Στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης έχει ακόμα καλοκαίρι

Κι εκτός από καλοκαίρι, έχει επίσης τέλειες βόλτες, φανταστικές παραλίες, παραδοσιακά ορεινά χωριά και πεντανόστιμο φαγητό. Τι λες, πάμε άλλη μία Λασίθι;

Στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης έχει ακόμα καλοκαίρι

Μια λίμνη που είναι λιμνοθάλασσα, και την ώρα που πέφτει το σκοτάδι φωτίζεται μαγικά. Μια παραλιακή περαντζάδα ό,τι πρέπει για απογευματινές βόλτες με φόντο τον ήλιο που δύει βάφοντας χρυσοκόκκινη την θάλασσα. Ηλιόλουστες πλατείες και πλακόστρωτα δρομάκια στα οποία απλώνουν τα τραπέζια τους café, μπαρ και μεζεδοπωλεία. Αν έπρεπε να ανακηρύξουμε την επίτιμη πρωτεύουσα του αιώνιου ελληνικού καλοκαιριού, ο Άγιος Νικόλαος θα ήταν πολύ ψηλά στη λίστα με τις υποψηφιότητες.

Εν αρχή ην η λίμνη

Τη λένε Βουλισμένη, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, και είναι βασικά λιμνοθάλασσα από το 1870 που απέκτησε το κανάλι της, το οποίο την συνδέει με την θάλασσα. Εκτός από την θάλασσα, συνδέεται και με ένα σωρό θρύλους, από την αρχαία μυθολογία που λέει ότι οι θεές Αθηνά και Άρτεμις λούζονταν εδώ κάτω από το φεγγαρόφωτο, μέχρι τους σύγχρονους μύθους που την θέλουν απύθμενη, και κάνουν λόγο για πυρομαχικά και όπλα που έριξαν στα νερά της οι Ναζί αποχωρώντας στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου και τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ. Άλλοι πάλι λένε ότι η λίμνη συνδέεται υπόγεια με το ηφαίστειο της Σαντορίνης, γιατί στις εκρήξεις του παρατηρούνται διαταραχές στη στάθμη της.

Για την ιστορία, σε έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε το 2000, ο πυθμένας της Βουλισμένης εντοπίστηκε στα 48,8 μέτρα –βάθος εντυπωσιακά δυσανάλογο με την έκτασή της, εξ ου και η λαϊκή φαντασία οργιάζει γύρω της. Όπως και να ‘χει, η βόλτα στις όχθες της λίμνης είναι μαγική κάθε ώρα της ημέρας, και ειδικά λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα, όταν οι θεόρατοι βράχοι που την αγκαλιάζουν φωτίζονται χρυσαφένιοι και οι τελευταίες αχτίδες του φωτός αντανακλώνται στα ακίνητα νερά της.

Από την Κιτροπλατεία στο Αμμούδι

Δεν θα το κρύψουμε, τις πόλεις που ενσωματώνουν παραλίες εντός του αστικού ιστού τους τις αγαπάμε λίγο παραπάνω. Ειδικά όταν τις συνδέουν και μεταξύ τους με γραφικά πλακόστρωτα που κινούνται διαρκώς πλάι στην θάλασσα, προκαλώντας μας να γράψουμε απολαυστικά χιλιόμετρα πεζοπορίας. Η Κιτροπλατεία, που λες, είναι η κεντρικότερη παραλία του Αγίου Νικολάου, ακριβώς δίπλα στο λιμάνι και το κέντρο του: Οργανωμένη και βοτσαλωτή, κάτω ακριβώς από το πλάτωμα όπου στήθηκε πρόσφατα για πέμπτη χρονιά η μεγάλη γιορτή της κρητικής γαστρονομίας, τα Κρητικά Μαγειρέματα του Δρόμου

Ένα χαλαρό εικοσάλεπτο περπάτημα στην προαναφερθείσα παραλιακή περαντζάδα θα σε φέρει από την Κιτροπλατεία στο Αμμούδι, που είναι… αυτό που λέει το όνομά του: Μικρή γλυκύτατη αμμουδιά με κρυστάλλινα νερά, επίσης οργανωμένη και δημοφιλής στους κύκλους των χειμερινών κολυμβητών –που αν είναι να γίνεις χειμερινός κολυμβητής, η Κρήτη είναι προφανώς το ιδανικό μέρος για να αρχίσεις.

Και τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ;

Αν δεν θέλεις να πίνεις τσικουδιές τρώγοντας μεζέδες σε ένα τραπεζάκι στον ήλιο όλη μέρα (που κι αυτό θεμιτό, δεν κρίνουμε εμείς εδώ) θα τσεκάρεις οπωσδήποτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί ευρήματα από ολόκληρη την ανατολική Κρήτη που ξεκινούν από τη νεολιθική εποχή και φτάνουν στα ρωμαϊκά χρόνια, θα δεις λαϊκή κρητική τέχνη και παράδοση στο Λαογραφικό Μουσείο, και θα επισκεφθείς την ανασκαφή της Αρχαίας Καμάρας στο κέντρο της πόλης, η οποία έχει φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα της αρχαίας πόλης που υπήρχε εδώ ήδη από τον 7ο αιώνα π.Χ.

