Τα μυστικά των Ζαγοροχωρίων που πρέπει να ανακαλύψεις

Το ήξερες πως τα Ζαγοροχώρια κρύβουν παραμυθένιες λίμνες με νούφαρα, πηγές ποταμών πνιγμένες στο πράσινο και μυστικά καφενεία που ο χρόνος σταματά;

Τα μυστικά των Ζαγοροχωρίων που πρέπει να ανακαλύψεις

Τα βασικά για τα Ζαγοροχώρια, λογικά, τα ξέρεις: Το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο, το Μονοδένδρι, το γεφύρι της Κόνιτσας, την Αρίστη και πάει λέγοντας.

Τα Ζαγοροχώρια, όμως, είναι ανεξάντλητα. Και αυτή ακριβώς είναι η μαγεία τους. Ώρα λοιπόν να γνωρίσεις και μερικές ακόμα «μυστικές» πτυχές τους.

Ακολούθησέ μας ανάμεσα σε μέρη με εξωπραγματική θέα, νεραϊδένιες λίμνες, καταπράσινα μονοπάτια, και καφενεία σταματημένα στον χρόνο.

Πέραν της κοσμαγάπητης Σκάλας του, το Βραδέτο έχει και κάτι ακόμα. Το πανέμορφο αυτό χωριουδάκι, περηφανεύεται δικαίως και για την θέση Μπελόη, που είναι το ψηλότερο σημείο του φαραγγιού του Βίκου κι απολαμβάνει μια ασυναγώνιστη κι υπέροχη θέα προς το Φαράγγι. Δες τη στον χάρτη εδώ

Θα σε ενδιέφερε μήπως να δεις τις πηγές του Βοϊδομάτη; Φυσικά και θα σε ενδιέφερε. Το μονοπάτι ξεκινά από το χωριό Βίκος και περιλαμβάνει σχετικά άνετη κατάβαση και αναμενόμενα ζόρικη ανάβαση. Τα νερά έχουν χρώμα που δεν θα έχεις ξαναματαδεί, ενώ η βλάστηση είναι αδιανόητα πυκνή. Όταν φτάσεις κάτω, θα δεις το νεράκι να αναβλύζει από τον χαρακτηριστικά διογκωμένο βράχο με την περίεργη ονομασία «Αγκαστρωμένη», το οποίο φυσικά και μπορείς ελεύθερα να πιείς. Αν πεινάσεις από την διαδρομή, η ταβέρνα του Χριστόφορου Τσουμάνη πιο δίπλα είναι ό,τι πρέπει για μαγειρευτά και ντόπιες πίτες.

Στην Κόνιτσα με το ξακουστό γεφύρι, ένα σούπερ μονοπάτι που αξίζει να τιμήσεις, είναι αυτό που ξεκινά από το προαναφερθέν γεφύρι, με προορισμό την μονή Στομίου. Η διαδρομή είναι περί τι μιάμιση ώρα, κατά μήκους του ποταμού ενώ όταν φτάσεις ψηλά στη μονή, η θέα στο φαράγγι σου κόβει την ανάσα και σου καθαρίζει το μυαλό.

Στον Ελαφότοπο, ο ξενώνας Ρόκα, αποτελεί δημιουργία τριών νέων παιδιών με φουλ μεράκι – της Λένας, του Λάκη και του Κώστα. Πέρα από όμορφα δωμάτια και πεντανόστιμα πιάτα από τις πιο αγνές πρώτες ύλες, τα παιδιά αναλαμβάνουν να σου μάθουν τα μυστικά των ντόπιων μαγειρικών. Εδώ θα μάθεις να ζυμώνεις ψωμί, να χτυπάς το γάλα για να γίνει βούτυρο και να φτιάχνεις τραχανά από πρόβειο γάλα και στάρι ολικής άλεσης. Στον πρώτο όροφο, δύο δωμάτια είναι αφιερωμένα στην τέχνη του αργαλειού, τον οποίο θα γνωρίσεις με τη βοήθεια της Λένας και θα υφάνεις τις δικές σου μάλλινες δημιουργίες. 

