Στο Community Club θα μορφωθείς, θα ζωγραφίσεις και θα πιείς και το ποτό σου

Δύο φίλες από τη Ρωσία ξεκίνησαν ένα πρότζεκτ που συνδυάζει ιντριγκαδόρικες διαλέξεις, βραδιές ζωγραφικής και αλκοόλ, σε φιλόξενο και πριβέ περιβάλλον.

Στο Community Club θα μορφωθείς, θα ζωγραφίσεις και θα πιείς και το ποτό σου

Στο εξωτερικό, η ιδέα των community club είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Πρόκειται για ομάδες, οι οποίες διοργανώνουν διαλέξεις πάνω σε ποικίλα θέματα (πολιτική, ιστορία, ψυχολογία και τέχνη) σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, με τους παρευρισκόμενους να απολαμβάνουν το κρασί ή το ποτό τους, και να κάνουν socializing συμμετέχοντας σε γόνιμες συζητήσεις με αφορμή την εκάστοτε ομιλία.

Στην ίδια φιλοσοφία, τα club αυτά διοργανώνουν βραδιές ζωγραφικής, στις οποίες οι συμμετέχοντες εξοικειώνονται με πινέλα, χρώματα και καμβάδες, χωρίς να έχουν απαραίτητα πρότερη εμπειρία, ενώ παράλληλα κοινωνικοποιούνται τσουγκρίζοντας κρασιά ή και τέμπερες. 

Στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη μορφή «έξυπνης» ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης δεν είναι τόσο διαδεδομένη.

Δύο φίλες από τη Ρωσία, η Μαρία Σοκάτσκαγια Ρεβύθη και η Ευγενία Πόντλεβσκιχ, αποφάσισαν να κάνουν κάτι γι’ αυτό, ιδρύοντας ένα τέτοιο club στα Βόρεια Προάστια – και το όνομα αυτού, Community Club.

Πεδίο «δράσης» τους είναι το καφέ Best Friends στην Πολιτεία, στο οποίο θα φιλοξενηθούν στο άμεσο μέλλον οι πρώτες διαλέξεις, αλλά και διάφοροι χώροι Τέχνης στα Βόρεια Προάστια, στους οποίους ήδη πραγματοποιούνται βραδιές ζωγραφικής – τα λεγόμενα Tipsy Art Nights.  

Χαμένοι στη Μετάφραση

Όπως μας λέει η Μαρία, και οι δύο τους γνωρίζουν πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να μετακομίζει κανείς σε μια άλλη χώρα, χωρίς φίλους ή τον δικό του κοινωνικό κύκλο, εκτός από αυτόν του συντρόφου του.

«Για εμάς το Community Club ήταν ένας τρόπος να συνδέσουμε ανθρώπους –ξένους, ομογενείς και Έλληνες– που επιθυμούν να περάσουν λίγο χρόνο μαζί, να συναναστραφούν, να βρουν νέους φίλους και να κάνουν κάτι διαφορετικό αντί να φάνε σε ένα εστιατόριο ή να πιούν καφέ».

»Δεδομένου ότι έχω μεταπτυχιακό στην Παγκόσμια Ιστορία και η Ευγενία στις Πολιτικές Επιστήμες, θέλαμε να εισαγάγουμε ένα νέο είδος ψυχαγωγίας, όπου οι άνθρωποι όχι μόνο θα διασκεδάζουν, αλλά και αποκτούν νέες γνώσεις, θα ανοίγουν το μυαλό τους, θα αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη και θα σκέφτονται πιο σφαιρικά. Μας αρέσουν οι άνθρωποι που αμφισβητούν τα πάντα γύρω τους και προσπαθούν να έρθουν αντιμέτωποι με ‘καυτά’ ζητήματα, ώστε να ευαισθητοποιηθούν γύρω από αυτά».

Όχι άλλες βαρετές διαλέξεις

Το πρώτο σκέλος του club, οι διαλέξεις του αποκαλούμενου Intellectual Club, διαφέρουν αρκετά από εκείνες ενός συνεδρίου ή ενός Πανεπιστημίου. «Η κύρια ιδέα του Community Club είναι να διαδώσει τις έξυπνες νυχτερινές εξόδους, να διαδώσει την τάση των πνευματικών ντιμπέιτ και να προωθήσει τη σημασία των πνευματικών συνηθειών στο ευρύ κοινό. Οι διαλέξεις μας πραγματοποιούνται σε μια πολύ ζεστή και πριβέ ατμόσφαιρα, όπου οι άνθρωποι μπορούν να χαλαρώσουν σε έναν άνετο καναπέ, να πιούν το ποτό τους και να ακούσουν έναν ομιλητή. Οι διαλέξεις μπορούν να οδηγήσουν σε συζητήσεις επί συζητήσεων, αυτό ακριβώς που θέλουμε, γιατί μόνο μέσα από συζητήσεις μπορεί να βρεθεί η αλήθεια», επισημαίνει.

