Ταβέρνες με τζάκι για επική κρεατοφαγία

Το τζάκι ανάβει, τα τραπέζια στρώνονται και το τσιμπούσι ξεκινά. Να τρώει παϊδάκι και μπριζολίδι η μάνα και του παιδιού να μη δίνει.

Ταβέρνες με τζάκι για επική κρεατοφαγία

Ατμόσφαιρα σαν σε χωριό, τζάκι πέτρινο σε κεντρική θέση να προσφέρει απλόχερα ζεστασιά και στα τραπέζια να προσγειώνονται παϊδάκια με το κιλό, ζουμερά χειροποίητα μπιφτέκια και πατάτες τηγανιτές.

Οι χασαποταβέρνες της Αττικής που ξέρουν από καλό κρέας είναι πολλές. Εμείς ξεχωρίζουμε τις αγαπημένες μας για επικά τσιμπούσια.

Κριεκούκης

Στρ. Νικ. Ρόκκα 76, Μάνδρα, τηλ: 21 0555 8328

Στην πλατεία της Μάνδρας, ο Κριεκούκης είναι αγαπημένος προορισμός για μονοήμερη των καλοφαγάδων και όχι αδίκως. Στο μεγάλο εσωτερικό του χώρο η κρεατοφαγία κυριαρχεί και οι πιατέλες με τα κρέατα πηγαινοέρχονται γεμίζοντας τραπέζια και στομάχια δίπλα στο τζάκι. Εδώ θα φας πεντανόστιμα κρέατα, ψημένα άψογα, με σήμα κατατεθέν το χοιρινό κοντοσούβλι, τα αρνίσια παΪδάκια γάλακτος και το φοβερό φιλέτο προβατίνας. Φυσικά στον κατάλογο θα βρεις και άλλα καλούδια, όπως κοκορέτσι, τυροκαυτερή, ζυγούρι και ζουμερές μοσχαρίσιες και χοιρινές μπριζόλες με πατάτες τηγανιτές. Λογαριασμός στα 20€ το άτομο, με κρασί και κερασμένους λουκουμάδες με πραλίνα – κόλαση.

Μπάρμπα Βασίλης

Σπύρου Πολύχρονη, Μικροχώρι, τηλ: 2295 056025

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Argiris Nikas (@nikasargiris)

Στον κεντρικό δρόμο στο Μικροχώρι Καπανδριτίου, ο Μπάρμπα Βασίλης με την άνετη βεράντα και τον χουχουλιαστό εσωτερικό χώρο με το τζάκι είναι must προορισμός για καλό φαγητό. Όλα του τα κρέατα είναι ένα κι ένα και δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις: Παϊδάκια προβατίνα ή λουκάνικο με μυρωδικά; Χοιρινή μπριζόλα, συκωταριά ή μοσχαρίσια μπιφτέκια ζουμερά σκέτο ποίημα; Πάρε απ’ όλα λέμε εμείς και μη σε νοιάζει- κι αν δεν τα φας, τα παίρνεις και πακέτο για τον γυρισμό. Στα ορεκτικά ξεχωρίζουν τα χόρτα εποχής, το τηγανόψωμο, και οι χειροποίητες αλοιφές, το τζατζίκι και η τυροκαυτερή για βούτες δίχως αύριο. Λογαριασμός  στα 20€ το άτομο, με κρασί.

Το Τζάκι

Πλατεία Ειρήνης, Πολυδένδρι, τηλ: 22950 52319

Ταβέρνα – θρύλος, το Τζάκι έχει έναν καλτ εσωτερικό χώρο, με ζεστή ατμόσφαιρα και παραδοσιακές τοιχογραφίες που σε τηλεμεταφέρει σε ορεινή χωριουδάκι. Εδώ  θα απολαύσεις γενεές μερίδες από καλοψημένα κρεατικά (χοιρινές και μοσχαρίσιες μπριζόλες, χωριάτικο λουκάνικο, σπαλομπριζόλα) και τρυφερά αρνίσια παϊδάκια, αλλά και παϊδάκια προβατίνας αν είσαι φαν. Στα έξτρα του καταλόγου για να ανοίξει η όρεξη θα βρεις νοστιμότατη βαρελίσια φέτα λαδορίγανη, τζατζίκι χειροποίητο, και σαλάτα λάχανο καρότο για να πάρεις βιταμίνες. Λογαριασμός μαζί με το απαραίτητο κρασί στα 20-25€ το άτομο.

