Απίθανα πιάτα με όσπρια

Δε θες να βλέπεις τα όσπρια ούτε σε ζωγραφιά; Ξανασκέψου το. Αυτές οι τρεις συνταγές θα σε κάνουν να τα αγαπήσεις. Αλήθεια.

Απίθανα πιάτα με όσπρια

Λοιπόν τα όσπρια δεν είναι και το πιο λαχταριστό έδεσμα, οι αλήθειες να λέγονται. Μπορούν να γίνουν όμως, με την κατάλληλη επεξεργασία και τις σωστές συνταγές.

Δες παρακάτω τρεις προτάσεις για να τα απολαύσεις χωρίς να πεις «ίου!».

Κεφτεδάκια φακής

Υλικά: 200 γρ. φακές, βρασμένες, 100 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ., 1 καρότο, τριμμένο, 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. μουστάρδα, 1 κ.σ. δυόσμο, αποξηραμένο, αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα: Ρόκα, ντοματίνια

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα. Σε ένα μούλτι, προσθέτουμε τις φακές και τις πολτοποιούμε καλά.

Τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι, το καρότο, το κρεμμύδι, τη μουστάρδα και το δυόσμο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με τα χέρια, φορώντας γάντια μιας χρήσης.

Πλάθουμε το μείγμα σε περίπου 40 μπαλάκια.

Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί του φούρνου με λαδόκολλα και ψήνουμε σε για 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.

Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια από φακές με ρόκα και ντοματίνια.

Συνταγή από εδώ

Φακές με κάρι και γάλα καρύδας

Υλικά: 1½ κούπα κόκκινες φακές, 400 γρ. ψιλοκομμένα ντοματάκια, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κ.σ. λάδι καρύδας (ή ελαιόλαδο), 1 κ.σ. σκόνη κάρυ, 150 ml γάλα καρύδας, 4 κούπες ζωμό λαχανικών, 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας ή κέτσαπ, ½ κ.γ. μπούκοβο ή λίγη σκόνη τσίλι (προαιρετικά), 1 κ.γ. σκόνη τζίντζερ (ή 2 κουταλιές σούπας φρέσκο τζίντζερ), αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση: Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε μία κουταλιά σούπας λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο και σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το τζίντζερ, το κάρυ, τον πελτέ ντομάτας και το μπούκοβο και ανακατεύουμε για άλλα 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ζωμό λαχανικών, το γάλα καρύδας, τις κόκκινες φακές και τις ψιλοκομμένες ντομάτες και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.

Χαμηλώνουμε το μάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 25-30 λεπτά.

Μόλις οι φακές είναι έτοιμες, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε γαρνίροντας με φρέσκο κόλιανδρο ή λίγο σπανάκι (προαιρετικά).

Συνταγή από εδώ

Γίγαντες στον φούρνο με απάκι και γραβιέρα

Υλικά: 500 γρ. γίγαντες, μουλιασμένοι σε νερό αποβραδίς, 4 καπνιστές πιπεριές Φλωρίνης από βάζο, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες, 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 1 σκελίδα σκόρδο, σε φετάκια, 1 κ.σ. ντοματοπελτές, 70 ml κόκκινο ξηρό κρασί, 300 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα στον πολυκόφτη,  300 γρ. απάκι ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας μας, σε κυβάκια ή σε καρέ, 200 γρ. γραβιέρα, σε κυβάκια, 90 ml ελαιόλαδο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Για να ετοιμάσουμε τους γίγαντες στον φούρνο με απάκι και γραβιέρα στραγγίζουμε τους γίγαντες, τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και τους βράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται.

Τους στραγγίζουμε και τους αδειάζουμε σε μέτριο ταψί.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το απάκι χωρίς λιπαρή ουσία και σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Το αδειάζουμε στο ταψί με τους γίγαντες.

Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τις πιπεριές για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε το κρασί.

Αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, 200 ml ζεστό νερό και αλατοπίπερο. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και αδειάζουμε στο ταψί με τους γίγαντες.

Ανακατεύουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά.

Σκορπίζουμε τα κυβάκια γραβιέρας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Συνταγή από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v