Διαβάσαμε τα καλύτερα graphic novels που βγήκαν πρόσφατα κι έχουμε να δηλώσουμε ότι ακόμη δεν τα έχουμε ξεπεράσει.

Διαβάσαμε τα καλύτερα graphic novels που βγήκαν πρόσφατα κι έχουμε να δηλώσουμε ότι ακόμη δεν τα έχουμε ξεπεράσει.

Διαβάσαμε τα καλύτερα graphic novels που βγήκαν πρόσφατα κι έχουμε να δηλώσουμε ότι ακόμη δεν τα έχουμε ξεπεράσει.

Τα graphic novels ευτυχώς αυξάνονται και πληθύνονται τα τελευταία χρόνια καθώς ολοένα και περισσότεροι εκδοτικοί επενδύουν σε αυτό το ευγενές κόμικ σπορ, που προφανώς δεν απευθύνεται μόνο στην nerd κοινότητα. Είναι εμφανές ότι γίνεται σοβαρή δουλίτσα στον τομέα καθώς σχεδόν κάθε μήνα ξεφυτρώνουν κυκλοφορίες που κεντρίζουν το αναγνωστικό μας ενδιαφέρον, εθίζοντάς μας στα στριπάκια τους. Ξεδιαλέξαμε τα καλύτερα graphic novels που διαβάσαμε το τελευταίο διάστημα κι ετοιμάσαμε αντίστοιχη σένια λίστα και για πάρτη σου.

Ο άνθρωπος που έπεσε στη γη των Dan Watters και Dev Pramanik (εκδόσεις Anubis)

«O μυστηριώδης εξωγήινος Τόμας Τζερόμ Νιούτον πέφτει στη Γη σε μια αποστολή να σώσει τον ρημαγμένο από την ξηρασία πλανήτη του Ανθέα από την οικολογική καταστροφή.

Αποφασισμένος να βρει έναν τρόπο να μεταφέρει νερό πίσω στον ετοιμοθάνατο κόσμο του, ο Νιούτον αρχίζει να πουλάει πατέντες για προηγμένη τεχνολογία, αλλά η επιτυχία του σύντομα τον κάνει στόχο τόσο της κυβέρνησης όσο και μιας μοχθηρής αντίπαλης εταιρείας. Καθώς η αποστολή του καταλήγει να διαρκεί χρόνια, ο Νιούτον συνειδητοποιεί πως ενδίδει στις υπερβολές του κόσμου μας και επιζητά απελπισμένα να επιστρέψει στην οικογένειά του». Αυτή είναι λίγο πολύ η περίληψη της εμβληματικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας του Νίκολας Ρεγκ, με την ανδρόγυνη φιγούρα του Ντέιβιντ Μπόουι να κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο και να κάνει χαμό.

Το εγχείρημα της μεταφοράς της σε ένα graphic novel μόνο εύκολο δεν είναι ειδικά αν αναλογιστούμε τους αμέτρητους fans της ταινίας που πίνουν νερό στο όνομά της. Παρόλα αυτά οι Dan Watters και Dev Pramanik ανταποκρίνονται και με το παραπάνω στο δύσκολο έργο τους, δημιουργώντας ένα μικρό κομψοτέχνημα που θα το ξεκοκαλίσεις αμέσως.

Με σεβασμό στην ταινία, ξετυλίγουν το στόρι της επενδύοντας στην απόκοσμη ατμόσφαιρα, το ιδιοφυές σενάριο και με ευρηματικότητα ντύνουν με εικόνες και κείμενο τον άνθρωπο που έπεσε στη γη, επανασυστήνοντάς τον. Από εμάς είναι μεγάλο ναι.

Fantastic Four: Μοιραία Συνάντηση του Alex Ross (εκδ. Anubis)

Είναι μια βροχερή νύχτα στο Μανχάταν και τίποτα δε σαλεύει… εκτός από τον Μπεν Γκριμ. Όταν ένας εισβολέας εμφανίζεται ξαφνικά μέσα στο Μέγαρο Μπάξτερ, οι Τέσσερις Φανταστικοί _ ο Μίστερ Φαντάστικ (Ριντ Ρίτσαρντς), η Αόρατη Γυναίκα (Σούζαν Στορμ Ρίτσαρντς), ο Ανθρώπινος Πυρσός (Τζόνι Στορμ) και το Πράγμα (Μπεν Γκριμ) _ βρίσκονται περικυκλωμένοι από ένα σμήνος παρασίτων. Αυτά τα πλάσματα, που αποτελούνται από Αρνητική Ενέργεια, ήρθαν στη Γη χρησιμοποιώντας ως ξενιστή ένα ανθρώπινο σώμα. Αλλά για ποιο σκοπό βρίσκονται εδώ; Και ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την εισβολή;

Ο Alex Ross παίρνει μια κλασική ιστορία των Stan Lee και Jack Kirby που κυκλοφόρησε στα 60s και με τον δικό του μοναδικό τρόπο την παρουσιάζει σε μια νεότερη γενιά αναγνωστών οι οποίοι είναι βέβαιο ότι θα την απολαύσουν. Συναρπαστική αφήγηση, εκπληκτική εικονογράφηση κι ιδανικό σχεδόν Pocket-size μέγεθος για όσους λατρεύουν να διαβάζουν κομιξάκια σε μέσα μεταφοράς.

