10 αγαπημένες παιδικές σειρές που μας μεγάλωσαν τα Σαββατοκύριακα των 90s

Έλιωνες κι εσύ στην τηλεόραση με Dragon Ball, Sailor Moon και G.I. Joe; Έλα να θυμηθούμε μαζί τα καλύτερα παιδικά της νιότης μας.

10 αγαπημένες παιδικές σειρές που μας μεγάλωσαν τα Σαββατοκύριακα των 90s

γράφει ο Νικόλας Ράσσελ, Αρχειοθέτης

Η τηλεόραση των 90s έβγαλε δεκάδες διαμάντια που άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στο προεφηβικό μας μυαλουδάκι.

Το Dragon Ball και ο Σογκόκου, η πριγκίπισσα του φεγγαριού Sailor Moon, οι Power Rangers και όλα τα υπόλοιπα παιδικά που μας κράτησαν συντροφιά τα Σαββατοκύριακα της νιότης μας στην τηλεόραση, σε έναν ρετρό φόρο τιμής που θα σου φέρει δάκρυα στα μάτια.

Dragon Ball

Το πρώτο, το κωμικό, το χύμα, το πρόστυχο… το αρχικό Dragon Ball με τα παιδικά χρόνια του αγαπημένου ξυλοφορτωτή Σον Γκόκου. Επτά κρυστάλλινες μπάλες σκορπισμένες στον κόσμο, όταν συγκεντρωθούν, κάνουν οποιαδήποτε ευχή αληθινή χάρη στον θεό-δράκο. Όταν η νεαρή Μπούλμα αναζητά μια από αυτές, συναντά τον μικρό Σον Γκόγκου και οι περιπέτειές τους συνεχίζονται μέχρι και σήμερα! Και μην ξεχνάμε τον τρομερό kung fu δάσκαλο-πορνόγερο Χελωνοτζίνι, τον Κρίλιν που πέθανε πιο πολλές φορές κι απ’τον Ιόλαο και τον ψιλο-άχρηστο, Γιάμκα. Το μεγαλύτερο anime franchise όλων των εποχών, συνέχισε με το ακόμα πιο επιτυχημένο Dragon Ball Z, ενώ αρχικά πέρασε από τις οθόνες μας στον ANT1 το 1995 και βγήκε σε DVD (σε πολύ λογοκριμένο edit) από την DeAgostini πριν περίπου 15 χρόνια. Μεταγλωττισμένο πλέον δεν υπάρχει διαθέσιμο για αγορά ή streaming, αλλά τουλάχιστον βρίσκεται με λίγη αναζήτηση online.

Sailor Moon

Το γνωστότερο anime με μαγικά κορίτσια (ναι, είναι κατηγορία ολόκληρη). Μια μαγική γάτα, η Λούνα, αναγνωρίζει πως η αδέξια Οσάγκι (Μπάνυ) Τσουκίνο είναι μετενσάρκωση μιας αρχαίας πριγκίπισσας του Φεγγαριού και μαζί με άλλες κοπέλες τύπου-θεότητες πλανητών, πρέπει να αντιμετωπίσουν δαίμονες από άλλες διαστάσεις. Ακούγεται απλό αλλά στην πράξη γίνεται εξαιρετικά περίπλοκο και ένα guilty pleasure αγοριών, μιας και η δράση του στις μάχες έδινε πόνο, ενώ οι ιστορίες είχαν συχνά ενδιαφέρον για κάθε λογής ζητήματα. Έκανε πρεμιέρα την ίδια μέρα με το Dragon Ball, το 1995 στον ANT1 και δεν βγήκε ποτέ σε DVD ή οτιδήποτε άλλο. Ευτυχώς ένα μικρό μέρος της σειράς διασώζεται από fans στα social, ενώ στο Amazon θα βρείτε DVD sets σε κάθε άλλη γλώσσα εκτός από ελληνικά.