Στέλιος

Ιωνίας 198, Άλιμος, τηλ.: 210 9819014

Ταβέρνα - θρύλος για τους κατοίκους των νοτίων προαστίων, για τα εξαιρετικά καλοψημένα κρέατά του, που έρχονται απευθείας από την Ήπειρο, ο Στέλιος είναι λόγος για να πας παραλία. Η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του με το πέτρινο τζάκι θυμίζει χωριό, ενώ τα παϊδάκια του είναι εξαιρετικά, όπως και το κοντοσούβλι. Πολύς κόσμος κάνει τάμα για τα μπριζολάκια, το συκώτι στα κάρβουνα και τα ζουμερά μπιφτέκια του. Στον κατάλογο θα βρεις επίσης αρνίσια συκωταριά γάλακτος, ενώ για να ανοίξει η όρεξη, θα παίξεις σίγουρα στο τετράπτυχο τζατζίκι, σαγανάκι, σπιτικές τηγανιτές πατάτες και χωριάτικη. Οι τιμές θα κυμανθούν στα 20€ το άτομο, με κρασί.

Το Ρεμούτσικο 

Αγίου Δημητρίου 120, Αγ. Δημήτριος, τηλ: 2109704515

Ξακουστό στα πέρατα της Αττικής για το κοντοσούβλι του, το Ρεμούτσικο έχει πολλές ακόμα νοστιμιές στο μενού, σαν το σουτζούκι στα κάρβουνα, τα παστουρμαδοπιτάκια, τη βελουδένια φάβα, τα αρνίσια παϊδάκια και το μπιφτέκι γεμιστό με μπέικον, τυρί, μανιτάρια και πιπεριές. Στεγάζεται σε ένα πανέμορφο κτίριο των αρχών του προηγούμενου αιώνα, με δύο τζάκια να ζεσταίνουν το εσωτερικό του και καρό τραπεζομάντηλα να στολίζουν τα τραπέζια του. Οι δε τιμές είναι επίσης ωραιότατες: Στα 15-20€ το άτομο, με κρασί.

Κρυστάλλης

Πλατεία Αγίας Τριάδος 1, Πεντέλη, τηλ.: 210 6136838

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by PAK SISTERS (@pak.sisters)

Ένα από τα πρώτα ψητοπωλεία της Πεντέλης, ο Κρυστάλλης έχει ήδη ανάψει το τζάκι στην εσωτερική του σάλα και σε περιμένει να απολαύσεις παραδοσιακά πιάτα μιας αυθεντικής χασαποταβέρνας. Στα δυνατά σημεία του συγκαταλέγονται το κοντοσούβλι, τα λουκάνικα, το κοκορέτσι, το γουρουνόπουλο και το αρνάκι στη σούβλα. Τα ορεκτικά ξεφεύγουν από το τρίπτυχο τζατζίκι-πατάτες-χωριάτικη, και περιλαμβάνουν προτάσεις όπως μελιτζάνες γεμιστές με τυριά και ωραιότατη φάβα. Για τους λιγότερο παραδοσιακούς τύπους, υπάρχουν και εναλλακτικές προτάσεις, όπως χανιώτικες μακαρούνες με καπνιστό ψαρονέφρι. Τιμούλα στα 25€ το άτομο, με κρασί.

Αυθαίρετο

Πευκών 10, Κτήμα Βορρέ, Μαρούσι, τηλ: 210 8029309

Εδώ δεν χωρούν παρανομίες, γιατί αυτό το αυθαίρετο παίρνει άφεση λόγω γεύσης και ατμόσφαιρας. Γνωστή τοις πάσι για τα εξαιρετικά της γαρδουμπάκια, αυτή η ταβέρνα βγαλμένη από τα παλιά ποντάρει στις σωστές μερίδες και στις όμορφες γεύσεις με καταβολές από την Κρήτη και την Πελοπόννησο. Με φόντο τα βαρέλια στους τοίχους, τις φωτογραφίες από το ελληνικό σινεμά και τις φιγούρες του καραγκιόζη θα δοκιμάσεις εκλεκτά πιάτα, όπως αρνίσιες γλώσσες με σάλτσα μουστάρδας, συκώτι στη σχάρα, σεφταλιά, αμελέτητα, μπιφτέκι γεμιστό, πανσέτα και χωριάτικο λουκάνικο. Λογαριασμός για ένα σούπερ γεύμα με κρασί, στα 20€ το άτομο

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v