Βάλε να φάμε και να πιούμε στη Δεξαμενή των Πετραλώνων

Κρητικές νοστιμιές, πρωτότυποι μεζέδες και τέλεια κοκτέιλ σε 5 στέκια που κάνουν προορισμό τη γειτονιά-μέσα-στη-γειτονιά των Άνω Πετραλώνων.

Βάλε να φάμε και να πιούμε στη Δεξαμενή των Πετραλώνων

Με το που στρίψεις από τη Χαμοστέρνας στην πινακίδα που γράφει Άνω Πετράλωνα, θα βρεθείς στη γειτονιά που λέγεται Δεξαμενή, αλλά δεν είναι αυτή του Κολωνακίου. Η… κάτω πλευρά των Άνω Πετραλώνων (μπερδεύτηκες ή όχι ακόμα;) πήρε το όνομά της από τον ομώνυμο λοφίσκο, που υψώνεται καταπράσινος ανάμεσα στην Καλλιρόης και την Ιολάου, ή ανάμεσα στα Πετράλωνα και την Καλλιθέα αν προτιμάς. Και στις πλαγιές του, θα βρεις μερικά από τα νοστιμότερα παρεΐστικα στέκια για κοκτεϊλοποσίες, ρακόμελα και τσιμπούσια που θα σου μείνουν αξέχαστα.

Ραδιουργίες
Κοίλης 33, τηλ.: 211 0121426

Ένα από τα αγαπημένα μας μεζεδοπωλεία των Πετραλώνων, οι Ραδιουργίες έχουν έναν ζεστό και φάνκι εσωτερικό χώρο, φίσκα στις χαριτωμένες λεπτομέρειες σαν τις (φιλο)σοφίες στις πλάτες των καρεκλών. Απλώνουν βέβαια και τραπεζάκια έξω για τους θεριακλήδες εξ ημών που πιάνουν θέση κάτω από τη σόμπα. Στο μενού τους πρωταγωνιστούν πεντανόστιμα μεζεδάκια σαν το μετσοβίτικο κοτόπουλο με σάλτσα καπνιστού τυριού και λιαστή ντομάτα, το ρεθυμνιώτικο απάκι σωταρισμένο με φρέσκο κρεμμύδι και κύμινο, οι μελιτζάνες στο πήλινο με ντομάτα και φέτα, το λουκάνικο αγριογούρουνο, το χοιρινό σνίτσελ με δημητριακά και πατάτα με σως καίσαρα, και το chili con carne, σιγομαγειρεμένος μοσχαρίσιος κιμάς, πανσέτα, κόκκινο φασόλι, μπέικον, καυτερή πιπεριά και καλαμπόκι, που σερβίρεται με πιτούλες ιδανικές για βούτες. Σημείωσε ότι φτιάχνουν και εξαιρετικό ρακόμελο, και υπολόγισε περί τα 15-17€ το άτομο για πλήρες γεύμα και αλκοόλ.

Το Κρητικό Στέκι
Κοίλης 20, τηλ.: 6973989748

Ακριβώς απέναντι από τις Ραδιουργίες, περνάς τον δρόμο και τηλεμεταφέρεσαι στην Κρήτη. Το Κρητικό Στέκι μετρά πάνω από 40 χρόνια ζωής στη γειτονιά, στρώνει τα τραπέζια του με παραδοσιακά καρό τραπεζομάντηλα, και μας κακομαθαίνει με συνταγές από τη λεβεντογέννα που περιλαμβάνουν γαμοπίλαφο, σαλιγκάρια στιφάδο και απάκι, τις οποίες ακολουθεί ένα φεστιβάλ κρεατοφαγίας, που είναι και το δυνατό του σημείο: Λουκάνικο ξυδάτο, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, φρυγαδέλια, σεφταλιές, απάκι, μπιφτέκι κοτόπουλο, μπριζόλες, πανσετάκια και πάει λέγοντας είναι μερικά μόνο από αυτά που του έχουν δικαίως χαρίσει την φήμη του απόλυτου κρεατοφαγικού στεκιού. Οι τιμές στο τέλος κυμαίνονται στα 17-20€ το άτομο, με την απαραίτητη κρητική ρακή.

