Πώς να αντιμετωπίσεις το παιδί σου που δεν θέλει να πάει σχολείο;

Αν το βλαστάρι δεν βλέπει θερμά τη νέα σχολική χρονιά, μάλλον θα χρειαστεί να ρίξεις ένα βλέφαρο σε συμβουλές που μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες.

Πώς να αντιμετωπίσεις το παιδί σου που δεν θέλει να πάει σχολείο;

Ξέρεις πόσο πολύ σε αγαπάμε, όμως πρέπει κάποιες φορές να σου λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. To καλοκαιράκι πέρασε κι ίσως να ναι πλέον μια καλή περίοδος να ξεκινάς να μετράς αντίστροφα για τα Χριστούγεννα. Αστειευόμαστε φυσικά, δεν θα κάναμε ποτέ κάτι τέτοιο. Καλύτερα να μετράς αντίστροφα για τα σχολεία που ξεκινούν οσονούπω και περιμένουν τα παιδιά όλων. Ανάμεσα τους μπορεί να βρίσκεται και το δικό σου παιδί, που να μην βλέπει πολύ ζεστά το νέο αυτό ξεκίνημα. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και πανικού καθώς τρόποι και χρήσιμες συμβουλές αντιμετώπισης του θέματος υπάρχουν κι είμαστε εδώ να τις παραθέσουμε.

Έχε μάτια κι αυτιά ανοιχτά

Πάντα υπάρχουν δείγματα αν κάτι δεν πηγαίνει καλά. Πάντοτε το παιδί σου δίνει κάποια σημάδια για να καταλάβεις τα προβλήματα που πιθανόν αντιμετωπίζει. Φρόντισε να είσαι σε εγρήγορση για να αντιληφθείς το παραμικρό. Να θυμάσαι ωστόσο ότι είναι πολύ σημαντικό όλοι γονείς να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να μην μεταφέρουν την αγωνία και το άγχος τους στο παιδί, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να τους γυρίσει μπούμερανγκ.

Έχε πίστη στο βλαστάρι σου

Είναι σημαντικό το παιδί να αντιλαμβάνεται και να διαισθάνεται ότι έχεις πίστη στις ικανότητές του και αμέριστη συμπαράσταση σε ό,τι κι αν αντιμετωπίζει. Αν συμβαίνει αυτό, τότε δεν θα αντιμετωπίζει μεγάλα κι άλυτα προβλήματα προσαρμογής στο σχολείο.

Κάνε το σχολείο διασκέδαση

Αν το παιδί εκδηλώνει κάποιο συγκεκριμένο ενδιαφέρον για κάποιο μάθημα, όπως τα μαθηματικά ή η λογοτεχνία φρόντισε να εμπνεύσεις το παιδί σου μέσα από γνωστικά παιχνίδια, γρίφους και διασκεδαστικούς τρόπους μάθησης.

Μίλησε με τους δασκάλους

Οι γονείς δεν είναι μόνοι σε αυτόν τον «αγώνα». Αντίθετα έχουν τους δασκάλους συμμάχους πλάι τους οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα τη σχολική συμπεριφορά του παιδιού σου. Μέσα από άμεση επικοινωνία με αυτούς μπορείς να καταλάβεις τι ακριβώς συμβαίνει και αντίστοιχα να συζητήσεις με το παιδί σου για όσα τον προβληματίζουν.

Και τα παιδιά έχουν άγχος

Για αυτόν τον λόγο οφείλεις ως γονιός να διαχειριστείς το άγχος των παιδιών σου, προκειμένου να μην του δημιουργηθεί ή να μην καλλιεργηθεί περαιτέρω κάποια έντονη κι αξεπέραστη σχολική φοβία. Προσπάθησε να το ενθαρρύνεις λοιπόν, επαναλαμβάνοντας πράγματα που το ηρεμούν και το διασκεδάζουν, για να υπάρξει μια πιο ομαλή προσαρμογή στην νέα σχολική πραγματικότητα.

Συνόδεψε το παιδί σου στο σχολείο

Πολλές φορές οι υποχρεώσεις σε ξεπερνούν όμως είναι βέβαιο ότι το παιδί σου θα αισθανθεί πολύ πιο άνετα, αν καθημερινά το πηγαίνεις αλλά και το φέρνεις από το σχολείο συνοδεύοντάς το μέχρι εκεί. Με αυτόν τον τρόπο χτίζεις εμπιστοσύνη μεταξύ σας ωστόσο είναι σημαντικό να κρατάς μια ισορροπία και να μην ξεφεύγεις, εισβάλλοντας περισσότερο από όσο χρειάζεται στην καθημερινότητα του παιδιού σου στο σχολείο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v