Πώς θα γίνει να τρως περισσότερα λαχανικά και φρούτα

Τι σημαίνουν πραγματικά οι περίφημες πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα, και πώς θα βάλεις περισσότερα από δαύτα στη ζωή σου;

Πώς θα γίνει να τρως περισσότερα λαχανικά και φρούτα

Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, στην πραγματικότητα όμως το «πέντε μερίδες την ημέρα» σημαίνει απλώς ότι πρέπει να έχεις κάτι σε φρούτο ή λαχανικό σε κάθε γεύμα. Και μην τρομάζεις, η «μερίδα» στο απογευματινό μπορεί να είναι ένα μήλο, ή ένα καροτάκι μαζί με το γιαούρτι σου –δεν εννοούμε την ίδια ποσότητα όταν μιλάμε για «μια μερίδα λαχανικών» με όταν παραγγέλνουμε «μια μερίδα γύρο».

Τώρα που βγάλαμε από τη μέση τα δύσκολα, πάμε να δούμε πώς θα γίνει να τρως περισσότερα φρούτα και λαχανικά μέσα στην ημέρα.

Ξεκίνα τις δοκιμές

Δεν είναι όλες οι σαλάτες βαρετές, γιατί δεν είναι όλες οι σαλάτες μαρούλι. Ακριβώς όπως και τα κρέατα, ή τα όσπρια, τα λαχανικά έχουν (οποία έκπληξις) διαφορετική γεύση το καθένα. Δοκίμασε πολλά διαφορετικά για να βρεις ποια σου αρέσουν, και ξεκίνα να πειραματίζεσαι με τους συνδυασμούς τους. Αν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, η ρόκα, τα παντζαρόφυλλα, το baby σπανάκι και το kale είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα.

Πάρε έτοιμες σαλάτες

Καταλαβαίνουμε ότι την ώρα που πήζεις στη δουλειά, ή που τρέχεις να φύγεις το πρωί από το σπίτι, δεν θα κάτσεις να πλύνεις και να κόψεις ένα λάχανο, να το βάλεις σε τάπερ, να πλύνεις ό,τι χρησιμοποίησες και μετά να καθαρίσεις και τον νεροχύτη από τα υπολείμματα. Οι έτοιμες σαλάτες από το σούπερ μάρκετ είναι φίλοι σου, έχουν συχνά ενδιαφέροντες συνδυασμούς λαχανικών, και όχι, κόντρα στον μύθο δεν είναι σημαντικά ακριβότερες απ’ ό,τι θα σου κόστιζε να αγοράσεις τα λαχανικά που περιέχουν χωριστά, ειδικά αν μένεις μόνος/η σου και οι πιθανότητες να τα κατανάλωνες όλα πριν χαλάσουν είναι σημαντικά περιορισμένες.

Πειραματίσου και με συνταγές

Υπάρχουν άνθρωποι που δηλώνουν ότι δεν τους αρέσουν τα μαγειρεμένα λαχανικά. Αυτοί οι άνθρωποι όταν λένε «μαγειρεμένα λαχανικά» συνήθως εννοούν βραστό μπρόκολο και κουνουπίδι, που ας είμαστε ειλικρινείς, λαχταριστά δεν τα λες. Για δοκίμασε, όμως, μια μακαρονάδα φούρνου με σπανάκι, μια πεντανόστιμη μπρουσκέτα με αγκινάρες, μια μελιτζάνα teriyaki ή έναν πουρέ κουνουπιδιού με κουρκουμά και κύμινο και μετά έλα να το ξανασυζητήσουμε για τα μαγειρεμένα λαχανικά. Κάνε κι ένα bookmark τη στήλη με τα λαχανικά της Αγάπης για να παίρνεις συνεχώς καινούριες, πρωτότυπες ιδέες.

Τα φρούτα στην εποχή τους

Αν έχεις βρεθεί ποτέ σε μανάβικο επαρχίας, σοκαρισμένος/η από το γεγονός ότι τα μήλα έχουν μυρωδιά που απλώνεται στον χώρο, έχεις σίγουρα εκτιμήσει την αξία του να αγοράζεις και να τρως τα φρούτα φρέσκα, στην εποχή τους. Βρες ένα μανάβικο κοντά στο σπίτι σου, και μην ντρέπεσαι, ρώτα τι φρούτα να πάρεις κάθε φορά. Αν φας το σωστό, ώριμο και ζουμερό φρούτο στην εποχή του, θα μάθεις να το λαχταράς, δεν θα το τρως μόνο επειδή πρέπει.

Μην αγχώνεσαι πολύ με τις ποσότητες

Το να ζορίζεσαι υπολογίζοντας μερίδες και μετρώντας γραμμάρια σε κάθε σου γεύμα, για να πετύχεις την τέλεια ισορροπία λαχανικών-πρωτεϊνών, είναι η σίγουρη συνταγή για να τα παρατήσεις απηυδισμένος/η μετά από λίγο καιρό. Φρόντισε να τρως και λίγη σαλάτα μαζί με κάθε γεύμα, και ένα έστω μικρό φρούτο στο ενδιάμεσο των γευμάτων, και μια χαρά καλυμμένος/η θα είσαι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v