Ιδέες και συμβουλές για να ξεκινήσεις γυμναστική τη νέα χρονιά

Το έβαλες στόχο να αλλάξεις το σώμα και να βελτιώσεις την υγεία σου το νέο έτος; Πολύ καλά έκανες. Δες με ποιες μορφές άσκησης μπορείς να ξεκινήσεις.

Ιδέες και συμβουλές για να ξεκινήσεις γυμναστική τη νέα χρονιά

Κάθε Γενάρη τα resolutions για σωματική άσκηση δίνουν και παίρνουν, όμως σπανίως μένουν. Μην είσαι τέτοιος, φέτος είναι η χρονιά σου και το σώμα σου χρειάζεται μια αλλαγή.

Αν η σχέση σου με τη γυμναστική δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να αλλάξει το 2024. Πώς ξεκινάς όμως;

Δες παρακάτω μερικές μορφές άσκησης που θα βελτιώσουν την υγεία σου, θα σε κάνουν να νιώθεις και να δείχνεις καλύτερα.

Ενδυνάμωση με αντιστάσεις

Όπου «αντιστάσεις» βάλε τους αλτήρες, τις τροχαλίες, τα λάστιχα, τους ιμάντες και οτιδήποτε σε κάνει να υπερνικάς τη βαρύτητα, αυξάνοντας τη δύναμή σου και την μυϊκή σου μάζα. Η προπόνηση ενδυνάμωσης με αντιστάσεις είναι μια από τις πλέον αποτελεσματικές επιλογές που έχεις για να βελτιώσεις την υγεία σου, αλλά και τη σωματική σου εμφάνιση (σχετικά) γρήγορα, αλλά και τη δύναμή σου, ώστε να μην σε πιάνει η μέση σου κάθε φορά που πας να σηκώσεις κάτι από το έδαφος.

Παράλληλα, η μυϊκή δύναμη βοηθά να έχεις γερά οστά, μειώνει το σάκχαρο στο αίμα, βοηθά στο υγιές βάρος, βελτιώνει την ισορροπία και τη στάση σώματος και μειώνει την επιβάρυνση στις αρθρώσεις.

Στόχευσε να κάνεις 2-3 φορές την εβδομάδα ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης με αντιστάσεις, με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού στην άσκηση, ώστε να μάθεις την σωστή τεχνική, να δεις αποτελέσματα και να μειώσεις τον κίνδυνο τραυματισμού.

Αερόβιο Ζώνης 2

Η αερόβια άσκηση γενικά είναι ζωτικής σημασίας για τον σύγχρονο άνθρωπο και η Ζώνη 2 θεωρείται ίσως η πιο σημαντική μορφή της για ευζωία. Περιλαμβάνει μια αερόβια δραστηριότητα (τρέξιμο, περπάτημα, ελλειπτικό κ.α.) σε ένταση που διατηρεί τον καρδιακό ρυθμό εντός του 60%-70% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας (κλικ εδώ για να υπολογίσεις πόσο είναι αυτό για εσένα). Κάνοντας προπόνηση σε αυτήν την ένταση και για διάρκεια από 20 λεπτά και πάνω, η καρδιά με τον καιρό δυναμώνει, ο όγκος παλμού αυξάνεται, το ίδιο και το οξυγόνο που διοχετεύεται στους μύες, ενώ με τον καιρό η καρδιακή συχνότητα ηρεμίας μειώνεται και το σώμα γίνεται πιο αποδοτικό στην καύση λίπους.

Στόχευσε σε 2-3 προπονήσεις αερόβιας Ζώνης 2 την εβδομάδα, για τουλάχιστον 20 λεπτά και προσπάθησε βαθμιαία να αυξήσεις τον χρόνο προπόνησης στα 40. Για να προσδιορίσεις με ακρίβεια την καρδιακή συχνότητα στην οποία θα πρέπει να «δουλέψεις», μπορείς να κάνεις ένα εργομετρικό τεστ

Pilates

Σε πονάει η μέση σου ή έχεις διάφορες ενοχλήσεις; Θες να αποκτήσεις ευλυγισία και ορθοσωμία; Καλύτερη αντίληψη των κινήσεών σου; Το Pilates είναι μια αποτελεσματική μέθοδος γυμναστικής, η οποία βελτιώνει τη στάση του σώματος, ενισχύει τους μυς του κορμού και αυξάνει την ευλυγισία, ενώ παράλληλα συντονίζει και ισορροπεί σώμα και μυαλό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως δημιουργήθηκε από τον Joseph Hubertus Pilates, ο οποίος δούλευε με χορευτές και ήταν και ο ίδιος – μεταξύ άλλων – χορευτής.

Όπως μάλιστα συνήθιζε να λέει: «σε 10 μαθήματα αρχίζεις να αισθάνεσαι την διαφορά, σε 20 μαθήματα το βλέπουν και οι άλλοι, σε 30 μαθήματα έχεις ένα εντελώς καινούργιο σώμα». Μπορείς να το κάνεις σε στρώμα (mat), με εξοπλισμό (props), σε κρεβάτι (reformer) ή με την βοήθεια διαφόρων οργάνων όπως το Cadillac.

Ιδανικά, στόχευσε να κάνεις 2-3 φορές την εβδομάδα υπό την καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου instructor.

Δες παρακάτω ένα βίντεο για να κάνεις Pilates στο σπίτι και εδώ μερικά στούντιο για να ξεκινήσεις

Yoga

Δύναμη; Ψυχική και σωματική ευεξία; Εναρμόνιση σώματος και πνεύματος; Ευλυγισία; Διαλογισμός; Οι λόγοι για να ασχοληθεί κάποιος με την Yoga είναι αρκετοί και εξαρτώνται άμεσα από τον ίδιο τον ασκούμενο και τους στόχους του. Έχοντας πίσω της μια ιστορία περίπου τριών χιλιάδων χρόνων, η μέθοδος τηςYoga αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο φυσικών, ψυχικών και διατροφικών δραστηριοτήτων, στο οποίο όπως λένε αυτοί που ξέρουν απώτερoς στόχος είναι η ένωση του ανθρώπου με μια ανώτερη δύναμη.

Πρόκειται για μία αποτελεσματική μορφή σωματικής και – κατ’ επέκταση - πνευματικής άσκησης, η οποία δεν έχει όριο εξέλιξης, ούτε τελικό στάδιο. Μέρα με την μέρα, χρόνο με τον χρόνο, ο ασκούμενος κατανοεί καλύτερα τις στάσεις, βελτιώνει την τεχνική του σε αυτές και, αν ο ίδιος θελήσει, κάνει πλέον την γιόγκα τρόπο ζωής και σκέψης. Στα θετικά της συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι μπορεί να γίνει πρακτικά σε οποιονδήποτε χώρο νιώθουμε άνετα. Στον κήπο, στην παραλία και φυσικά μέσα στο σπίτι.

Μπορείς να ξεκινήσεις με 1-2 φορές την εβδομάδα σε κάποιο στούντιο με την καθοδήγηση ενός instructor και με τον καιρό να τις αυξήσεις, ανάλογα το στόχο σου και πόσο θες να προοδεύσεις.

Δες παρακάτω ένα βίντεο με ασκήσεις Yoga για το σπίτι:

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v