Mighty Morphin’ Power Rangers

Πάρε ένα καζάνι, πέτα μέσα ιαπωνικά ρομπότ γίγαντες και τέρατα τύπου Godzilla, μπόλικο Saved by the Bell και μερικές δόσεις Karate Kid. Τι βγήκε; Η πιο επιτυχημένη παιδική σειρά ζωντανής δράσης στην ιστορία! Αν και βασισμένη σε έτοιμο υλικό από την ιαπωνική σειρά Super Sentai, στον υπόλοιπο πλανήτη είχαμε τη θεότρελη και απολαυστική αυτή μείξη χιούμορ, σουρεαλισμού, δράματος και ανελέητης δράσης. Πέντε έφηβοι (λίγο μετά κι άλλος ένας, ΠΑΣΟΚος) συγκεντρώνονται από τον Ζόρντον, ένα πνεύμα μέσα σε γυάλα που θα τους κάνει υπέρηρες ενάντια στη διαγαλαξιακή μάγισσα Ρίτα. Στέλνει τέρατα, τα μεγαλώνει και τότε καλούν τα τεράστια ρομπότ Ζορντ να τα κάνουν κιμά. Σε κάθε επεισόδιο γίνεται μια τραγωδία, καθώς καταστρέφονται δεκάδες ουρανοξύστες αλλά δεν πειράζει, στο τέλος πίνουν ένα μιλκσέικ, πετάνε ένα αστειάκι κι όλα καλά! Πρεμιέρα στον ANT1 το 1994, βγήκαν λίγες VHS και DVD αλλά η σειρά δεν κυκλοφόρησε ποτέ επίσημα σε πάνω από δέκα (από τα εκατοντάδες) επεισόδια. Στο εξωτερικό υπάρχει μέχρι και στα Σουαχίλι.

Batman the Animated Series

Λίγο μετά τον θρυλικό Μπάτμαν του Τιμ Μπάρτον, αυτή η σειρά αναβίωσε τις art deco απαρχές του σκοτεινού ιππότη, σε μια καθηλωτική σειρά που αφαίρεσε διαπαντός κάθε χαριτωμενιά ή υπερβολή από τον αγαπημένο ήρωα. Με ατμόσφαιρα δεκαετίας ’30, σε μια Γκόθαμ που ανατριχιάζει και ένα αφαιρετικό σχέδιο που δεν ξενίζει, η σειρά αυτή έχει μόνο θαυμαστές! Όλοι οι κακοί που αγαπήσαμε να μισούμε (ή και να συμπαθούμε) συν κάποιες πρώτες εμφανίσεις, όπως η ολοκαίνουρια για την εποχή Χάρλεϋ Κουίν! Σχεδόν όλα τα επεισόδια είχαν εξαιρετικό σενάριο, ενώ η ελληνική μεταγλώττιση ήταν αψεγάδιαστη. Προβλήθηκε στον ANT1 το 1994 και για μερικές ακόμη χρονιές, ενώ μεγάλο μέρος της βγήκε σε VHS και DVD. Σήμερα δεν είναι πουθενά διαθέσιμη, αν και το Netflix ανακοίνωσε πως θα μπει σε πολλές γλώσσες με εικόνα HD. Για ελληνικά δεν έχει γίνει κάποιος λόγος.

X-Men the Animated Series

Ποιος δεν ανατριχιάζει με τη θρυλική μουσική της σειράς; Η απάντηση της Marvel, μας προσέφερε ακόμα πιο μεγάλους προβληματισμούς, συναισθήματα, τρελό ξύλο και απίστευτες υπερδυνάμεις. Έτσι γνωρίσαμε τους φανταστικούς υπερήρωες που αργότερα απολαύσαμε στις ταινίες, ενώ οι πιο ψαγμένοι γνωρίζαμε ήδη από τα comics του Καμπανά. Με φοβερό animation και πλοκή που ακόμα και σήμερα δεν αγγίζουν οι ταινίες, η σειρά αυτή ευτυχώς διασώζεται μεταγλωττισμένη στο Disney+, ακριβώς όπως την είδαμε το 1994 στον ANT1.

G.I. Joe

Βασισμένη στην ήδη επιτυχημένη σειρά παιχνιδιών, η σειρά αυτή ακολουθεί τις περιπέτειες μιας μεγάλης ομάδας ελίτ ειδικών δυνάμεων, ενάντια σε μια τρομοκρατική οργάνωση, με το όνομα Κόμπρα. Αρχικά φαντάζει ακραία αμερικανιά, όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Η κατάσταση θυμίζει περισσότερο ομάδα από James Bond, ενώ οι Κόμπρα είναι αντίστοιχα παράξενοι κακοποιοί μεγαλομανείς. Κάποια επεισόδια μπορεί να σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό, από την άποψη του ότι θα μπορούσαν να αποτελούν πλοκή για κάτι πραγματικά πρωτότυπο στο Hollywood. Η σειρά δεν υπάρχει πουθενά μεταγλωττισμένη, εκτός αν γράφατε επεισόδια όταν παιζόταν στο MEGA το 1993.

