Τα μυστικά του βαψίματος

Αν θες να φρεσκάρεις το χρώμα στο σπιτάκι σου μέρες που είναι, πριν πιάσεις τα ρολά και τα πινέλα ρίξε μια ματιά για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη.

Τα μυστικά του βαψίματος

Ο Σεπτέμβρης και τα ξεκινήματα πάνε μαζί. Είτε μιλάμε για την έναρξη των σχολείων είτε για την αρχή της νέας τηλεοπτικής σεζόν είτε πάλι για τις νέες κολεξιόν με ρούχα και παπούτσια, υπάρχει στην ατμόσφαιρα μια τάση ανανέωσης. Αυτή την τάση πολλές φορές θέλει να ακολουθήσει και το σπιτάκι σου, που –για να τα λέμε όλα- χρειάζεται ένα βαψιματάκι για να σενιαριστεί δεόντως. Πριν βάλεις τις σαλοπέτες σου και πιάσεις τη μπατανόβουρτσα ωστόσο για να του δώσεις να καταλάβει, καλό είναι να ρίξεις ένα βλέφαρο στις χρήσιμες συμβουλές που μαζέψαμε από τους ειδικούς.

Πριν το βάψιμο έχει πλύσιμο

Πριν από το βάψιμο καλό είναι να ξεσκονιστούν οι τοίχοι  και να πλυθούν με αραιό διάλυμα απορρυπαντικού.

Κάνουμε το απαιτούμενο ρεπεράζ πριν το βάψιμο

Βγάζουμε τα καρφάκια από τον τοίχο, καλύπτουμε με νάιλον παράθυρα και κορνίζες κι αφαιρούμε φωτιστικά κι απλίκες για να μην βρεθούμε στην πολύ δύσκολη θέση του καθαρίσματος μετά το βάψιμο. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα συναντήσουμε εμπόδιο επί τω έργω του βαψίματος.

Το γυαλόχαρτο είναι φίλος σου

Αν θες να αποχαιρετίσεις τη γυαλάδα τότε πρέπει να χρησιμοποιήσεις γυαλόχαρτο. Αντίστοιχα το γυαλόχαρτο θα σε βοηθήσει να λειάνεις την επιφάνεια που θα βάψεις πριν ξεκινήσεις.

Αστάρι μην ξεχάσεις ναι;

Ξέρουμε ότι θα πέσουν κορμιά μέχρι να αποφασιστεί το τελικό χρώμα του τοίχου, ωστόσο για να πετύχει η βαψιματιά καλό είναι να δημιουργήσεις ένα υπόστρωμα με το κατάλληλο αστάρι πριν θέλει στοκάρισμα σε τυχόν τρυπούλες, όπως αυτές που θα μείνουν από τα καρφάκια, καθώς έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη πρόσφυση και κατά συνέπεια καλύτερο τελικό αποτέλεσμα.

Πρέπει να έχεις πρόγραμμα

Ξεκινάμε με τα βασικά. Αρχίζεις το βάψιμο από την οροφή εννοούμε ταβάνια. Στη συνέχεια περνάς ένα χέρι παράλληλα προς τα παράθυρα ή τις μπαλκονόπορτες και μετά σειρά έχει ένα δεύτερο χέρι κάθετα προς το πρώτο, ακολουθώντας την κατεύθυνση του φωτός που μπαίνει στο δωμάτιο. Έτσι θα εξαφανιστούν όλες οι μικρο-ατέλειες που θα υπήρχαν διαφορετικά.

Κατεβάζουμε ρολά

Αν χρησιμοποιήσεις ρολά για το βάψιμο του σπιτιού σου, τότε θα πρέπει να κάνεις τα ακόλουθα: Ξεκινάμε με κάθετο ρολάρισμα από κάτω προς τα πάνω και κινήσεις ζιγκ- ζάγκ δεξιά και αριστερά. Μετά, συνεχίζουμε με ομοιόμορφο στρώσιμο του χρώματος με κατακόρυφο ρολάρισμα πάνω και κάτω.

 

Προσοχή στους επαναχρωματισμούς

Τέλος προσέχουμε να επαναχρωματίζουμε με τον ίδιο τύπο χρώματος με το υπάρχον. Αν θέλουμε να εφαρμόσουμε πλαστικό χρώμα σε υπάρχον υδρόχρωμα πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόσουμε αστάρι και μετά να βάψουμε.

Όταν έχει πολλή υγρασία δεν βάφουμε

Η σωστή θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι από 5℃ έως 35℃  έτσι ώστε το χρώμα να απλωθεί και να απορροφηθεί ομοιόμορφα στο τοίχο σου.

Έναν τοίχο τη φορά

Οι έμπειροι ελαιοχρωματιστές κάνουν το εξής. Πρώτα τελειώνουν έναν τοίχο και αμέσως μετά ξεκινούν τον επόμενο, αυτόν που εφάπτεται με τον προηγούμενο. Έτσι, η επικάλυψη και των δύο τοίχων γίνεται καλύτερα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v