Dear Manouka, καλώς σε βρήκαμε

Το Dear Manouka επιφυλάσσει πολλές, πολύ όμορφες και πολύ νόστιμες εκπλήξεις για τα μέλη του In2life Club.

Dear Manouka, καλώς σε βρήκαμε

Στο Dear Manouka το οποίο συμμετέχει στο In2life και συστήθηκε στην Αθήνα εδώ και εννέα μήνες περίπου, δεν είχα προλάβει να πάω. Όταν επιτέλους τα κατάφερα λίγες μέρες πριν, με περίμενε μια πραγματικά πολύ ευχάριστη έκπληξη.

Από τη στιγμή κιόλας που μπήκα στο στενό της οδού Ηρώνδα στο Παγκράτι, έναν πεζόδρομο κρυφό και ρομαντικό, κάτι που δεν περίμενα σ’ αυτή τη γειτονιά που έχει γίνει - για να μην πω παραγίνει - κέντρο διερχομένων και θορυβώδης πιάτσα με δεκάδες μπαρ, μπαρ-εστιατόρια, καφέ, και ό,τι χωράει ή δεν χωράει ενδιάμεσα, η ένταση της ημέρας που κουβαλούσα έδωσε τη θέση της στην ηρεμία. Κι όταν διάβηκα την πόρτα του νεοκλασικού σπιτιού του τέλους του 19ου αιώνα, σίγουρα δεν περίμενα πως θα βρεθώ σε ένα τόσο χαρούμενο μέρος.

Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν πως δεν τρέφω ιδιαίτερη συμπάθεια για τα νεοκλασικά σπίτια. Ούτε τα εστιατόρια που στεγάζονται σε σπίτια με ενθουσιάζουν. Θέλετε να με πείτε ιδιότροπη; Το δέχομαι. Να, όμως, που έπεσα στην περίπτωση γιατί το σπίτι αυτό που διαμορφώθηκε σε εστιατόριο από το γραφείο Studiomateriality, μου έκλεψε την καρδιά. Έχοντας αφήσει άθικτα τα εκπληκτικά πλακάκια στο δάπεδο και τις γύψινες διακοσμήσεις στην οροφή, οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές, με περισσή τόλμη και χιούμορ, συνδύασαν υλικά και χρώματα, στοιχεία διακόσμησης και φωτισμού, έτσι, που σε κάθε δωμάτιο και σε κάθε γωνιά του χώρου σε περιμένει μια μικρή ή μεγαλύτερη λεπτομέρεια για να την ανακαλύψεις.

Αρκετά όμως είπα για τη διακόσμηση, άλλωστε, δύσκολα μεταφέρεται σε λέξεις η αίσθηση που δίνει ένας χώρος, πόσο μάλλον ενός εστιατορίου, όταν αυτά που προέχουν είναι το φαγητό, η εξυπηρέτηση και η ατμόσφαιρα, όταν αυτό είναι γεμάτο. Στο δια ταύτα, λοιπόν, το Dear Manouka προσκάλεσε έναν από τους πλέον ταλαντούχους μάγειρες της χώρας, τον Άγγελο Μπακόπουλο, ο οποίος μεγαλουργεί τα τελευταία χρόνια στη Ζάκυνθο και συγκεκριμένα στο πολυτελές ξενοδοχείο Lesante Cape. Ο Άγγελος Μπακόπουλος ανήκει στη γενιά των νέων σεφ που κάνουν αξιοσημείωτη προσπάθεια για να ανεβάσουν την Ελληνική κουζίνα εκεί που της αξίζει, ξεκινώντας από τις ρίζες της για να την οδηγήσουν στο σήμερα.

Στο Dear Manouka ο επισκέπτης έχει τρεις επιλογές: το μενού α λα καρτ, το χορτοφαγικό α λα καρτ κι ένα μενού γευσιγνωσίας οκτώ σταδίων. Αυτό το τελευταίο παρουσιάζει ολόκληρη την εικόνα της μεταφοράς στο πιάτο της φιλοσοφίας του σεφ και της ιδιαίτερης ικανότητάς του να την διηγηθεί μέσα από τη γεύση, και αυτό δοκίμασα, για να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου. Πριν ξεκινήσω την περιγραφή, όμως, θα σας πω και τούτο: μετά από οκτώ πιάτα και το στομάχι υπέρ-γεμάτο, έναν φόβο τον είχα για το τι θα μου επιφύλασσε η νύχτα. Σαν πούπουλο κοιμήθηκα!

