Πώς βλάπτεις το συκώτι σου χωρίς να το καταλαβαίνεις;

Το ήπαρ και τα μάτια σου έχουμε να σου πούμε, παραθέτοντας όλους εκείνους τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία του.

Πώς βλάπτεις το συκώτι σου χωρίς να το καταλαβαίνεις;

Επίτρεψέ μας να σου συστήσουμε τον ειδικό «αποτοξινωτή» του οργανισμού μας, που δεν είναι άλλος από το συκώτι. Δεν ξέρουμε αν το γνώριζες ήδη, αλλά οτιδήποτε τρώμε, πίνουμε και εισπνέουμε, φιλτράρεται από αυτό.

Όπως εύκολα μπορείς να καταλάβεις το συκώτι είναι ένα ζωτικής σημασίας όργανο, αφού εκτός των άλλων επεξεργάζεται σε καθημερινή βάση οποιοδήποτε φάρμακο ή χημική ουσία από το αίμα, ρυθμίζει τις ορμόνες και τα επίπεδα σακχάρου, αποθηκεύει ενέργεια από τη διατροφή και παράγει συγκεκριμένα ένζυμα που χρειάζεται το σώμα.

Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να το προστατεύουμε και να αποφεύγουμε οτιδήποτε μπορεί να το βλάψει.

Πώς λοιπόν θα έχεις ένα συκωτάκι που θα χαίρει άκρας υγείας;

Μην το τσούζεις πολύ

Το αλκοόλ βλάπτει τα κύτταρα του συκωτιού, προκαλώντας διόγκωση και ουλές, οι οποίες μπορεί να μετατραπούν σε κίρρωση. Σύμφωνα με της γενικές κατευθυντήριες γραμμές, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ περιλαμβάνει ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και μέχρι δύο για τους άνδρες. Για αυτό τον λόγο καλό είναι να αποφεύγεις την υπέρ-κατανάλωση αλκοόλ.

Νοn smoking

Το κάπνισμα μπορεί να εμποδίσει την δράση του συκωτιού στο να επεξεργαστεί σωστά και να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα. Επίσης, φαίνεται να επιδεινώνει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει το αλκοόλ στο συκώτι και να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη πρωτοπαθούς χολικής κίρρωσης σε άτομα που έχουν προδιάθεση για τη νόσο. Eκτός των άλλων, το κάπνισμα επιταχύνει τις διαδικασίες της ίνωσης, οι οποίες αποτελούν κατά κάποιον τρόπο «προοίμιο» τις κίρρωσης.

Μην αμελείς το πρωινό

Καταλαβαίνουμε ότι θες να κοιμηθείς λίγο παραπάνω κι ότι βιάζεσαι να πας στη δουλειά, όμως το πρωινό σου γεύμα δεν πρέπει να το αμελείς σε καμία περίπτωση, ειδικά αν θες ένα υγιές συκώτι. Βλέπεις, όταν ξυπνάμε το πρωί, τα επίπεδα γλυκόζης είναι πολύ χαμήλα, γεγονός που εμποδίζει το συκώτι να λάβει την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται για να εκτελέσει τις βασικές λειτουργίες του.

Ο σωστός ύπνος κάνει τη διαφορά

Κάθε όργανο έχει το δικό του βιολογικό ρολόι, αυτοσυντήρησης κι αυτοβελτίωσης της κατάστασής του. Το συκώτι εκτελεί αυτές τις διεργασίες από τα μεσάνυχτα έως και τις 2 το βράδυ για αυτό και συνιστάται εκείνες τις ώρες να βρισκόμαστε σε βαθύ ύπνο. Επομένως πέσε νωρίς στο κρεβατάκι σου κι όνειρα γλυκά κι απονήρευτα.

Υγιεινή διατροφή και άθληση πάνε πακέτο

Μια σύγχρονη ηπατική πάθηση με το όνομα μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, συνδέεται άμεσα με τον σύγχρονο, ανθυγιεινό τρόπο ζωής και αφορά άτομα τα οποία μπορεί να μην καταναλώνουν συχνά αλκοόλ, παρόλα αυτά έχουν τις συνέπειες της κατανάλωσης στο ήπαρ τους. Η νόσος αυτή εμφανίζεται σε άτομα με παχυσαρκία, σε άτομα με διαβήτη ή με υψηλή περιεκτικότητα λιπιδίων στο αίμα, επομένως η καλή διατροφή και η άθληση αποτελούν συμμάχους στην μάχη που θα δώσεις για την καλή υγεία του συκωτιού.

Μην κάνεις τον γιατρό μόν@ σου

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παίρνεις φάρμακα με δική σου πρωτοβουλία και χωρίς να συμβουλευτείς τον γιατρό σου προηγουμένως. Αν πάρεις φάρμακα σε μεγάλη δοσολογία ή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, χωρίς να χρειάζεται είναι πολύ πιθανό να προκαλέσεις σημαντικές βλάβες στο συκώτι σου.

Η φρουκτόζη και οι γλυκαντικές ουσίες δεν είναι τόσο φίλες του συκωτιού

Αν θες να έχεις μια καλή ηπατική λειτουργία, τότε είναι σημαντικό να περιορίσεις την ποσότητα φρουκτόζης που παίρνεις από όλες τις σχετικές τροφές. Αντίστοιχα καλό είναι να περιορίσεις και την ποσότητα γλυκαντικών ουσιών που λαμβάνεις μέσω των τροφίμων και των χυμών φρούτων.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v