Τώρα είναι η ώρα να πας Ντουμπρόβνικ… και θα σου πούμε γιατί

Απαλλαγμένη από τα πλήθη (και τις τιμές) του καλοκαιριού, μια από τις ωραιότερες πόλεις των Βαλκανίων είναι τώρα στα καλύτερά της.

Τώρα είναι η ώρα να πας Ντουμπρόβνικ… και θα σου πούμε γιατί

Ό,τι έχεις ακούσει για το Ντουμπρόβνικ είναι αλήθεια. Ναι, είναι για τα βαλκανικά δεδομένα πανάκριβο και υπερτουριστικό, πλημμυρισμένο από γκρουπ που ακολουθούν ξεναγούς με σημαιάκια και μαγαζιά που πουλάνε μπλουζάκια και κούπες Game of Thrones σε κάθε γωνία. Και ναι, είναι παρόλα αυτά ένα από τα ομορφότερα μέρη που θα δεις στη ζωή σου. Αν δεν αντέχεις την τουριστίλα του, το φθινόπωρο είναι ιδανική εποχή για να το επισκεφθείς.

Όταν λέμε πανάκριβο… πόσο δηλαδή;

Θα τονίσουμε ξανά το «για τα βαλκανικά δεδομένα», δεν μιλάμε προφανώς για τιμές Σκανδιναβίας. Ειδικά αυτή την εποχή, βρίσκεις άνετα ωραιότατα δωμάτια μέσα ή γύρω από την παλιά πόλη σαν το Happy Studio στα 62€ το δίκλινο, το Apartments Lucic στα 43€, το Hedera Estate στα 58€, και το Old Town E στα 55€.

Για φαγητό στα εστιατόρια της παλιάς πόλης θα υπολογίσεις γύρω στα 25-30€ το άτομο, αλλά θα βρεις και πολλές οικονομικές street food επιλογές. Αν ξεμακρύνεις λίγο προς γειτονιές όπως το Lapad ή το Babin Kuk, που απέχουν ένα μισάωρο με τα πόδια από την παλιά πόλη, οι τιμές του (καθιστού) φαγητού πέφτουν στα 17-20€ το άτομο. Εννοείται ότι μιλάμε πάντα για ωραία μεν, «νορμάλ» δε εστιατόρια, όχι τα βραβευμένα με αστέρια Michelin που μπορούν να ξεπεράσουν τα 100€ το άτομο.

Όσον αφορά τα αεροπορικά, η Aegean και η Volotea σταματούν τον Οκτώβριο τις απευθείας πτήσεις για Ντουμπρόβνικ και ξαναξεκινούν τον Απρίλιο, μπορείς όμως να πας με την Turkish με μια ανταπόκριση στην Κωνσταντινούπολη, σε 4 ώρες συνολικά και με εισιτήριο 259€ πήγαινε-έλα με βαλίτσες και απ’ όλα (την συγκεκριμένη τιμή εντοπίσαμε για αναχώρηση από Αθήνα Σάββατο 18/11 και επιστροφή είτε Πέμπτη 23/11 είτε Σάββατο 25/11).

Εν αρχή ην τα τείχη

Αδιαμφισβήτητο χάιλαητ κάθε ταξιδιού στο Ντουμπρόβνικ, είναι η βόλτα επάνω στα μεσαιωνικά τείχη που αγκαλιάζουν την παλιά πόλη, προσφέροντας την μοναδική ευκαιρία να τη δεις από ψηλά στο σύνολό της, και σε όλο το ατμοσφαιρικό μεγαλείο της, με τα νερά της Αδριατικής να λαμπυρίζουν στον ορίζοντα. Τα τείχη είναι θεόρατα, αγγίζουν σε ύψος τα 30 μέτρα, και ολόκληρη η πόλη κουρνιάζει μέσα και από κάτω τους, εξ ου και το θέαμα είναι μοναδικό. Το συνολικό μήκος των τειχών είναι 2 χιλιόμετρα, πράγμα που κάνει την διαδρομή με τον ήλιο του καλοκαιριού εξαντλητική –εννοείται ότι σκιά δεν υπάρχει πουθενά. Εκτός από τις καλύτερες καιρικές συνθήκες, το φθινόπωρο είναι ιδανική εποχή για να κάνεις την βόλτα, και επειδή το εισιτήριο πέφτει την 1η Νοεμβρίου από τα ιλιγγιώδη 35€ το άτομο του καλοκαιριού σε μόλις 15€.

