Ξεκόλλα λίγο με το κινητό!

Είσαι όλη μέρα και όλη νύχτα πάνω από την οθόνη του κινητού; Μάλλον ήρθε η ώρα να αποτοξινωθείς κάπως. Πώς το κάνεις όμως;

Ξεκόλλα λίγο με το κινητό!

Οι οθόνες των κινητών μας ρουφάνε τη ζωή χρόνο με το χρόνο. Κυριαρχούν στην καθημερινότητα και μας έχουν μετατρέψει λίγο έως πολύ σε όντα μονίμως σκυμμένα πάνω από μια οθόνη, οριακά εθισμένα στη γοητεία της.

Αν είσαι από εκείνους που έχουν κάνει τη συσκευή επέκταση του χεριού, τότε ίσως θα πρέπει να ξεκολλήσεις λίγο.

Μη φανταστείς κάτι ακραίο. Δε σου λέμε να το πετάξεις και να πάρεις ένα ΝΟΚΙΑ 3310, αν και κάτι τέτοιο θα ήταν ιδανικό.

Ξεκίνα σιγά σιγά, ακολουθώντας μερικές από τις παρακάτω προτάσεις.

Απενεργοποίησε όλες τις ειδοποιήσεις

Η φίλτραρε τελοσπάνων ποιες ειδοποιήσεις θα «σκάνε». Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσεις τον χρόνο χρήσης, για αρχή. Εναλλακτικά, μπορείς να ενεργοποιήσει την λειτουργία «do not disturb», επιτρέποντας μόνο τις εισερχόμενες κλήσεις.

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Αντί να ανοίγεις το κινητό με το που ανοίγει το μάτι, δοκίμασε να ξεκινάς τη μέρα σου με άλλες παραγωγικές δραστηριότητες όπως η άσκηση, το διάβασμα ή ένα θρεπτικό πρωινό (χωρίς κινητό προφανώς).

Χρησιμοποίησε τα εργαλεία του εναντίον του

Τα smartphone έχουν πολλούς τρόπους για να σε βοηθήσουν να ελέγχεις τον χρόνο που περνάς στην οθόνη και να περιορίσεις τη χρήση των εφαρμογών. Για παράδειγμα τόσο το Facebook όσο και το Instagram έχουν μια ειδική ρύθμιση για να σε ειδοποιούν όταν το… παρακάνεις. Εναλλακτικά, μπορείς να κατεβάσεις εφαρμογές όπως το Freedom, οι οποίες μπλοκάρουν εφαρμογές.

Το γκρι είναι το νέο μαύρο

Κάντε το τηλέφωνο σου λιγότερο ελκυστικό κάνοντας την οθόνη να εμφανίζεται σε μαύρο, άσπρο και γκρι χρώμα. Υποσυνείδητα, οι εικόνες που θα βλέπεις δεν θα είναι τόσο ελκυστικές για τα μάτια και τον εγκέφαλό σου και άρα δεν θα σε «εθίζουν» το ίδιο. Δες εδώ πως θα το κάνεις εδώ

Σβήσε τις «κολληματικές» εφαρμογές

Σίγουρα θα μπορείς να τσεκάρεις τα social και λοιπές σελίδες μπαίνοντας από τον browser του υπολογιστή, αλλά θα είναι πολύ μεγαλύτερη ταλαιπωρία και – λογικά – αυτό θα σε βοηθήσει να μην το έχεις όλη την ώρα στο χέρι σου.

Προγραμμάτισε ώρες «χωρίς κινητό»

Για συγκεκριμένες ώρες μέσα στη μέρα, προσπάθησε να απεμπλακείς εντελώς από τη συσκευή σου. Άσε τη στην κουζίνα, στην αποθήκη, κάτω από το στρώμα, οπουδήποτε τελοσπάντων δεν έχεις άμεση πρόσβαση σε αυτή και ασχολήσου με κάτι άλλο.

Ρώτα το «γιατί»

Κάθε φορά που ανοίγεις μια εφαρμογή, σκέψου γιατί το κάνεις. Ανοίγεις το Insta επειδή βαριέσαι; Σε έπιασε μια αναβλητικότητα; Θες να δεις μια συνταγή για να φτιάξεις; Κάνε μια παύση πριν το ξεκλειδώσεις ή ανοίξεις μια εφαρμογή, μέτρα μέχρι το πέντε ή το δέκα και προσπάθησε κάπως να απεμπλακείς από την τεχνολογία και να «δεθείς» με την πραγματικότητα.

Μείωσε το χρόνο του multitasking

Είναι δελεαστικό να σκρολάρεις ενώ περιμένεις να βράσουν τα μακαρόνια ή όταν βρίσκεσαι στην ουρά για το ΑΤΜ ή για ένα καφεδάκι ή στην πρωινή επίσκεψη στην τουαλέτα. Αργά και σταθερά, προσπάθησε να πάρεις λίγο περισσότερο χρόνο πριν το ανοίξεις, φτάνοντας στο σημείο να μην το ανοίξεις καν πριν έρθει η σειρά σου για καφέ, ή ξεμπερδέψεις με την τουαλέτα.

Φόρτισέ το σε κάποιο «ζόρικο» σημείο

Δοκίμασε να μην το φορτίζεις δίπλα σου. Βάλτο σε μια μακρινή γωνιά του σπιτιού, στον πάγκο της κουζίνας ενώ είσαι στο σαλόνι και βλέπεις τηλεόραση ή στο υπνοδωμάτιο αν είσαι στην κουζίνα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v