Πού βρίσκουμε τον καλύτερο παστουρμά στην Αθήνα;

Καραμανλίδικος, μερακλίδικος, αρμένικος, μυρωδάτος και σε διάφορες εκδοχές, ο παστουρμάς στην Αθήνα έχει βρει τα πόστα του.

Πού βρίσκουμε τον καλύτερο παστουρμά στην Αθήνα;

Αν είσαι μερακλής, τότε δεν λες όχι στον παστουρμά. Έδεσμα για τολμηρούς, λόγω έντονης μυρωδιάς, έδεσμα πικάντικο που απογειώνει κάθε λογής πιάτα ανατολίτικα.

Ο παστουρμάς ο σωστός φτιάχνεται με μεράκι, και τα παρακάτω εργαστήρια και ντελικατέσεν γνωρίζουν πώς να σε προμηθεύσουν με το ανατολίτικο έδεσμα στην πιο αυθεντική και νόστιμη εκδοχή του.

Και αν σου μυρίζει πολύ, κάποια έχουν και άοσμο, ορίστε για να μη γκρινιάζεις. 

Στο 45 της Ευριπίδου, αλλά και στο Χαλάνδρι πλέον, ο Μιράν εξειδικεύεται σε παστουρμά και σουτζούκι από το 1922 όταν και πρωτοάνοιξε, με σήμα κατατεθέν της διακόσμησης τα αμέτρητα αλλαντικά που κρέμονταν από το ταβάνι. Τα ηνία έχει σήμερα η τρίτη γενιά, η οποία ενίσχυσε το «μπακάλικο» με μπαχαρικά, μυρωδικά, αλλαντικά και εκλεκτά τυριά (τα περισσότερα παλαίωσης) μικρών παραγωγών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στα του παστουρμά, εδώ θα βρεις από κρέας καμήλας, άοσμο, παστουρμά μπούτι, μπριζόλα, παστουρμά κόντρα φιλέτο, ντιλμέ, εγριτζέ, παστουρμά γαλοπούλας, αλλά και πρόβειο. Τιμές από 38,5€ το κιλό.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by miran (@miranpastourma)

Λίγα μέτρα πιο πέρα, στο 41, εκεί που 1935 πρωτοάνοιξε από τον Αρμένη Σαρκίς Αραπιάν ένα μικρό μπακάλικο, πλέον βρίσκεις τα Καραμανλίδικα του Φάνη (ένα από τα τρία δηλαδή, το παστιμαρτζίδικο με το όνομα). Ο παστουρμάς είναι ειδικότητά τους και τον διαθέτουν σε βοδινή εκδοχή (ράχη αλλά και μπούτι), πρόβειο και καμήλας.  Φυσικά στον κατάλογο δεσπόζουν και σουτζούκια καραμανλίδικα, βοδινός καβουρμάς, λαχματζούν, παστουρμαδόπιτες, κεμπάπ και άλλα πικάντικα καλούδια για απαιτητικούς ουρανίσκους. Αν θες να τα απολαύσεις με την άνεσή σου, υπάρχει και μεζετζίδικο στη γωνία Σωκράτους με Ευριπίδου, αλλά και εργαστήρι στην Ερμού 119. Τιμές από 32,5€ το κιλό.

Πιάνουμε Λιμάνι, αλλά συνεχίζουμε Αρμένικα, γιατί αυτοί ξέρουν. Εδώ, στη Γούναρη, βρίσκουμε την οικογενειακή επιχείρηση τέταρτης γενιάς του Αβακιάν. Οι ρίζες της κρατάνε από την Καισαρεία της με τον παππού Αβακιάν να έρχεται στον Πειραιά το 1922 και να ανοίγει το παστιρματζίδικό του. Σήμερα, στο μαγαζί εντός της στοάς το οποίο γράφει ακόμα «Γιώργος» στην ταμπέλα από το όνομα του παππού, θα βρεις αρμένικο παστουρμά και σουτζούκι φτιαγμένο με την παραδοσιακή συνταγή, αλλά και άλλες ιδιαίτερες γεύσεις όπως χοιρινό καβουρμά, σουτζούκι πέταλο, λαχματζούν, παστουρμαδοπιτάκια και πιτάκια με σουτζούκι. Τιμές από 37,5€ το κιλό.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Avakian (@avakian_pastourma)

Το 1922, η οικογένεια Μπατανιάν μετανάστευσε από την Καισάρεια στην Κοκκινιά του Πειραιά και έφτιαξε ένα μικρό εργαστήριο στην ταράτσα του σπιτιού της ξεκινώντας δειλά την παραγωγή παστουρμά. Τέσσερις γενιές μετά, η οικογένεια διατηρεί τέσσερα καταστήματα, στην Καλλιθέα, στην Αρμοδίου στο κέντρο και δυο στο Μαρούσι, στα οποία θα βρεις παστουρμά αρμένικο αυθεντικό και από κρέας Wagyu, αλλά και προσούτο μοσχάρι, καβουρμά, πηχτή της κολάσεως, κεμπάπ κατεψυγμένο, παστουρμαδοπιτάκια, λουκάνικο βόειο με πιπεριά Φλωρίνης, πολίτικες σαλάτες, αλοιφές και ένα σωρό παστά. Τιμές από 27€ το κιλό.

Πιστή στις συνταγές των προγόνων της, η οικογένεια Σαρήμπογια φτιάχνει παστουρμά και αλλαντικά από τα τέλη του 19ου αιώνα, με το πρώτο τους εργαστήριο στην Ελλάδα να στήνεται στην Κοκκινιά το 1890. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1938, ο παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη εγκαθίσταται στη Δράμα και ανοίγει το μικρό του εργαστήριο, το οποίο βαστά μέχρι σήμερα. Στην Αθήνα, θα δοκιμάσεις και θα αγοράσεις τα προϊόντα τους με την επωνυμία Sary στο Ρέντη: καραμανλίδικο παστουρμά από βοδινό μπούτι, από ράχη βοδινού, καμήλας και πρόβειος, αλλά και ένα σωρό ακόμα αλλαντικά, όπως ζεϊμπέκ σαλάμι Ανατολίας, καβουρμά βοδινό, μορταδέλλα Δράμας και λουκάνικο κιουρμουζούρ. Τιμές από 37€ το κιλό.

Πολλά από τα παραπάνω προϊόντα φυσικά μπορείς να τα βρεις σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ, όπως και σε ντελικατέσεν μερακλίδικα μαγαζάκια. Για παράδειγμα, στα νότια προάστια, το Benito (Γλυφάδα και Φάληρο) μπορείς να το επισκεφθείς για να διαλέξεις λαχταριστά ντέλι προϊόντα από όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και εκλεκτούς παστουρμάδες  αλλά και να παραγγείλεις αν σου κάνει κέφι μια σειρά από μαγειρευτά φαγητά ημέρας.

Στη Νέα Ιωνία επίσης θα βρεις το μικρό αλλά θαυματουργό Ποντιακό, ένα ντέλι- παντοπωλείο το οποίο αγαπά ιδιαιτέρως τον παστουρμά και το σουτζούκι και το διαθέτει σε ικανοποιητική ποικιλία, μαζί με ένα σωρό ακόμα εκλεκτά εδέσματα αλλαντικών και τυροκομικών.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v