Στα χωριά συμβαίνουν τα καλύτερα

Ένα τέταρτο έξω από τον Άγιο Νικόλαο, η Κριτσά είναι ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά όχι του Λασιθίου, της Κρήτης όλης: Εδώ θα βολτάρεις σε λιθόστρωτα δρομάκια, ανάμεσα σε πέτρινα σπίτια, θα μάθεις την ιστορία της ηρωίδας του, της Κριτσοτοπούλας, στο μικρό αλλά σούπερ ενδιαφέρον μουσείο του χωριού, θα δοκιμάσεις χειροποίητα αμυγδαλωτά και θεϊκές πίτες στον Συνεταιρισμό Γυναικών Κριτσάς, θα ανακαλύψεις την ιστορία του αργαλειού και της τοπικής υφαντικής παράδοσης στο Ξόμπλι και θα μυηθείς στα μυστικά των κρητικών βοτάνων στο Μουσείο Ροδάνθη

Κι εκεί που θα πιάσεις τραπεζάκι στη σκιά του πλατάνου, για μυρωδάτο ελληνικό και γλυκό του κουταλιού, στο παραδοσιακό καφενείο του Σαρειδάκη, θα θυμηθείς επιτέλους και γιατί το χωριό μοιάζει τόση ώρα οικείο, ενώ έρχεσαι πρώτη φορά: Εδώ γυρίστηκαν πολλές ταινίες, με διασημότερη ίσως όλων το Ο Χριστός ξανασταυρώνεται του Ζιλ Ντασέν, και πιο πρόσφατη το Killer Heat, που βασίζεται στο Jealousy Man του Jo Nesbo και έχει για πρωταγωνιστές τους Richard Madden και Joseph Gordon-Levitt.

@in2life_gr Στα ορεινά του Λασιθίου, η Κριτσά και ο Κρούστας είναι δύο από τα ομορφότερα χωριά της Κρήτης #κρητη #fyp #λασιθι #ελληνικοτικτοκ #greecetravel #greektiktok #crete #village #villagelife #kritsa ♬ sunet original - Catalina

Πέντε χιλιόμετρα έξω από την Κριτσά, ο Κρούστας είναι άλλο ένα όμορφο, λιλιπούτειο χωριό, διάσημο για τις αψίδες που σχηματίζουν πάνω από τον κεντρικό δρόμο οι μουριές του, και για το γαστροκαφενείο Ξαθέρι, που σερβίρει κρητικούς μεζέδες να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Σκέψου χειροποίητα ντολμαδάκια, παραδοσιακό γαμοπίλαφο με στακοβούτυρο, χοχλιούς μπουμπουριστούς, τραγανά κολοκυθάκια με κατσικίσιο τυρί, φανταστική μαραθόπιτα με ξύγαλο, αλλά και «πειραγμένη» οφτή πατάτα με τυροκαυτερή, απάκι και ρόκα, και κοτόπουλο τηγανιά με γαλένι. Συνοδεύεις με γλυκόπιοτη τσικουδιά, και ο λογαριασμός δύσκολα ξεπερνά τα 15-17€ το άτομο. Οι λάτρεις του κρασιού, σημειώστε ότι εδώ θα βρείτε και μεγάλη, ενδιαφέρουσα λίστα του κρητικού αμπελώνα σε ποτήρι και μπουκάλι, ενώ σύντομα ακριβώς απέναντι ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Μαρκάκης ετοιμάζει μια κρητική βερσιόν του wine bar, με κρασί και μεζεδάκια εμπνευσμένα από την τοπική παράδοση.

Έχει και αρχαία, πάμε μια βόλτα;

Λιγότερο από 4 χιλιόμετρα έξω από την Κριτσά, η Αρχαία Λατώ είναι ένας φαντασμαγορικός αρχαιολογικός χώρος, σκαρφαλωμένος πάνω σε ένα καταπράσινο λοφάκι που αγναντεύει από ψηλά τον κόλπο του Μιραμπέλλου. Από τα λίγα μη μινωικά αρχαία που θα δεις στην Κρήτη, η Λατώ είναι πόλη αρχαϊκή, που σημαίνει του 7ου περίπου αιώνα π.Χ., αν και τα περισσότερα από τα τμήματά της που θα δεις σήμερα χρονολογούνται στον 3ο-4ο αιώνα π.Χ. Τα εντυπωσιακά της τείχη, η αρχαία αγορά, το πρυτανείο, ένα μικρό θέατρο και λίγα απομεινάρια ναών, σε συνδυασμό με την καταπληκτική θέα, κάνουν την ανάβαση στον λόφο της να αξίζει με το παραπάνω τον κόπο. Ο χώρος είναι επισκέψιμος καθημερινά εκτός Τρίτης 8.30-15.30, με εισιτήριο 3€.

