Πάμε μια μονοήμερη στα Μέγαρα;

Περί τα 45 λεπτά από την Αθήνα, με ένα όμορφο Αρχαιολογικό Μουσείο, εναλλακτικές δραστηριότητες και πολύ καλό φαΐ, τα Μέγαρα είναι η μονοήμερη που δεν σκέφτηκες.

Πάμε μια μονοήμερη στα Μέγαρα;

Είναι μια ανάσα από την Αθήνα, έχουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον, δραστηριότητες που δεν είχες σκεφτεί πως υπάρχουν, επισκέψιμα οινοποιεία και ωραιότατο φαγητό.

Τι λες; Πάμε μια μονοήμερη εξόρμηση στα κοντινά Μέγαρα;

Μια βόλτα στο Μουσείο

Μικρό, αλλά πέρα για πέρα ενδιαφέρον, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων είναι ό,τι πρέπει για να μάθεις και να κατανοήσεις την ιστορία της πόλης, μέσα από μια πολύ ωραία «αφήγηση». Σε τέσσερεις εκθεσιακούς χώρους εκτίθενται ευρήματα που καλύπτουν τη χρονική περίοδο από τον 8ο αι. π.Χ. μέχρι και τον 2ο αι. μ.Χ.: μνημειακά γλυπτά και αναθηματικά ανάγλυφα, μια αναπαράσταση της Νίκης των Μεγάρων, επιγραφές με πληροφορίες για τη ζωή στην Κλασική Εποχή, αντικείμενα από ταφικά σύνολα, και αντικείμενα από την καθημερινή ζωή και την αρχαιότητα, πήλινα και χάλκινα. Στον προάυλιο χώρο του μουσείου θα δεις μεταξύ άλλων επιγραφές, βάθρα αγαλμάτων και αρχιτεκτονικά μέλη διαφόρων περιόδων.

Θα το βρεις ανοιχτό Δευτέρες και Τετάρτη έως Κυριακή 8.30 με 15.30, με είσοδο 3€. Περισσότερα εδώ. 

Η μεγαλύτερη Κρήνη της αρχαιότητας

Ενταγμένη ομαλά μέσα στο περιβάλλον της πόλης στην οδό Χρ. Μωραϊτου, η Κρήνη του Θεαγένη είναι μία από τις αρχαιότερες και πιο καλοδιατηρημένες αρχαίες κρήνες στην Ελλάδα και τροφοδοτούσε την πόλη με νερό από τον 5ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 5ο αιώνα μ.Χ. Αποτελείται από μία δεξαμενή και μία ορθογώνια λεκάνη στην πρόσοψή της, ενώ η κατασκευή της αποδίδεται από τον Παυσανία (Ι, 40, 1) στον τύραννο Θεαγένη, ο οποίος κυβέρνησε τα Μέγαρα κατά το διάστημα 640-580. Κατά τις σημερινές απόψεις, χρονολογείται στο πρώτο τέταρτο του 5ου αι. π.Χ. Είναι επισκέψιμη κατόπιν συνεννόησης με το Μουσείο Μεγάρων, τηλ: 22960 22426.

Περισσότερα εδώ. 

Πάμε για Rail Biking;

Τι θα έλεγες για λίγο σιδηροδρομικό ποδηλατοτουρισμό; Στα Μέγαρα θα βρεις τη βάση του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού Railbiking in Greece, το οποίο κάνει πράξη το railbiking tour. Τι είναι αυτό, θα αναρωτηθείς.

Με ειδικά σχεδιασμένα ποδήλατα που κινούνται κατά μήκος των παλιών σιδηροδρομικών γραμμών, θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις το όμορφο τοπίο της περιοχής από εντελώς διαφορετική ματιά, ενώ παράλληλα θα μάθεις για τη συμβολή του σιδηροδρόμου στη βιομηχανική ιστορία της περιοχής και άλλες ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Η διάρκεια του τουρ είναι τρείς ώρες και γίνεται κάθε ΠΣΚ, ενώ το κόστος ανέρχεται στα 30€ ανά άτομο. Για κράτηση θέσης μπες εδώ

Τσιν τσιν γλυκό κρασί!

Αν αγαπάς το καλό κρασί, τότε τα Μέγαρα θα σου προσφέρουν έντονες οινικές απολαύσεις. Ο αμπελώνας τους εκτείνεται από τους πρόποδες των Γερανείων και ανεβαίνει σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων, βγάζοντας κρασιά που έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς εκθέσεις. Εδώ παράγονται ποικιλίες όπως ο γνωστός Ροδίτης και το Σαββατιανό από τα λευκά και το Μαυρούδι από τα κόκκινα, συνδυάζοντας την σύγχρονη τεχνολογία με την παράδοση.