Flintstones

Το πρώτο animated sitcom στην ιστορία …ή μάλλον στην προϊστορία! Η γνωστή οικογένεια Φλιντστόουν, με τον Φρεντ να είναι ένας μέσος εργάτης, τη Ουίλμα έξυπνη νοικοκυρά και τους γείτονές τους Ράμπλ σε παρόμοια φάση. Το μαγικό της υπόθεσης είναι ότι όλα λαμβάνουν χώρα στην προϊστορία, σε μια φανταστική ουτοπία όπου όλα γίνονται με πέτρινους μηχανισμούς και δεινόσαυρους. Αρκετά σουρεάλ, με σημεία που φαίνονται λίγο παράξενα σήμερα αλλά δεν παύει να είναι ένα άκρως διασκεδαστικό παιδικό. Τους είδαμε το MEGA το 1993 και δεν τους ξαναείδαμε. Λιγοστά επεισόδια βρίσκονται στο internet, κυρίως από τις πρώτες δύο σεζόν γιατί βγήκαν πριν 20 χρόνια σε DVD.

Transformers

Την ιστορία την ξέρουμε όλοι λίγο-πολύ, μιας και δεν διαφέρει τρομερά από τα remakes του Michael Bay. Αρχικά όμως ήταν διάφορες σειρές παιχνιδιών από την Ιαπωνία, όπου τα τσακάλια της Hasbro ανακάλυψαν και είδαν πως όλα μαζί θα έκαναν ένα φοβερό universe και μια επιτυχημένη παιδική σειρά. Και όχι απλά πέτυχε το σχέδιο, αλλά μιλάμε για αδιάκοπη επιτυχία από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα! Οι περιπέτειες του ηγέτη Όπτιμους Πράιμ ενάντια στο σατανικό πιστόλι-Μέγκατρον δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο. Η σειρά διασώζεται πλήρως χάρη σε αρχειοθέτηση του γράφοντα και βρίσκονται στο facebook σε ομάδα θαυμαστών. Σε DVD και streaming έχουν κυκλοφορήσει σε όλες τις γλώσσες του κόσμου εκτός από ελληνικά.

ThunderCats

Τα λόγια είναι περιττά. Τους γνωρίσαμε πρώτα με υπότιτλους στην ΕΡΤ το 1988, το 1990 από βιντεοκασέτες στα ελληνικά για λίγα επεισόδια και το 1996 ήρθαν στο STAR για 130 ολόκληρα επεισόδια! Οι περιπέτειες των αίλουρων του διαστήματος στην Τρίτη Γη ενάντια στον σατανικό Μάμμ-Ρα μας καθήλωσαν στις τηλεοράσεις, μας έκαναν να υψώνουμε το μαγικό σπαθί «μάτι της Θαντέρα» και να φωνάξουμε Θάντερ, θάντερ, θάντερκατς, χοοο! Και το παράξενο είναι ότι τα παιχνίδια που βγήκαν βασίστηκαν στη σειρά και όχι το αντίστροφο. Μην ξεχνάμε ότι ήταν πάρα πολύ προσεγμένη, έως και ψυχολόγο είχαν προσλάβει ώστε τα σενάρια να δίνουν μόνο θετικά συναισθήματα στα παιδιά. Από τη μεταγλώττιση διασώζονται μόνο 40 από τα 130 επεισόδια, χάρη σε εγγραφές θεατών. Τα υπόλοιπα τρώνε σκόνη στο αρχείο του STAR.

Teenage Mutant Ninja Turtles

Αν δεν ζούσατε κάτω από πέτρα, σίγουρα ζούσατε κάτω από καβούκι και γνωρίζετε καλά τα αγαπημένα Χελωνονιντζάκια της TV. Στην αγαπημένη αυτή σειρά, μάθαμε πως ένας αρουραίος μπορεί να μάθει ninjitsu σε τέσσερεις μεταλλαγμένες χελώνες, ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους και αργότερα τον κόσμο από τον παρανοϊκό Σρέντερ και τον εγκέφαλο (κυριολεκτικά) Κρανγκ. Βασίστηκε στα αναπάντεχα επιτυχημένα comics που προηγήθηκαν λίγα χρόνια και έκανε γιγαντιαία επιτυχία. Όπως και τα Transformers, δεν έχουν σταματήσει ποτέ να βγαίνουν reboots, ταινίες και κάθε λογής παιχνίδια. Φάγαμε πίτσα μαζί τους πρώτη φορά το 1991 στο NEW Channel, μετά στο MEGA και τέλος στον ANT1. Η μεταγλώττιση σώζεται σε ένα βαθμό χάρη σε εγγραφές και κάποιες κασέτες του εμπορίου αλλά επίσημα δεν υπάρχει πουθενά. Ελπίζουμε να έχει κόπιες το Nickelodeon.

To be continued...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v