Γιατί είμαι πιασμένος μετά την άσκηση;

Το μυϊκό πιάσιμο μετά τη γυμναστική είναι μια φυσιολογική απόκριση του σώματος. Πού οφείλεται και πώς το αντιμετωπίζουμε;

Γιατί είμαι πιασμένος μετά την άσκηση;

Θα σου έχει τύχει μετά από μια έντονη προπόνηση η επόμενη ημέρα να είναι ζόρικη. Να δυσκολεύεται να κάτσεις στην τουαλέτα ή να σηκωθείς από το κρεβάτι, τα χέρια σου να είναι βαριά σαν ξύλα και το κορμάκι σου να έχει την αίσθηση μπετόν αρμέ.

Γιατί όμως;

Αυτό το πιάσιμο που νιώθεις είναι μια απόλυτα φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού που ονομάζεται «καθυστερημένος μυϊκός κάματος» (Delayed Onset Muscle Soreness- DOMS) και εμφανίζεται 24 έως 48 ώρες μετά από έντονη άσκηση, ενώ κορυφώνεται περίπου στις 36-72 ώρες, ανάλογα με τον ασκούμενο και την ένταση της άσκησης. 

Τα DOMS (ας τα λέμε έτσι από δω και στο εξής) μπορούν να συμβούν στον καθένα: από επαγγελματίες αθλητές μέχρι αρχαρίους, ανεξαρτήτως επιπέδου. Προκαλούνται κυρίως όταν εκτελείς πλειομετρικές ασκήσεις κατά τις οποίες οι μύες επιμηκύνονται υπό αντίσταση (για παράδειγμα στο τρέξιμο, στις προβολές, στα καθίσματα ή στις άρσεις θανάτου, στα leg curl κ.α.) ή δοκιμάζεις μια νέα άσκηση την οποία το σώμα σου δεν έχει συνηθίσει.

Οι κινήσεις αυτές προκαλούν μικροτραυματισμούς στις μυϊκές ίνες, με αποτέλεσμα το σώμα να αντιδρά και να αυξάνει τη φλεγμονή στις εν λόγω περιοχές, κάτι που προκαλεί το φαινόμενο των DOMS.

Πολύς κόσμος πιστεύει πως αν δεν νιώσει αυτό  «πιάσιμο» μετά από κάθε προπόνηση, δεν έχει γυμναστεί σωστά και δεν θα δει βελτίωση. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα DOMS προκαλούνται όταν έχεις καιρό να γυμναστείς ή όταν δοκιμάζεις νέες ασκήσεις ή όταν αυξάνεις αρκετά την επιβάρυνση σε μια άσκηση και δεν αποτελούν δείκτη αποτελεσματικής προπόνησης.

Επίσης, αν πιάνεσαι συνέχεια μετά από κάθε προπόνηση, τότε θα πρέπει να δουλέψεις την ανάρρωσή σου ήτοι να βελτιώσεις τον ύπνο ή/και τη διατροφή σου.

Πώς θα ανακουφιστώ;

Αν τα DOMS είναι έντονα, ίσως χρειαστεί να πάρεις μια μέρα ξεκούραση για να βοηθήσεις τους μυς σου να αναρρώσουν. Αν όμως η κατάσταση δεν είναι τόσο χάλια, τότε καλύτερα να κάνεις κάποια μορφή ήπιας άσκησης: Σκέψου κάτι σαν τη γιόγκα, ή κάποιου είδους χαλαρή αερόβια όπως περπάτημα, ποδήλατο ή κολύμβηση.

Επίσης, το μασάζ στις γάμπες, τους μηρούς, τον γλουτό, τα χέρια και τους ώμους μπορεί να βοηθήσει, ενώ κάποια τοπικά αναλγητικά με βάση την μενθόλη ή την άρνικα μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα στις περιοχές που πάσχουν. 

Επίσης, το κρύο μπάνιο φαίνεται να απαλύνει τους πόνους, το ίδιο και το ζεστό.

Σε κάθε περίπτωση, αν το έντονο πιάσιμο κρατάει περισσότερο από 7 ημέρες, αν τα ούρα σου γίνονται σκούρα και αν έχεις έντονο πρήξιμο σε πόδια και χέρια, τότε επικοινώνησε άμεσα με τον γιατρό σου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v