Οι καλύτερες σπανακόπιτες των Αθηνών

Αναζητούμε το ωραίο φύλλο και την ακόμα πιο ωραία γέμιση στους δρόμους της πόλης και καταλήγουμε στις καλύτερες σπανακοτυρόπιτες για τον ουρανίσκο σου και μόνο.

Οι καλύτερες σπανακόπιτες των Αθηνών

Φύλλο αέρος σε στρώσεις ή χορταστική ζύμη κουρού. Γέμιση καμωμένη με μεράκι, με φρέσκο σπανάκι και κάθε λογής βότανα – αναλόγως τη συνταγή. Γεύση και αξία ανεκτίμητη.

Η σπανακόπιτα, ή σπανακοτυρόπιτα αν δεν νηστεύεις είναι η πεμπτουσία του χωριάτικου… brunch κι εμείς την αναζητούμε όχι στη Σαλονίκη, αλλά στην Αθήνα όχι ξημερώματα, αλλά πρωινά, πριν γίνει ανάρπαστη.

Άριστον Λομποτέση

Βουλής 10, Σύνταγμα, τηλ: 21 0322 7626

Φωτό: Google

Η μυρωδιά σε τραβάει από την μύτη καθώς περνάς έξω από αυτό το ρετρό μαγαζάκι του κέντρου, το οποίο βγάζει καθημερινά τις πιο oldschool πίτες της πόλης, με συνταγή που βαστά από το 1910. Πέρα από την ακαταμάχητη τυρόπιτα κουρού, εξίσου δυνατή παίχτρια εδώ είναι και η σπανακόπιτα, με τυρί ή άνευ, με πλούσια ζύμη να περιβάλλει την λαχταριστή της γέμιση. Θες να φας κι άλλο; Πάρε και μια πρασόπιτα και είσαι εντάξει.

Μαμ

Πεζμαζόγλου 3, τηλ: 21 0321 4338

Ουρές ολόκληρες προσκυνούν τις πίτες του Μαμ και όχι αδίκως. Το χρυσαφένιο φύλλο τους οι φρέσκες πρώτες ύλες και το αγνό βούτυρο γάλακτος που μοσχομυρίζει από μέτρα την καθιστούν λαχταριστές. Η σπανακόπιτα εδώ είναι εξαιρετική, και φτιάχνεται με σπανάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι και μυρωδικά, κλεισμένα σε τραγανές στρώσεις φύλλου αέρος, σε βερσιόν με ή χωρίς τυρί. Πολύ δυνατή και η ατομική πίτσα.

Harry's Kitchen

Αθανασίου Αξαρλιάν 2, κέντρο, τηλ: 21 1115 2864

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @aisthiseongefseis (@aisthiseon_gefseis)

Mια σταλιά μαγαζάκι που ανοίγει νωρίς και ξεπουλάει επίσης νωρίς, το Harry's Kitchen ετοιμάζει φοβερές πίτες με μυστική συνταγή από τη Μικρά Ασία. Η σπανακόπιτα εδώ φτιάχνεται με φρέσκο σπανάκι, πράσο και φρέσκο κρεμμύδι και είναι εξαιρετική, ενώ αξίζει να δοκιμάσεις επίσης την κρεατόπιτα Αττάλειας με κιμά μισό μοσχαρίσιο, μισό χοιρινό, καυτερό μπούκοβο, πιπέρι καγιέν, σουμάκ, σκόρδο και κρεμμύδι πελτέ.

The Black Salami

Ζωοδόχου Πηγής 71, τηλ: δεν έχει

Ένα μοντέρνο μικρο-αρτοποιείο ξεφουρνίζει ψωμιά εμπνευσμένα από τους φούρνους της Ρώμης, αλλά και λαχταριστές, χειροποίητες πίτες. Στο… μαύρο σαλάμι, η σπανακό(τυρο)πιτα είναι διαφορετική απ’ ό,τι έχεις συνηθίσει: η γέμιση περικλείεται από ένα ψωμάκι που θυμίζει φοκάτσια, και στο μείγμα μπαίνουν σέσκουλα, ραδίκια πράσα και μυρώνια. Το τυράκι είναι μείγμα φέτας με γαλομυζήθρα – σκέτη κόλαση, δηλαδή.