Τα Άνω και τα Κάτω Πεδινά είναι δύο κοντινά χωριουδάκια, στα οποία μπορείς να κάνεις στάση για καφεδάκι αχνιστό στην πλατεία στα Κάτω Πεδινά, ενώ στα Άνω θα βρεις το Οικομουσείο Ζαγορίου, το οποίο δε μοιάζει με ένα ακόμα κλασικό Μουσείο. Ιδρύθηκε με την μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης και δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν με περιπατητικό και διαδραστικό τρόπο την πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά του Ζαγορίου, μέσα από πεζοπορίες, παρατήρηση της βιοποικιλότητας, γνωριμία με τοπικά επαγγέλματα, ράφτινγκ, αναρρίχηση κ.α. Πριν φύγεις, πιάσε τραπέζι στην ταβέρνα της Αμαλίας, για εξαιρετική ντοπια κουζίνα μεκολοκυθανθούς, ιμάμ, αρνίσια παϊδάκια, μοσχαράκι κοκκινιστό, φασόλια γίγαντες και εξαιρετικό ημίγλυκο κρασί.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ecomuseum Zagori (@ecomuseum_zagori)

Από τα λιγότερο τουριστικά Ζαγοροχώρια, το Δίκορφο είναι ένα απομακρυσμένο χωριουδάκι που πρέπει να ανακαλύψεις. Εδώ θα κάνεις ατέλειωτες βόλτες στην φύση, με θέα πράσινη όσο φτάνει το μάτι, θα βολτάρεις στην πανέμορφη πλακόστρωτη πλατεία με τον κλασσικό πλάτανο και θα δοκιμάσεις εξαιρετική ντόπια κουζίνα στο Εν Δικόρυφω, ένα γραφικό ταβερνάκι που σερβίρει νοστιμιές όπως ντολμαδάκια με αυγολέμονο, προβατίνα με μελιτζάνες, γίγαντες κ.α.

Στο εξίσου όμορφο Κουκούλι, με τα εντυπωσιακά λιθόκτιστα σπίτια, θα βρεις ίσως ένα από τα πιο μερακλίδικα καφενεία της περιοχής. Ο Γρύλλος είναι ό,τι πρέπει για να ξαποστάσεις με καφεδάκι στη χόβολη κάτω από τον μεγάλο πλάτανο, αλλά και να τσιμπολογήσεις κάθε λογής μεζεδάκια που θα συνοδεύσουν αρμονικά τα τσίπουρα και τις μπίρες σου: αλμυροί λουκουμάδες, μανιτάρια μαγειρεμένα «μαστόρικα», πατατοσαλάτα με πέστροφα, φάβα, μαυρομάτικα κ.α.  

Ένα από τα αξιολογότερα θρησκευτικά μνημεία του Ανατολικού Ζαγορίου, η Μονή Βοτσάς, βρίσκεται ανάμεσα από τα χωριά Γρεβενίτι, Φλαμπουράρι και Δόλιανη, και περιστοιχίζεται από αμπελώνες εκτάσεως περίπου 80 στρεμμάτων που με ιδιαίτερη επιμέλεια φροντίζουν παραδοσιακά οι μοναχοί. Αν την επισκεφτείς, σίγουρα θα σου δώσουν τα δοκιμάσεις τα εκλεκτά τους κρασιά.

Στην ευρύτερη περιοχή, θα βρεις και τη λίμνη Ζορίκα, μια μικρή, φυσική και τελείως παραμυθένια λίμνη, πνιγμένη μέσα σε ένα δάσος μαυρόπευκων. «Λίμνη με τα νούφαρα» την αποκαλούν, αφού το χαρακτηριστικό που την κάνει μοναδική στο είδος της είναι τα δεκάδες ανθισμένα νούφαρα που επιπλέουν στην επιφάνεια της. Στο πλάι του δρόμου υπάρχει μικρός χώρος στάθμευσης και ένα τραπέζι με καθίσματα στην όχθη της λίμνης για αν αράξεις με καφεδάκι. 

Τέλος, μια όχι τόσο διαδεδομένη πεζοπορική διαδρομή αν είσαι φαν και έχεις αντοχές, είναι αυτή που ξεκινάει από το διάσημο γεφύρι του Κόκκορη, συνεχίζει σε ένα άλλο ονομαστό γεφύρι, αυτό του Μίσιου, περνά από το χωριό Κουκούλι, συνεχίζει στους Κήπους και επιστρέφει στο γεφύρι του Κόκκορη. Όπως θα κατάλαβες είναι κυκλική, οπότε αφήνεις το αυτοκίνητο σου εκεί κοντά, διαρκεί περίπου πέντε ώρες και σου χαρίζει άφθονες ορεινές καρτποσταλικές εικόνες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v