Η από τη φύση της αισθησιακή γεύση και υφή του στρειδιού ενισχύεται από το κατακόκκινο έξτρα umami ζουμί και το σαλατάκι από πίκλες. Το πιο-αφράτο-δεν υπάρχει milkbread έχει γλασαριστεί από σάλτσα στιφάδου και μετά βίας κρατιέσαι να μην το φας όλο. Οι γαρίδες έχουν μείνει ωμές και συνδυάζονται εξαιρετικά ευρηματικά με μπροκολίνι, φίνο αλλαντικό coppa από την Πάρμα της Ιταλίας και σος που παραπέμπει στην καρμπονάρα. Τα ντελικάτα χτένια σερβίρονται σε διάφανο ζωμό από σελινόριζα και μικρά καρέ από μοσχαρίσια γλώσσα και λαδοτύρι‧ άλλος ένας ευφυής, νόστιμος συνδυασμός.

Γνωρίζετε τι είναι τα κανελέ; Είναι γλυκίσματα από το Bordeaux της Γαλλίας, σαν μικρά κέικ, αρωματισμένα με βανίλια και ρούμι, εξαιρετικά αφράτα στο εσωτερικό τους και καραμελωμένη εξωτερική κρούστα, χάρη στις ειδικές φόρμες από χαλκό στις οποίες ψήνονται. Αυτό το υπέροχο γλύκισμα, ο Άγγελος Μπακόπουλος το έκανε αλμυρό, μεταμορφώνοντάς το σε ένα είδος ατομικής πίτας γεμισμένης με μοσχαρίσια ουρά, σάλτσα από λευκά κρεμμύδια και φρέσκια τρούφα. Άλλο να σας το λέω κι άλλο να το τρώτε!

Το μυλοκόπι, ψημένο στην εντέλεια, μοσχοβολάει λεμόνι και μεσογειακά μυρωδικά. Το αγαπημένο ημών των Ελλήνων αρνάκι μαγειρεύεται και σερβίρεται σε ζωμό από στάρι, ενώ το γιαούρτι και η κάπαρη ταιριάζουν γάντι. Το επιδόρπιο, με κύριο θέμα τα εσπεριδοειδή, κλείνει το πλούσιο δείπνο ανάλαφρα και δροσερά, έτσι δηλαδή όπως πρέπει, σε μια τάρτα λεμονιού με έξτρα φίνο biscuit αμυγδάλου και πικρούτσικο σορμπέ γρέιπφρουτ.

Η ομάδα του Dear Manouka, εκτός από τον Άγγελο Μπακόπουλο, απαρτίζεται από τον head chef Μάνο Χανιωτάκη και την υπόλοιπη μπριγάδα της κουζίνας, τον pastry chef Αργύρη Πώπτσιο, τον head bartender Γιάννη Πισσά, τη sommelier Ρένια Ζωγράφου και την ομάδα του service, όλους προσηλωμένους στο να προσφέρουν στον επισκέπτη που θα περάσει το κατώφλι του ιδιαίτερου αυτού μέρους, θερμή φιλοξενία, νοστιμιά και χαρούμενες στιγμές.
Στην επιγραφή του Dear Manouka υπάρχει στο τέλος ένα κόμμα, σαν εισαγωγή επιστολής, σαν παιχνίδι μιας ημιτελούς φράσης την οποία ο καθένας συμπληρώνει όπως θέλει. Dear Manouka, καλώς σε βρήκα και στο επανιδείν.

• Όλα τα καταστήματα που παρουσιάζονται στο άρθρο αυτό συνεργάζονται με το In2life Club. Τα μέλη του Club δικαιούνται εκπτώσεις. Γίνε μέλος κάνοντας κλικ εδώ και δίνοντας μόνο το email σου.

Πληροφορίες προσφοράς για τα μέλη του In2life Club στο Dear Manouka 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v