Μακεδονικόν

Σόλωνος 73, τηλ.:21 3025 6153

Φωτό: Google

Από το όνομα και μόνο καταλαβαίνεις ότι η Μακεδονία έχει δώσει τις ευλογίες της για να φτιαχτεί αυτό το αγαπημένο μπουγατσάδικο- σφολιατοπωλείο, που έχει πιστούς και φανατικούς θαμώνες. Εδώ, πέρα από την θρυλική τυρόπιτά θα δοκιμάσεις υπέροχη σπανακόπιτα με αέρινο, λαδωμένο φύλλο, χωρίς τυρί, μόνο με μυρωδάτη γέμιση σπανάκι. Αν δεν χορταίνεις εύκολα, δοκίμασε οπωσδήποτε και την κρεατόπιτά του, θα μας θυμηθείς.

Fillo

Καραγιώργη Σερβίας 12-14, τηλ: 2103215373

Χειροποίητες πίτες από οικοτεχνίες και συνεταιρισμούς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας (Κρύα Βρύση Πέλλας, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Μαγνησία κ.α.), θα βρεις σε αυτό το συμπαθέστατο καφέ του κέντρου. Η σπανακόπιτα έρχεται από τη Διποταμιά Καστοριάς, ενώ από τα περήφανα Χανιά έρχεται μια υπέροχη σπανακοπρασόπιτα. Εξίσου δυνατή και η σπανακοτυρόπιτα ταψιού από την Κρύα Βρύση Πέλλας.

Οι Πίτες της Σοφίας

Αγίου Αλεξάνδρου 30, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 2130700444

Κοινό μυστικό του Παλαιού Φαλήρου και των γύρω περιοχών οι Πίτες της Σοφίας είναι… δεκάδες και όρεξη να έχεις να δοκιμάζεις – εγκαίρως όμως γιατί εξαφανίζονται γρήγορα. Η συνταγή τους βαστά από Μέτσοβο και Ήπειρο και αποτελεί οικογενειακή υπόθεση. Η σπανακοτυρόπιτα είναι όσο τραγανή πρέπει και πλούσια σε γέμιση, με σπανάκι, φρέσκο κρεμμύδι, άνηθο και φέτα, ενώ διατίθεται και ως… brunch, με χωριάτικο λουκάνικο γεμιστό με φέτα, ελιά και τηγανιτό αυγό.

Εργαστήριο φύλλου και ζαχαροπλαστικής «Δήμητρα Γουναρίδη»

Ευαγγελικής Σχολής 3-5, Νέα Ιωνία

Από το 1945 το κρατάνε αληθινό με εξαιρετικό φύλλο, ζύμες με παρθένο ελαιόλαδο και λαχταριστές τυρόπιτες κουρού, αλλά και σπανακόπιτες ταψιού με έξτρα γέμιση πράσο, κρεμμυδάκι και άνηθο, που θα σε κάνουν να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Δεν σταματούν όμως σε αυτές. Θα σε κολάσουν επίσης με πίτες γεμιστές με φινόκιο και ξυνομυζήθρα, μελιτζανόπιτα, πίτα Καισαρείας και πολλές ακόμα, φρέσκες και κατεψυγμένες για να πάρεις για το σπίτι.

Βάρσος

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ: 2108012472 

Τοπόσημο της Κηφισιάς, ένα παραδοσιακό, αιωνόβιο γαλακτοπωλείο, ο Βάρσος μοσχοβολά βούτυρο και ολόφρεσκα γλυκά, ενώ δεξιά όπως μπαίνεις, παραταγμένες σε ταψιά βρίσκονται οι νόστιμες πίτες του. Η σπανακόπιτα φτιάχνεται με φύλλο αέρος με μπόλικο λάδι, και γεμίζεται με λαχταριστό μείγμα από σπανάκι και άλλα μυρωδικά. Η σπανακοτυρόπιτα το ίδιο, με την προσθήκη της δικής τους φέτας.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v