Στην Ανδαλουσία θα ζήσεις τη μαγεία του ισπανικού νότου

Μαγικές πόλεις, καρτποσταλικά τοπία, συγκλονιστικό φαγητό, χαρά της ζωής. Τι λες, πάμε ένα ταξιδάκι στον ισπανικό νότο;

Στην Ανδαλουσία θα ζήσεις τη μαγεία του ισπανικού νότου

Με κάποιο μυστήριο τρόπο, ο νότος είναι συχνά ο πτωχός πλην αλέγκρος συγγενής του βορρά (σκέψου Βόρεια και Νότια Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Ιταλία, Βόρεια και Νότια Αμερική, τα παραδείγματα είναι άπειρα) και η περίπτωση της Ισπανίας δεν αποτελεί εξαίρεση. Η Ανδαλουσία, με τις ανατολίτικες επιρροές της, την εξωστρεφή κουλτούρα της, το φλογερό φλαμένκο της και το συγκλονιστικό φαγητό της, δεν μοιάζει με τίποτα απ’ ό,τι έχεις δει στην υπόλοιπη χώρα. Γι’ αυτό αξίζει ένα ταξίδι ολόδικό της.

Μικρή ιστορική παρένθεση

Στο μεταίχμιο Δύσης και Ανατολής (αλλά μιας Ανατολής τελείως διαφορετικής από αυτήν που έχεις γνωρίσει εδώ, στη δική μας γωνιά της Μεσογείου) η Ανδαλουσία, το πάλαι ποτέ βασίλειο των Μαυριτανών, ευωδιάζει ακόμα αρώματα ναργιλέ, δονείται στους ήχους του φλαμένκο, μιλά ισπανικά με ελαφρώς τσιγγάνικη προφορά και έχει για αξιοθέατα παλάτια βγαλμένα από την Άγκραμπα του Αλαντίν. Το διασημότερο όλων βρίσκεται στην παλιά πρωτεύουσα των Μαυριτανών που είχαν εδώ το σπίτι τους για επτά σχεδόν αιώνες. Και από εκεί θα ξεκινήσουμε το μικρό οδοιπορικό μας.

Η Γρανάδα

Στους πρόποδες της επιβλητικής Sierra Nevada, το όνομα της οποίας σημαίνει Χιονισμένη Οροσειρά, η Γρανάδα είναι μια πανέμορφη μικρή πόλη, στη σκιά του παραμυθένιου αυτού κάστρου. Το λένε Αλάμπρα, είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιά της UNESCO και φτάνει και περισσεύει για να γεμίσει ένα ολόκληρο απόγευμα. Παλάτια, φρούρια και λουλουδιασμένοι κήποι στριμώχνονται μέσα στα τείχη της, ενώ έξω από αυτά ζει και αναπνέει μια ολοζώντανη ανδαλουσιανή φοιτητούπολη, γεμάτη γραφικούς πεζόδρομους, καρτποσταλικά λοφάκια και όμορφες πλατείες στις όχθες ποταμών.

Στα highlights της, συγκαταλέγονται οι ατμοσφαιρικά φωτισμένες από κεριά σπηλιές των τσιγγάνων, όπου στήνονται κάθε βράδυ αυθεντικές βραδιές φλαμένκο, και τα μπαράκια της, που σερβίρουν δωρεάν tapas για να τσιμπολογάς με κάθε μπύρα ή κρασί που παραγγέλνεις (κάπως σαν τα τσιπουράδικα του Βόλου, στην πιο μπαρίστικη εκδοχή τους).

Η Σεβίλλη

Η σημερινή πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, είναι μια πόλη-σύμβολο της χαράς της ζωής, γνωστή στα πέρατα του κόσμου για τις πασχαλιάτικες γιορτές της, που λέγονται Feria de Sevilla. Είναι όμως υπέροχη κάθε εποχή του χρόνου, χάρις στο υπνωτιστικό μεσαιωνικό της κέντρο, και τα αξιοθέατα που περιλαμβάνουν το Alcazar, ένα από τα πιο περίτεχνα διακοσμημένα κάστρα του πλανήτη, την συλλογή τέχνης στο Hospital de los Venerables Sacerdotes και τον Καθεδρικό Ναό της Σεβίλλης, με τον μιναρέ Giralda του τζαμιού του 12ου αιώνα να στέκει ακόμα δίπλα του.

Η Μάλαγα

Στο κλισέ που λέει πως «τα λιμάνια δεν είναι συνήθως όμορφα, και δεν πειράζει, γιατί είναι ενδιαφέροντα» η Μάλαγα είναι μια φωτεινή εξαίρεση. Γεμάτη χρώμα και Ιστορία που αποτυπώνεται σε ρωμαϊκά αμφιθέατρα, μαυριτανικά κάστρα και εξαιρετικά μουσεία από τη μια, αλλά και φημισμένη για τη νυχτερινή ζωή και τη φανταστική κουζίνα της από την άλλη. Στο Μουσείο Πικάσο, στο κέντρο της πόλης, το διασημότερο παιδί του ισπανικού νότου μας συστήνεται από την αρχή, μέσα από περισσότερα από διακόσια έργα του, τα οποία κοσμούν τις αίθουσες του δημοφιλέστερου ίσως μουσείου της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Μία ώρα έξω από τη Μάλαγα, το Caminito del Rey, ή Μονοπάτι του Βασιλιά, είναι μια φανταστική πεζοπορική διαδρομή τριών χιλιομέτρων μέσα σε φαράγγι, άλλοτε γνωστή ως «το πιο επικίνδυνο μονοπάτι του κόσμου», σήμερα ασφαλέστατη –και πάντα υπέροχη.

Το Χέρεθ ντε λα Φροντέρα

Το λιγότερο τουριστικό πρόσωπο της Ανδαλουσίας, το Χέρεθ (σκέτο, για τους φίλους) θα μπορούσε να είναι ένα νησάκι της Μεσογείου, με τα λευκά σπιτάκια του, τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα αξιοθέατα που περιλαμβάνουν ένα κάστρο του 12ου αιώνα, έναν εντυπωσιακό καθεδρικό του 17ου, και πολλά –μα πολλά− μπαράκια που σερβίρουν το φημισμένο τοπικό sherry και φιλοξενούν παραστάσεις φλαμένκο.

Πώς θα πάμε στην Ανδαλουσία, λοιπόν;

Απευθείας πτήσεις για τη Σεβίλλη (το καλοκαίρι) και τη Μάλαγα (όλο τον χρόνο) έχει η Aegean, με τις τιμές να ξεκινούν από 142€ πήγαινε-έλα για τον Νοέμβριο. Από τη Μάλαγα πηγαίνεις με τραίνο στη Γρανάδα σε μία ώρα και κάτι (από 15€ one way), και στη Σεβίλλη σε δύο ώρες (από 24€ το one way).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v