Ελούντα μια, στα πανιά

Μπορεί να είναι διάσημη για τα πολυτελή ξενοδοχεία της, όμως η Ελούντα, 10 χιλιόμετρα έξω από τον Άγιο Νικόλαο, είναι πολλά περισσότερα από την φήμη της: Είναι οι ανεμόμυλοί της με την φαντασμαγορική θέα στην θάλασσα. Είναι οι αλυκές της με τα ακίνητα νερά τους που καθρεφτίζουν το φως του ήλιου καθώς δύει. Είναι η παραλιακή περαντζάδα στο Σχίσμα. Και είναι, πριν και πάνω και πιο πολύ απ’ όλα, η χερσόνησος της Κολοκύθας, με την εξωτική, τόσο λευκή που μοιάζει ψεύτικη αμμουδιά της, και τα νερά τα τόσο ανοιχτογάλαζα που θα σου φέρουν στο μυαλό πισίνα. Έχει λίγο χωματόδρομο για να φτάσεις εδώ (εντελώς βατό και για μη 4x4 οχήματα) και μετά 5-7 λεπτά περπάτημα σε μονοπάτι, μην αφήσεις όμως τον μικρό βαθμό δυσκολίας να σε πτοήσει, θα χάσεις.

Η περιοχή βέβαια δεν τελειώνει εδώ. Κάνε κλικ εδώ και ακολούθησέ μας σε περισσότερες βόλτες - Το Λασίθι δεν είναι η Κρήτη που έχεις συνηθίσει

Εδώ να μείνεις

Αν είστε μεγάλη παρέα, αξίζει οπωσδήποτε να νοικιάσετε μία από τις βίλες του Pleiades Luxurious Villas, ένα 10λεπτο έξω από τον Άγιο Νικόλαο. Σκαρφαλωμένες σε ένα λοφάκι με τέλεια θέα στη θάλασσα, η καθεμιά με τη δική της ιδιωτική πισίνα, φιλοξενούν έως και 6 άτομα με 348€ τη βραδιά (ήτοι 58€ το άτομο) και… θα αφήσουμε το βίντεο να μιλήσει μόνο του:

@in2life_gr Σπιτάκι του ονείρου στο Λασίθι #pleiades #κρητη #agiosnikolaos #greektiktok #fyp #ελληνικοτικτοκ #crete #traveltiktok #λασιθι #luxurytravel ♬ original sound - Lucca

Εννοείται ότι θα βρεις και πολλές καλές low budget επιλογές, ειδικά μέσα στην πόλη. Τσέκαρε ας πούμε το BeachNest Apartment, στα 54€ ανά διανυκτέρευση για δύο άτομα, ή το Porto Maltese Boutique Estate, στα 50€ το δίκλινο. 

Αν το μπάτζετ και η περίσταση το σηκώνουν, συγκλονιστικό είναι το Minos Beach Art Hotel, επάνω στην ομώνυμη παραλία του Αγίου Νικολάου, οι μοναδικές σουίτες του οποίου κοστίζουν τον Οκτώβριο 308€ ανά διανυκτέρευση για δύο άτομα. Ακόμα όμως και αν δεν μείνεις εδώ, αξίζει να έρθεις μια βόλτα για τσικουδιά και μεζέ στο παραδοσιακό καφενείο Adeste, και με την ευκαιρία να κάνεις μια βόλτα στους φαντασμαγορικούς κήπους του ξενοδοχείου, που στολίζονται με περισσότερα από 70 έργα τέχνης.

Πού θα (πρωτο)φάμε;

Πέρα από το Ξαθέρι στον Κρούστα που είπαμε ήδη ότι δεν πρέπει να χάσεις, έχουμε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αλλά εξίσου άχαστες προτάσεις: Η πρώτη είναι το Piato του σεφ Αλέξανδρου Κιουσάμπα, ο οποίος απογειώνει τα υλικά της κρητικής γης με δημιουργικές προτάσεις όπως οι γαρίδες σαγανάκι με κέικ ξινόχοντρου, πρόβεια φέτα και κόκκινο βασιλικό, η κρητική μακαρούνα με σιγομαγειρεμένο αρνί, κρέμα ανθότυρου και αρώματα βουνού, και το πιάτο-ποίημα που λέγεται γιουβέτσι με μυλοκόπι, πέστο κρίταμου και καπνιστό κρεμμύδι. Με ποτήρι κρασί, θα υπολογίσεις περί τα 30€ το άτομο.

Η δεύτερη πρόταση είναι το θρυλικό καφενείο του Γύπα, η αγαπημένη πρόταση των ντόπιων πηγών μας, που σερβίρει εδώ και 45 χρόνια τσικουδιές με μεζέδες-ύμνους στη νοστιμιά της απλότητας, όπως η ομελέτα με βλίτα, που είναι το σήμα κατατεθέν τους, οι τραγανές πατάτες με σάλτσα ντομάτας, οι ασκορδουλάκοι, οι χοχλιοί και η βελουδένια φάβα. Η ρακή ρέει άφθονη, και ο λογαριασμός για ένα ολόκληρο τσιμπούσι δεν ξεπερνά τα 12-15€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v