Και τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ;

Αφετηρία κάθε βόλτας στην πόλη, η πύλη Pile στα δυτικά των τειχών είναι η βασική είσοδος στο χρονοντούλαπο που είναι η παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ. Αφήνοντας την μεγάλη πλατεία με τα λεωφορεία και την κίνηση –προφανώς δεν θα ξαναδείς αυτοκίνητο όσο βρίσκεσαι εντός των τειχών– περνάς πλάι από μουσικούς ντυμένους με μεσαιωνικές στολές, και αντικρίζεις τα πρώτα κομψοτεχνήματα. Είναι το πελώριο σιντριβάνι του Ονούφριου και το Μοναστήρι των Φραγκισκανών που δεσπόζουν μπροστά-μπροστά. Μέσα στο μοναστήρι, θα βρεις το Μουσείο της Μονής, καθώς και το παλαιότερο ίσως φαρμακείο του κόσμου, που λειτουργεί εδώ και επτά αιώνες με μεσαιωνικές φαρμακευτικές συνταγές.

Από αυτό το σημείο ξεκινά και ο μεγάλος πεζόδρομος της παλιάς πόλης, γνωστός ως Stradum (ή Placa). Δεξιά κι αριστερά από το πλακόστρωτο ξεκινούν μικρά ανηφορικά καλντερίμια, που οδηγούν σε κρυμμένα «νησιώτικα» στενά γεμάτες μπαράκια και konoba, όπως λέγονται στα κροατικά οι ταβέρνες, ενώ στο τέρμα του πεζοδρόμου ξεκινά ένας νέος λαβύρινθος από πανέμορφα σοκάκια και πλατείες, πλαισιωμένες από γοητευτικά κτίρια. Ακολουθείς τον δρόμο και βρίσκεσαι μπροστά (ή μέσα) στην Στήλη Orlando και τον πύργο του Ρολογιού, στο παλάτι Sponza που φιλοξενεί τα αρχεία της πολιτείας, στην μπαρόκ εκκλησία του Αγίου Βλάσιου, στον Καθεδρικό της Παρθένου, στο γοτθικό Παλάτι του Εφημέριου, δίπλα στο οποίο στήνονται συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας, στο Μοναστήρι των Ιησουιτών, στη σκιά του οποίου απλώνεται κάθε πρωί η λαϊκή αγορά του Ντουμπρόβνικ, στο Μουσείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και σε γκαλερί όπως αυτή του War Photo Limited με εκθέσεις αφιερωμένες στον βομβαρδισμό της πόλης και την φρίκη του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας.

Πολύ περισσότερο, όμως, από τα αξιοθέατά του, το Ντουμπρόβνικ είναι μια πόλη που αξίζει να την περπατήσεις όσο πιο άσκοπα γίνεται, να χαθείς στα μεσαιωνικά της καλντερίμια, να χαζέψεις την θέα στη θάλασσα από κάθε πιθανό και απίθανο σημείο, να αράξεις σε πέτρινα σκαλάκια κάτω από ανθισμένες μπουκαμβίλιες πριν πιάσουν για τα καλά τα κρύα του χειμώνα, να μπεις στον πειρασμό μπροστά σε βιτρίνες μαγαζιών που πουλάνε την Monopoly σε Game of Thrones Edition (ασ’ την κάτω, κάνει 400€, ρωτήσαμε, στην Ελλάδα θα τη βρεις 165€). Και μιλώντας για το Game of Thrones, να αναγνωρίσεις σημεία σαν τα περίφημα σκαλιά του Walk of Shame ή το Fort Lovrijenac, γνωστό στους λάτρεις της σειράς ως Red Keep.

Ξεμακραίνοντας από το Ντουμπρόβνικ

Στο νοτιότερο σημείο της Κροατίας, και πολύ κοντά στα σύνορα τόσο με την Βοσνία όσο και με το Μαυροβούνιο, το Ντουμπρόβνικ είναι εξαιρετική βάση για να πεταχτείς ημερήσιες ή και διήμερες εκδρομές στο Μόσταρ με τη διάσημη, πανέμορφη γέφυρα σύμβολο του πολέμου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, και στο Κότορ του Μαυροβουνίου, που είναι μια καστροπολιτεία μαγική, φωλιασμένη στην άκρη του νοτιότερου φιόρδ της Ευρώπης. Και οι δύο προορισμοί απέχουν από το Ντουμπρόβνικ ένα δίωρο, και θα βρεις στην πόλη πολλές εταιρείες που διοργανώνουν αυθημερόν εκδρομές αν βαριέσαι να ψάχνεις εισιτήρια και λεωφορεία μόνος/η σου. Οι τιμές κυμαίνονται στα 50-60€ το άτομο για το Μόσταρ και από 50€ ως 70€ για το Κότορ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v