Πού τρώμε φτηνά στην Αθήνα;

Μεζεδοπωλεία, μαγειρεία και ψησταριές που διαψεύδουν πανηγυρικά όσους γκρινιάζουν ότι θέλεις πια 30€ το άτομο για να βγεις για φαγητό στην Αθήνα.

Πού τρώμε φτηνά στην Αθήνα;

Σε δύο από τα πολλά αφιερώματα που κυκλοφορούν, και δικαίως, τον τελευταίο καιρό για την ακρίβεια που μαστίζει την πόλη και τις ζωές μας έχουμε διαβάσει την φράση «δεν βρίσκεις να φας με λιγότερα από 30€ το άτομο». Κι ενώ στηρίζουμε ολόψυχα την γκρίνια για την (απόλυτα υπαρκτή) ακρίβεια απ’ όπου και αν προέρχεται, εδώ θέλουμε να τραβήξουμε την κόκκινη γραμμή μας.

Μπορεί τα high end εστιατόρια να ξεφυτρώνουν στην πόλη σαν τα μανιτάρια, και οι ακριβές δημιουργικές κουζίνες να δίνουν και να παίρνουν, αλλά τα «δεν βγαίνεις πια για φαΐ αν δεν είσαι πλούσιος» είναι αφοριστικά και αδικούν ένα σωρό κόσμο που αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να κρατήσει όρθια τα μαγαζιά με τις τιμές τους όπως ήταν –ή έστω, λίγο ανεβασμένες. Μια χαρά βρίσκεις να φας με λιγότερα από 30€ το άτομο. Και με λιγότερα από 20€. Σε κάποιες περιπτώσεις, και με λιγότερα από 15€. Πάμε να φρεσκάρουμε τη μνήμη σε όποιον το χρειάζεται.

Στα νεοκαφενεία του Κεραμεικού και των πέριξ

Η φιλοσοφία που γέννησε πριν από μια δεκαετία τον όρο «μεταξουργειώτικο στέκι», ο οποίος χρησιμοποιείται πλέον και για μαγαζιά που δεν είναι καθόλου κοντά στο Μεταξουργείο, θέλει χαλαρή, παρεΐστικη ατμόσφαιρα, συχνά πυκνά ζωντανή μουσική, πιατάκια για τη μέση, και τσίπουρα ή ρακές να τα συνοδεύουν. Σε στέκια όπως η Τυφλόμυγα, η Korova, ο Λούης, η Τσουλήθρα, το Καμπεθόν και τα Κανάρια του Κεραμεικού, αλλά και στη νέα πιάτσα στην απέναντι μεριά των γραμμών του τραίνου (Συντρίμμι, Laika, Ραφίκι και η σταθερή αξία του Θεσσαλού) δοκιμάζουμε μικρά αριστουργήματα σαν τα πελμένι, γεμιστά ζυμαρικά με κιμά, γιαούρτι και σάλτσα ντομάτας της Korova, τα μπριζολάκια με πουρέ σελινόριζας και γλάσο από ουίσκι του Ραφίκι και η ονειρεμένη ρεβυθάδα με καβουρμά και Ανεβατό Γρεβενών που φτιάχνουν στο Συντρίμμι. Οι λογαριασμοί βγαίνουν σταθερά γύρω στα 15€ το άτομο, ενίοτε και λιγότερα, για ένα ωραίο, χορταστικό γεύμα συνοδεία αλκοόλ.

Στις πολυεθνικές κουζίνες των Εξαρχείων

Έχουν τα Εξάρχεια πλέον διευθύνσεις που μπαίνουν άνετα στην κατηγορία «πάμε να φάμε κάπου καλά»; Έχουν –και μάλιστα πολλές, κάτι που λίγα χρόνια πριν θα ήταν αδιανόητο. Ανάμεσά τους, όμως, έχουν και μεζεδοπωλεία σαν την Folia, που μας σύστησε πρώτη την κουζίνα του Αφγανιστάν, κι ήταν έρωτας με την πρώτη μπουκιά, ή σαν το κουρδικό Mangal, που φτιάχνει ανατολίτικους μεζέδες που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει, και σε βάζει να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Και μην ξεχνάμε και το Microulee, που σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα κινείται περισσότερο στη λογική του street food (έχει δηλαδή πάγκους και όχι τραπεζάκια) είναι όμως το φτηνότερο, και σαφώς ένα από τα νοστιμότερα, κινέζικα της Αθήνας. Σε αυτό το τελευταίο θα χρειαστείς προσπάθεια για να ξεπεράσεις τα 10€ το άτομο, στα προηγούμενα δύο θα φας και θα πιείς σαν βασιλιάς με 15€.

Σε συγκεκριμένες διευθύνσεις στου Ψυρρή

Μπορεί το κέντρο της Αθήνας να απευθύνεται όλο και περισσότερο στους τουρίστες του και τα πορτοφόλια τους, έχει όμως ακόμα τις γωνιές-γαλατικά χωριά του, σαν τον Ατλαντικό που παίρνει άνετα το βραβείο της οικονομικότερης ψαροφαγίας εν Αθήναις, το Κουδουνάκι, που σερβίρει μαγειρευτά φτιαγμένα με ίσες δόσεις αγάπης και φαντασίας, η πάλαι ποτέ μυστική Αυλή με τα διάσημα πλέον κεφτεδάκια της και τη βελουδένια φάβα, και ο αγαπημένος των παλιών Αθηναίων Νικήτας με τα θρυλικά μπιφτέκια του και τα σπιτικά μαγειρευτά του, που επιμένει να κρατάει την χωριάτικη στα 5€ και τις τηγανιτές πατάτες στα 2,20€. Σε κανένα από τα παραπάνω δεν θα πληρώσεις περισσότερα από 17€ το άτομο για να φας και να πιείς.

Στις δύο γειτονιές των Πετραλώνων

Πολλά από τα λεγόμενα «μεταξουργειώτικα στέκια» συγκεντρώνονται πλέον και στα Πετράλωνα: Το Αστέρ είναι η δική μας αδυναμία, για πιάτα-ποίημα σαν τον ντάκο με αβοκάντο, εξίσου καλά όμως θα φας και στη Βόλτα (μη χάσεις τις φλογέρες κοτόπουλου με καραμελωμένο κρεμμύδι, μπέικον και γραβιέρα). Σε καθένα από αυτά, λογαριασμός σταθερά κάτω από 20€ το άτομο αλκοόλ περιλαμβανομένου. Ακόμα οικονομικότερα είναι το Γιαβρί, που φτιάχνει και ένα από τα καλύτερα χουνκιάρ της Αθήνας, το Λαμπόρι με τον δυνατό καβουρμά του, και το Ραντεβού που έχει και αυγά με στάκα να χαρούν οι κρητικολάγνοι ανάμεσά μας. Σε αυτά τα τρία, ο λογαριασμός θα βγει περί τα 15€ το άτομο με αλκοόλ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v