Τα μυστικά του σωστού βουρτσίσματος

Καλό θα ήταν να σταματήσεις να παίρνεις αψήφιστα το βούρτσισμα των δοντιών και να ρίξεις ένα βλέφαρο στους κανόνες φροντίδας της οδοντοστοιχίας σου.

Τα μυστικά του σωστού βουρτσίσματος

Δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Όλους μάς ελκύει ένα αστραφτερό χαμόγελο για αυτό και θα θέλαμε να το αποκτήσουμε. Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για να συμβεί αυτό είναι φυσικά το σωστό βούρτσισμα των δοντιών. Και όχι, το νευρικό πάνω κάτω με την οδοντόβουρτσα για δέκα δευτερόλεπτα κι ένα βιαστικό ξέπλυμα, δεν συνιστούν σωστό βούρτσισμα. Ακόμη κι εδώ υπάρχουν κανόνες και χρήσιμες οδοντιατρικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσεις για να φροντίσεις τα δόντια σου και τη στοματική σου υγιεινή.

Αποχαιρέτα τη σκληρή οδοντόβουρτσα που ήξερες

Πρέπει να χρησιμοποιείς μαλακή ως μέτρια οδοντόβουρτσα και να την αλλάζεις όταν ανοίγουν οι τρίχες ( περίπου 1 φορά τον μήνα).

Η τεχνική μετράει

Τοποθέτησε την οδοντόβουρτσά σου σε γωνία 45 μοιρών προς την γραμμή των ούλων σου.  Μετακίνησε τη βούρτσα μπρος-πίσω, απαλά και με σύντομες κινήσεις. Χρησιμοποίησε την κεφαλή της οδοντόβούρτσας για τον καθαρισμό των εσωτερικών επιφανειών των μπροστινών δοντιών κάνοντας κινήσεις από πάνω προς τα κάτω. Βούρτσισε τη γλώσσα σου απαλά για να αφαιρέσεις τα βακτήρια και να διατηρήσεις την αναπνοή σου δροσερή.

Κάμερα στον οδοντίατρο

Ο οδοντίατρος και μόνο αυτός θα σου δείξει τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος κι αυτόν πρέπει να ακολουθείς.

Χωρίς νήμα προκοπή δεν θα δεις πάντως

Το βούρτσισμα μόνο, χωρίς νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια στις γέφυρες, δεν αρκεί. Με αυτό τον τρόπο και μόνο προλαμβάνεις και καταπολεμάς τόσο την πέτρα όσο και την ουλίτιδα, αλλά και την τερηδόνα που φωλιάζει ανάμεσα στα δόντια.

Μην βουρτσίζεις τα δόντια σου αμέσως μετά το φαγητό

Έχεις συνηθίσει να πλένεις τα δόντια σου, με το που τελειώνεις ένα κύριο γεύμα σου; Άλλαξε συνήθειες όσο πιο άμεσα μπορείς. Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται το νωρίτερο 30 λεπτά μετά το φαγητό.

Μια φορά βούρτσισμα ίσον καμία

Δεν αρκεί μια φορά την ημέρα η φροντίδα της στοματικής υγιεινής, χρειάζονται δύο φορές για 2-3 λεπτά σε κάθε γνάθο για να γίνει σωστή δουλίτσα.

Η οδοντόβουρτσα κάνει τη διαφορά κι όχι η οδοντόκρεμα

Καλό θα ήταν να βάζεις ελάχιστη οδοντόκρεμα στην οδοντόβουρτσά σου. Δεν χρειάζεται περισσότερη οδοντόκρεμα κι αυτό γιατί το 95%  της θεραπείας  του βουρτσίσματος το κάνει η  βούρτσα  κι όχι η κρέμα. Ένα 5% κάνει περίπου η κρέμα σύμφωνα με έρευνες χάρη στο φθόριο που περιέχει.

Μην κοιμηθείς χωρίς να έχεις βουρτσίσει τα δόντια σου προηγουμένως

Στη λίστα των πραγμάτων που πρέπει να κάνεις πριν κοιμηθείς πρέπει να μπει όπως και δήποτε και το βούρτσισμα των δοντιών. Η συσσώρευση τροφών και βακτηρίων κατά τη διάρκεια του ύπνου, επηρεάζει τη στοματική υγιεινή, προκαλώντας συγχρόνως προβλήματα όπως πέτρα και ουλίτιδα.

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα δεν είναι μαγική

Αν δεν ακολουθήσεις τους σωστούς τρόπους βουρτσίσματος που προαναφέραμε, δεν πρόκειται να σε βοηθήσει ιδιαίτερα η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, καθώς η τεχνική παίζει πολύ σημαντικότερο ρόλο, από ότι το εργαλείο.

 

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v