To Ινκάλ είναι το ιερό δισκοπότηρο της 9ης τέχνης και δεν το διαπραγματευόμαστε

Αποδίδουμε τα σέβη μας στο αριστούργημα των Moebius και Alejandro Jodorowsky σκιαγραφώντας το αποτύπωμα που άφησε στον κόσμο των κόμικ.

To Ινκάλ είναι το ιερό δισκοπότηρο της 9ης τέχνης και δεν το διαπραγματευόμαστε

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Ινκάλ είναι ένα ευφυές δημιούργημα που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην 9η τέχνη. Τίποτε δεν έμεινε ίδιο στον θαυμαστό κόσμο των κόμικ μετά την κυκλοφορία κι έκτοτε ορθώς μνημονεύεται ως σημείο αναφοράς για αμέτρητους fans και καλλιτέχνες. Πώς θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά για ένα έργο που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για σπουδαίους σκηνοθέτες όπως ο George Lucas και ο Riddley Scott και κινηματογραφικά αριστουργήματα όπως το Star Wars, το Alien αλλά και το Terminator. Όπως καταλαβαίνεις η χαρά μας ήταν πολύ μεγάλη, στο άκουσμα των νέων της επανέκδοσης του Ινκάλ από τις εκδόσεις Anubis.

Ας ρίξουμε ωστόσο υπότιτλους για όσους δεν γνωρίζουν τη βασική ιστορία του Ινκαλ, δανειζόμενοι όσα έχουν γραφεί στο οπισθόφυλλο της έκδοσης, που είναι αρκετά για να σε εισάγουν στο εφιαλτικό δυστοπικό σύμπαν του.

Ο Τζον Ντιφούλ, ένας ντετέκτιβ κλάσης “Ρ” σε έναν εκφυλισμένο, δυστοπικό κόσμο, βλέπει τη ζωή του να ανατρέπεται όταν ανακαλύπτει ένα αρχαίο μυστικιστικό τεχνούργημα που ονομάζεται “Ινκάλ”. Οι περιπέτειες του Ντιφούλ θα τον φέρουν σε σύγκρουση με τον μεγαλύτερο πολεμιστή του γαλαξία, τον Μεταβαρόνο, αλλά και αντιμέτωπο με τις φοβερές δυνάμεις του Τεχνοποντίφικα. Αυτές οι αναμετρήσεις είναι λίγες από τις πολλές που συνθέτουν μια ιστορία κωμικών και κοσμικών διαστάσεων, όπου ο Ντιφούλ θα χρειαστεί να παλέψει όχι μόνο για τη δική του επιβίωση αλλά και για εκείνη ολόκληρου του σύμπαντος.

Η ιδιαιτερότητα του Ινκάλ πέρα από τη σύμπραξη δύο εκ των πλέον ταλαντούχων καλλιτεχνών όλων των εποχών, έγκειται στο γεγονός ότι κανένα έργο δεν έμοιαζε με αυτό πριν αλλά και μετά από την έκδοση του. Το δημιούργημα των Moebius και Alejandro Jodorowsky κατάφερε να επαναπροσδιορίσει αυτό που καλούμε επιστημονική φαντασία, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα το, σε όλες τις κατοπινές γενιές που ασχολήθηκαν είτε, ως δημιουργοί, είτε ως αναγνώστες αλλά και θεατές του είδους.

Άλλοτε εφιαλτικό κι άλλοτε ονειρικό, άλλοτε κλειστοφοβικό κι άλλοτε ψυχεδελικό το Ινκάλ διαβάζεται μέσα σε λίγες ώρες για έναν και μόνο λόγο. Δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του. Άπαξ κι ανοίξεις την μυστηριώδη πόρτα του, θα χαθείς μέσα σε μια φαινομενικά αλλόκοτη ιστορία, που όσο εξελίσσεται τόσο σε εθίζει στον συναρπαστικό κόσμο της. Δεν ξέρουμε για σένα αλλά εμείς μετράμε αντίστροφα για την κυκλοφορία του δεύτερου τόμου του Ινκάλ για να το βάλουμε με καμάρι ολοκληρωμένο στη βιβλιοθήκη μας.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v