Ο Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Μεγάρων - Gerania Wines, ιδρύθηκε το 1908 και είναι ο πρώτος συνεταιρισμός που συστήθηκε στην Ελλάδα έχοντας ως βάση ένα σύγχρονο οινοποιείο στην Παραλία Βαρέας. Από εδώ βγαίνουν οι ετικέτες «ONAR» σε λευκό από Μοσχοφίλερο και σε ερυθρό από Αγιωργίτικο, η σειρά «Alkion», ένα χαρμάνι από Σαββατιανό και Ασύρτικο ενώ το ερυθρό και το ροζέ προέρχονται από Cabernet Sauvignon και Syrah. Βγάζει επίσης τη σειρά «Άλκαθος», με ένα λευκό από Σαββατιανό, και ένα ερυθρό από Αγιωργίτικο και Merlot, περισσότερα εδώ. 

Περί τα 20 λεπτά με το αυτοκίνητο από το κέντρο της πόλης, η Αμπελουργική Πολιτεία του Πύργου Κανιάρη είναι μια ακόμα οινική διεύθυνση της περιοχής, με τον αμπελώνα της να καλύπτει τα 350 στρέμματα του κτήματος. Εδώ καλλιεργούνται οι ποικιλίες Sauvignon Blanc, Syrah, Chardonnay, Grenache Rouge, Merlot, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Βιδιανό, Ροδίτης (κανελλάτος) και Μούχταρο, οι οποίες ενσωματώνονται στα ενδιαφέροντα κρασιά των σειρών «Ονειροπαγίδα» και “Filos”. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού και διοργανώνει γευσιγνωσίες σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κελάρι, περισσότερα εδώ. 

Και από φαγητό;

Στην παραθαλάσσια Πάχη Μεγάρων, θα πιάσεις θέση στο Melior Kitchen για να δοκιμάσεις ενδιαφέρουσες γεύσεις μοντέρνας ελληνικής κουζίνας με θέα στο λιμανάκι, όπως ρολό στήθος κοτόπουλο γεμιστό (με πουρέ πατάτας, τρούφα, μπέικον, καλαμπόκι και σάλτσα) και ριζότο με γαρίδες με φινόκιο και κρόκο Κοζάνης – λογαριασμός περί τα 20-25€ το άτομο, με κρασί.

Πιο πέρα, το The Port στο λιμάνι σερβίρει νοστιμότατα θαλασσινά που συντροφεύουν όπως πρέπει τα ουζάκια. Στον κατάλογο θα βρεις καλαμαράκια τηγανιτά, γαρίδες ψητές, καβουροσαλάτα, χταπόδι ξιδάτο, γαρίδες σαγανάκι, νόστιμο τζατζίκι με μπόλικο σκορδάκι και ωραία ψητή σαρδέλα – λογαριασμός στα 20€ το άτομο, με ουζάκι.

Λίγο πριν φτάσεις στο λιμανάκι, ο Αϊ Νικόλας είναι μια όμορφη ταβέρνα, με όμορφη θέα θάλασσα η οποία σερβίρει ωραιότατα κρεατικά και ψητά σούβλας. Δοκίμασε ζουμερά μπιφτέκια με πατάτες τηγανιτές, εκλεκτό κοκορέτσι, μοσχαρίσια μπριζόλα, κοντοσούβλι και ταλαγάνι σχάρας – λογαριασμός στα 20€ το άτομο, με κρασί.

Μέσα στην πόλη το Ειρηνικές Γεύσεις, σερβίρει στον όμορφο χώρο του νοστιμότατους μεζέδες κάθε είδους. Δοκίμασε κρητικό ντάκο, τηγανιά κοτόπουλο, μπριζολάκια λαιμούς τη σχάρα, φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι, φάβα με απάκι και ψητή παρμεζάνα, μπακαλιάρο τηγανιτό με σκορδαλιά, αλλά και γιαουρτλού κεμπάμπ και λουκανικάκια τσιγαριστά με παστουρμά – λογαριασμός στα 15€ συνοδεία αποσταγμάτων ή κρασιού.

Σε μια όμορφη αυλή θαρρείς σε χωριό, η Μουριά είναι ένα τσιπουράδικο στο οποίο θα πιάσεις θέση για τσιμπολόγημα μετά τσίπουρου ή ούζου με εκλεκτές επιλογές, όπως φιλέτο από μαύρο χοίρο, φιλέτο προβατίνας, σαγανάκι με μέλι, γεμιστό λουκάνικο, σαλάτα ντάκο και τραγανές τυροκροκέτες – λογαριασμός στα 15€ το άτομο, με κρασί.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v