Είναι ο decaf εντελώς χωρίς καφεΐνη;

Πόσο «καθαρός» από καφεΐνη είναι ο decaf και τι περιεκτικότητα μπορεί να έχει; Όσα χρειάζεται να ξέρεις.

Είναι ο decaf εντελώς χωρίς καφεΐνη;

Ο καφές είναι ένα από τα πιο λατρεμένα ροφήματα στον κόσμο. Όμως αν και πολύς κόσμος πίνει καφέ για να έχει αυξημένη πνευματική εγρήγορση και ενέργεια από την περιεκτικότητά του σε καφεΐνη, ορισμένοι προτιμούν να την αποφεύγουν.

Για όσους είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη ή θέλουν να μειώσουν την πρόσληψή της, ο decaf είναι μια καλή εναλλακτική για να μην εγκαταλείψουν εντελώς τη νόστιμη γεύση του καφέ.

Ενώ οι κανονισμοί του αμερικάνικου οργανισμού τροφίμων ορίζουν ότι ο decaf δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,10 τοις εκατό καφεΐνη σε ξηρή βάση στη συσκευασία, η σύγκριση μεταξύ του κανονικού καφέ και του καφέ χωρίς καφεΐνη δείχνει ότι η επεξεργασία του decaf αφαιρεί το 97% της καφεΐνης.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό, μετά από την κατάλληλη επεξεργασία, η καφεΐνη στον  decaf είναι λιγότερη από 0,1 τοις εκατό στους καβουρδισμένους κόκκους καφέ και λιγότερη από 0,3% στον στιγμιαίο καφέ.

Πρακτικά, ένα μέσο φλιτζάνι πλήρους σε καφεΐνη καφέ 350 ml περιέχει 180 mg καφεΐνης, ενώ στην περίπτωση που είναι decaf θα έχει περίπου 5,4 mg καφεΐνης.

Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη βέβαια ενδέχεται να αλλάζει ανάλογα την προέλευση του καφέ.

Μια μελέτη ανέλυσε μερίδες των 473 ml καφέ χωρίς καφεΐνη από εννέα αλυσίδες των ΗΠΑ ή τοπικά cafe. Όλα εκτός από ένα περιείχαν 8,6–13,9 mg καφεΐνης, με μέσο όρο 9,4 mg ανά φλιτζάνι.

Οι ερευνητές αγόρασαν επίσης εσπρέσο χωρίς καφεΐνη και καφέ φίλτρου από τα Starbucks και μέτρησαν την περιεκτικότητά τους σε καφεΐνη. Ο εσπρέσο χωρίς καφεΐνη περιείχε 3–15,8 mg ανά δόση, ενώ ο καφές φίλτρου; χωρίς καφεΐνη είχε 12–13,4 mg καφεΐνης ανά μερίδα 473 ml.

Αν και η περιεκτικότητα σε καφεΐνη είναι σαφώς χαμηλότερη από αυτή του κανονικού καφέ, ο decaf καφές δεν είναι εντελώς απαλλαγμένος από αυτήν.

Και μπορεί οι ποσότητες αυτές καφεΐνης να φαίνονται μικρές, όμως ενδέχεται να μην είναι ενδεικτικές για όσους θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη λόγω νεφρικής νόσου, αγχώδων διαταραχών ή ευαισθησίας στην καφεΐνη. Για τα ευαίσθητα αυτά άτομα, ακόμη και μικρές ποσότητες καφεΐνης θα μπορούσαν να αυξήσουν τη διέγερση, το άγχος, τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές μάλιστα αναφέρουν ότι η κατανάλωση 5-10 φλιτζανιών καφέ χωρίς καφεΐνη θα μπορούσε να συσσωρεύσει την ποσότητα καφεΐνης από 1-2 φλιτζάνια κανονικού καφέ με καφεΐνη.

Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο λοιπόν, φρόντιζε να ελέγχεις την περιεκτικότητα σε καφεΐνη στον decaf, ειδικά εάν καταναλώνεις πολλά φλιτζάνια τη μέρα ή να προμηθευτείς κάποιο φαρμακευτικό υποκατάστατο καφέ.

Με πληροφορίες από Healthline

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v