Οι διαλέξεις που φιλοξενούνται καλύπτουν ευρεία γκάμα θεματικών, για κάθε επιστημονικό ενδιαφέρον. «Εστιάζουμε σε θεματικές όπως Ιστορία, Πολιτική, Ψυχολογία και Φιλοσοφία. Μπορεί να ακούγεται βαρετό, αλλά αν το καλοσκεφτείς – είναι σχεδόν όλα όσα αντιμετωπίζουμε καθημερινά», λέει η Μαρία.

«Για να κατανοήσουμε το παρόν, πρέπει να ανατρέξουμε στο παρελθόν, επομένως η Ιστορία είναι απαραίτητη. Για να αντιμετωπίσουμε τρέχοντα ζητήματα και να κατανοήσουμε την ατζέντα των χωρών, πρέπει να εμβαθύνουμε στην πολιτική, ειδικότερα στη γεωπολιτική, τις πολιτικές και τις ιδεολογίες των κρατών. Για να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ψυχική μας υγεία και να αντιμετωπίσουμε τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες, χρειάζονται βασικές γνώσεις Ψυχολογίας. Για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις κριτικά διάφορα ζητήματα και να βάλεις τρεις τελείες εκεί που είχε τεθεί η μία πριν, χρειάζεται η Φιλοσοφία.

»Φυσικά, υπάρχουν πολλά ακόμη ακαδημαϊκά πεδία που θα εισαχθούν στον σύλλογό μας, όπως ιστορία της τέχνης, περιβαλλοντικές σπουδές και ιολογία, δημόσιος λόγος κ.α. Όλες αυτές οι σύγχρονες θεματικές στόχο έχουν να αναπτύξουν τις πολιτικές μας προοπτικές και να μας κάνουν πιο ενεργούς πολίτες, όχι παθητικούς παρατηρητές ή καταναλωτές».

Λίγο κρασί λίγο διάλεξη και λίγο ακουαρέλα

Το δεύτερο σκέλος του Club των δύο γυναικών είναι ακόμα πιο χαλαρό. Τα Tipsy Art Nights, είναι ένας τύπος ψυχαγωγίας όπου κλείνεις θέση για να ζωγραφίσεις μαζί με φίλους και αγνώστους, χωρίς απαραίτητα να έχεις κλίση στη ζωγραφική. Μέσα από την καθοδήγηση μίας δασκάλας και έχοντας τα εργαλεία-χρώματα κοντά σου, φτιάχνεις ένα δικό σου έργο ζωγραφικής, ενώ απολαμβάνεις το κρασί σου. Στο τέλος κάθε βραδιάς παίρνεις τον καμβά σου και φεύγεις, έχοντας αποκτήσει μια ενδιαφέρουσα διαδραστική (και οινική) εμπειρία.

«Από όσο γνωρίζουμε κάτι σαν τα Tipsy Art Nights δεν υπάρχει στα Βόρεια Προάστια και δεν είναι κάτι συνηθισμένο για την Ελλάδα γενικότερα. Θέλαμε, λοιπόν, να εισαγάγουμε κάτι εντελώς νέο, κάτι που υπάρχει ήδη στο εξωτερικό, αλλά δεν ήταν τόσο συνηθισμένο εδώ», αναφέρει σχετικά η Μαρία.

Πράγματι.

Η πρώτη Tipsy Art βραδιά στο Μέντα Καφέ πήγε περίφημα και έγινε γρήγορα sold out, ενώ έχουν ήδη προγραμματίσει άλλες δύο, στις 20 και στις 27 Οκτωβρίου, στον χώρο τέχνης ΙΣΟΓΕΙΟ στην Κηφισιά. Οι κρατήσεις έχουν ανοίξει και το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 40€. 

Οι διαλέξεις, ξεκινούν στις 24 Οκτωβρίου, με την Κλινική Ψυχολόγο, Ηλέκτρα Κτενά και θέμα «Μεγαλώνοντας τη Γενιά της Οθόνης», και θα ακολουθήσουν δύο ακόμα – προς το παρόν – στην αγγλική γλώσσα: Swimming against the Tide: German Resistance against the Nazis με τον Dr. Christoph Gassenschmidt στις 9 Νοεμβρίου και War in Ukraine in the Context of Greek-Turkish Relations με τον Κωνσταντίνο Φίλη και συντονίστρια την Έλενα Αθανασοπούλου. Το κόστος των διαλέξεων είναι στα 35€, μαζί με κρασί – μη ξεχνιόμαστε.  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v