Dune: Ιστορίες της Αρρακήν των Herbert Brian και Anderson Kevin J. (εκδ. Anubis)

Στις ιστορίες της Αρράκην υπάρχουν δύο μέρη. Από τη μία «το Αίμα των Σάρντωκαρ» να περιγράφει την ιστορία του Τζοπάτι Κολόνα, ενός Σάρντωκαρ, οι οποίοι είναι οι ελίτ πολεμιστές του αυτοκράτορα. Οι Σάρντωκαρ είναι ανίκητοι, απόλυτα αφοσιωμένοι και το όνομά τους σκορπά τον τρόμο στο γαλαξία. Με εντολή του αυτοκράτορα, ο Τζοπάτι αναλαμβάνει να καταλάβει το οχυρό των Ατρειδών στον Ντιουν, αλλά πολύ σύντομα θα αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στο καθήκον και στη συγχώρεση.

Από την άλλη υπάρχει και το δεύτερο μέρος, δηλαδή τον «Ψίθυρο των ωκεανών του Κάλανταν». Εκεί ο Πωλ Ατρείδης συναντά το πεπρωμένο του στη μάχη, ενώ ο Λοχίας Βιτ πρέπει να χρησιμοποιήσει το χάρισμα της οικογένειάς του στην αφήγηση ιστοριών για να μεταφέρει τους άντρες του από τη σπηλιά που είναι παγιδευμένοι στην πατρίδα τους, τον πλανήτη Κάλανταν.

Και τα δύο μέρη είναι εξαιρετικά, κρατώντας ένα αφηγηματικό τέμπο που δεν χάνει στιγμή τον ρυθμό και την ένταση του, ενώ η εικονογράφηση απογειώνει το τελικό αποτέλεσμα. Οι λάτρεις του Dune ας σπεύσουν.

Δρακοδόντι των Χαΐνη Αποστολάκη και Νίκου Μπράτου (εκδ. Καστανιώτη)

«Το Δρακοδόντι μού δόθηκε, δεν το σκέφτηκα. Το έζησα αλλόκοτα, μεταφυσικά, όπως ακριβώς αναπαρίσταται στο βιβλίο, ένα φθινόπωρο, ασκητεύοντας στην κρητική ενδοχώρα. Είναι ένα επικό, μεταφυσικό τραγουδαφήγημα, ένα αποκαλυπτικό παραμύθι, που αρχίζει με τον ήρωα να υπόσχεται στην αγαπημένη του ότι θα της φέρει του Δράκοντα το δόντι. Οι περιπέτειές του, ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι, στην τάξη και στο χάος, τον οδηγούν στην ανακάλυψη των μεγάλων αιώνιων μυστικών της ζωής. Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…» Με αυτά τα λόγια ο Χαΐνης Αποστολάκης προλογίζει το Δρακοδόντι το οποίο είναι ένα εξαιρετικό graphic novel που πατά στα χωράφια του φαντασιακού πλέκοντας συγχρόνως θρύλους και μυθολογικές αναφορές της μητέρας Κρήτης.

Το Δρακοδόντι σε βυθίζει στον κόσμο του και δεν σταματά στιγμή να σε εκπλήσσει, αφού κάθε του σελίδα κρύβει κι άλλο ένα στριπάκι που θα σε ενθουσιάσει.

Batman: Οι τρεις Τζόκερ του Geoff Johns (εκδ. Οξύ)

Ο Geoff Johns (Doomsday Clock, Batman: Earth One) και ο Jason Fabok (Justice League: The Darkseid War) συνεργάζονται ξανά για να παρουσιάσουν ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα comic event εδώ και χρόνια.

Από τα πλέον συζητημένα graphic novels της χρονιάς, οι Τρεις Τζόκερ του Geoff Johns έχουν όλα τα καλλιτεχνικά εχέγγυα για να τους λατρέψεις. Δεν χρειάζεται να είσαι ορκισμένος οπαδός της «Νυχτερίδας» ούτε να ξέρεις απέξω κι ανακατωτά το σύμπαν της DC για να ενταχθείς στον κόσμο που σκίτσαραν οι δημιουργοί του graphic novel. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες δεν θα διστάσεις να παραδεχθείς ότι βρήκες τον νέο κόμικ εθισμό του.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v