Buho Bruncherie
Τριών Ιεραρχών 196, τηλ.: 2114256554

Και πάμε τώρα σε κάτι εντελώς διαφορετικό: Το all day brunch spot της γειτονιάς έχει έναν πανέμορφο, ολόφωτο χώρο, τραπεζάκια έξω, sustainable φιλοσοφία και ένα λαχταριστό μπραντσομενού, να μην ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Εμείς ψηφίζουμε ολόψυχα το καγιανάς open sandwich με λάδι ρίγανης και κρέμα από γραβιέρα Νάξου (6,50€), τα scrambled eggs με κρέμα και βούτυρο τρούφας, σπαράγγια και σως μπεαρναίζ (8,50€), και τα pancakes tacos με ψητό κοτόπουλο και σως μουσταρδομαγιονέζα (6,50€). Αν πετύχεις καλό καιρό, πιάσε θέση στην γλυκύτατη πλακόστρωτη αυλή του. Έξτρα πόντους για το ότι είναι και pet friendly, αν έρθεις με τον τετράποδο φίλο σου θα του σερβίρουν το δικό του πιατάκι για νερό.

Το Κοπερτί Wine Bar
Τριών Ιεραρχών 188, τηλ.: 2117503084

Απέξω μπορεί να μην το πιάσει το μάτι σου (κυρίως γιατί δεν έχει τραπεζάκια έξω, πράγμα σπάνιο στη γειτονιά) με το που περάσεις όμως την πόρτα του θα αντιληφθείς ότι κάτι ωραίο συμβαίνει εδώ. Όμορφος, ρετρομοντέρνος χώρος με μωσαϊκό στο πάτωμα, καρέκλες που θυμίζουν σχολείο και καφέ τουβλάκι στους τοίχους, ατμοσφαιρικοί φωτισμοί κι ένα μενού που θα μιλήσει στην οινολατρική ψυχή σου: Πολλές και ενδιαφέρουσες ετικέτες κρασιών σε μπουκάλι και ποτήρι, από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, συνοδεύονται με νοστιμιές που πηγαίνουν πολύ πέρα από τις κλασικές ποικιλίες τυριών-αλλαντικών, και περιλαμβάνουν χυλοπιτάκι χωριάτικο με καβουρμά ή χωρίς, μπρουσκέτα με τόνο Αλοννήσου, γαρίδες με ντοματίνια και εστραγκόν, ρολάκια τυριών με κοπανιστή Σύρου, ανθότυρο και κεφαλοτύρι, και φιλετάκια χοιρινά μαριναρισμένα με πάπρικα, που σερβίρονται με πουρέ σελινόριζας. Για χορταστικό τσιμπολόγημα με τα απαραίτητα κρασάκια σου, υπολόγισε γύρω στα 20€ το άτομο.

Sempreviva
Καλλιρόης 166, τηλ.: 2130381904

Μας συστήνεται ως Σεμπρεβίβα Εδεσματοποιείον και παντρεύει τη δημιουργική κουζίνα με την ελληνική παράδοση με τον δικό του, μοναδικό τρόπο. Εδώ δοκιμάζουμε, για να πάρεις μια ιδέα, ποικιλία οσπρίων με φρέσκα βότανα, πελτέ παντζαριού, δαμάσκηνα και καβουρντισμένα αμύγδαλα, γαρίδες στο τηγάνι με κατσικίσιο καβουρμά, πικάντικη σάλτσα ντομάτας και αυγό ποσέ, σεβίτσε από ψάρι ημέρας με σως από αγγούρι, δυόσμο, τζίντζερ, τσίλι, φρέσκα φρούτα και πέρλες yuzu, πατατούλες baby με σπανάκι, φέτα, άνιθο, κολοκυθόσπορους και στακοβούτυρο, και παστουρμά τόνου σε κρέμα φασολιού με λεμόνι κονφί. Πραγματική αποκάλυψη είναι επίσης τα 93 (!) διαφορετικά σπιτικά λικέρ που σερβίρουν, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τσουρέκι, ελιά, ντομάτα με θυμάρι, μέλι, καραμέλα και passion fruit. Αν δεν το κατάλαβες, μιλάμε για εμπειρία. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 25€ το άτομο, αλκοόλ περιλαμβανομένου.

Επί της Δεξαμενής
Ιολάου 29, τηλ.: 2103466772

Πανέμορφο, χαλαρό και παρεΐστικο, αυτό το εντελώς κουλ μπαράκι είναι στέκι εδώ και περισσότερα από εφτά χρόνια, με φανατικό κοινό που το αγαπά για τις ψαγμένες μουσικές του, την υπερυψωμένη αυλίτσα που είναι ιδανική για socializing, και τα φανταστικά του κοκτέιλ –το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε, το Zombie του είναι από τα καλύτερα της Αθήνας. Το βρίσκεις ανοιχτό από τις 9.00 το πρωί για καφεδάκι, έχει και ενδιαφέρουσα ποικιλία από μπύρες ελληνικών μικροζυθοποιίων, και καλές τιμές: από 6€ το απλό ποτό. Τι άλλο θέλεις;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v