίδιο άλμπουμ, ενώ το 1995, τραγούδησε το The Hunter Gets Captured by the Game για το soundtrack του Batman Forever, στην τελευταία της συνεργασία με την μπάντα.

Elizabeth Fraser

Η τραγουδίστρια των Cocteau Twins, είναι πιθανώς περισσότερο γνωστή για τις συνεργασίες της με τους Massive Attack, έχοντας ηχογραφήσει τρία τραγούδια για το άλμπουμ Mezzanine το 1998, ανάμεσά τους και το πανέμορφο Teardrop, το οποίο μάλιστα προοριζόταν για την… Madonna. Συμμετείχε επίσης στο Black Milk και στο Group Four. Το 2006 έκανε τουρ με την μπάντα, το ίδιο και την περίοδο 2018-2019 παραμένοντας μέχρι σήμερα στο δυναμικό της.

Sinéad O'Connor

Η αδικοχαμένη τραγουδίστρια είχε δανείσει τη φωνή της σε τρία κομμάτια στο άλμπουμ 100th Window το 2003, συμπεριλαμβανομένου του κύριου σινγκλ, Special Cases, το οποίο μπήκε στο top 20 του Ηνωμένου Βασιλείου.

Hope Sandoval

H υπέροχη τραγουδίστρια του καλιφορνέζικου dream-pop συγκροτήματος Mazzy Star δάνεισε το 2010 τη φωνή της σε ένα από τα κορυφαία κομμάτια της μπάντας, το Paradise Circus, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο πέμπτο άλμπουμ τους με τίτλο Heligoland. 

Η ατμοσφαιρική σύνθεσή του πλαισιώνει τέλεια τη φωνή της Sandoval, σε ένα κομμάτι που φέρνει στο νου αναμνήσεις από Unfinished Sympathy.

Η Sandoval συμμετείχε επίσης στο σινγκλ The Spoils το 2016, και στο Four Walls το 2011.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v