10 καλοί λόγοι για να πας τώρα Τζια

Μία ώρα από το Λαύριο και οι ομορφιές τις πιο κοντινής μας Κυκλάδας απλώνονται μπροστά σου σε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο.

10 καλοί λόγοι για να πας τώρα Τζια

Η Ιουλίδα, οι οργανωμένες και οι κρυφές της παραλίες, τα water sports στο Κουνδουράκι, οι βόλτες στη Χώρα, οι περατζάδες με θέα τα σκάφη.

Η Τζιά είναι η αγαπημένη μας κοντινή Κυκλάδα, και παρακάτω σου έχουμε δέκα λόγους για να της αφιερώσεις ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο ή και παραπάνω.

Για να βουτήξεις σε όμορφες οργανωμένες παραλίες. Τα αμμουδερά Ξύλα κοντά Λιμάνι, το Γυαλισκάρι με την χρυσαφένια άμμο, ο Οτζιάς με τα αβαθή νερά και τον ίσκιο από τα αρμυρίκια, το Σπαθί με τα δροσερά νερά και το ήρεμο Κουνδουράκι, δίπλα στον πολύβουο Κούνδουρο είναι μερικές από τις αγαπημένες μας επιλογές για πλατσούρισμα.

Αλλά και στις ανοργάνωτες: Ανάμεσα στα ξύλα και στον Κούνδουρο, ο Βρόσκοπος, ο Καλόγηρος και το Καλαμίτσι είναι τρεις παραλίες δύσκολα προσεγγίσιμες, από χωματόδρομο που όμως θα σε αποζημιώσουν. Εξίσου μη οργανωμένες και αρκετά ερημικές είναι η Συκαμιά, το Λιπαρό και το Καλιδονύχι.

Koundouraki beach.

Για να ανεβάσεις αδρεναλίνη κάνοντας water sports. Σε μια όμορφη παραλία για θαλάσσια σπορ, το Κουνδουράκι, το Koundouraki Beach προσφέρει μαθήματα θαλάσσιου σκι ή wakeboard με έμπειρους εκπαιδευτές αλλά και tubes ή καναπέ για να διασκεδάσεις με την παρέα σου. Στην ίδια παραλία θα βρεις και την έδρα των Kea Divers, για να κάνεις μαθήματα κατάδυσης, αλλά και να ανακαλύψεις εντυπωσιακά ναυάγια στο βυθό, όπως αυτό του υπερωκεάνιου «Βρετανικός», αδελφό πλοίο του «Τιτανικού» που βυθίστηκε το 1916. 

Για να βολτάρεις στην μίνιμαλ Χώρα της- Ιουλίδα την λένε- και είναι χτισμένη ψηλά στον βράχο προσφέροντας απλόχερα θέα στο ηλιοβασίλεμα, αλλά και ρομαντικούς περιπάτους μέσα από κατάλευκα σπιτάκια που είναι χτισμένα αμφιθεατρικά και λούζονται στα χρώματα του ηλιοβασιλέματος.

Kea Island, Greece

Αλλά και στις παραθαλάσσιες περατζάδες. Η Κορρησία με τον παραλιακό δρόμο που κλείνει κάθε βράδυ και γεμίζει τραπεζάκια από τα παρακείμενα καφέ και εστιατόρια και το ρομαντικό Βουρκάρι, ίσως η τουριστικότερη περιοχή του νησιού και δημοφιλέστερος προορισμός για ιστιοπλόους και ιδιοκτήτες σκαφών.

Για να απολαύσεις και άλλα ηλιοβασιλέματα, όπως εκείνο που θα δεις από το ελικοδρόμιο του νησιού στο Γυαλισκάρι, απέναντι από το λιμάνι. Δεύτερο καλύτερο ηλιοβασίλεμα στο νησί, εκείνο από την παραλία Ξύλα.

Για να θαυμάσεις το φυσικό της τοπίο, το οποίοι σε περιμένει να το ανακαλύψεις μέσα από λιθόστρωτα μονοπάτια. Αυτά αποτελούσαν το οδικό δίκτυο που συνέδεε τις τέσσερις πόλεις  των αρχαϊκών χρόνων, Ιουλίδα, Κορησσία, Ποιήεσσα και Καρθαία και εκτείνονται σε δεκάδες χιλιόμετρα, με αρκετά από αυτά να είναι λιθόστρωτα. Δες τις διαδρομές εδώ

Για να δεις τον αρχαίο της πλούτο. Ο περίφημος Κούρος της Κέας, που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ο προϊστορικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης και τα ερείπια από το ιερό και τις οχυρώσεις της Μέσης Εποχής του Χαλκού και η εντυπωσιακή Αρχαία Καρθαία, ένα πραγματικό κυκλαδίτικο διαμάντι με την ακρόπολή της, είναι μερικά μόνο από τα ιστορικά highlights του νησιού.

Untitled

Για να απολαύσεις τζιώτικη κουζίνα. Στη Λαγουδέρα, θα δοκιμάσεις παραδοσιακότατη ελληνική κουζίνα και μαγειρευτά (περί τα 25€ το άτομο, με χύμα κρασί Νεμέας), το ίδιο και στο Στέκι στη Χώρα, με κορυφαίες επιλογές το κοκκινιστό μοσχαράκι, το λεμονάτο κατσικάκι και τον μπεκρή μεζέ (περί τα 20-25€ το άτομο, με κρασί). Λίγο έξω από την Ιουλίδα, το Πέρασμα στη Γυριστή σερβίρει προσεγμένα πιάτα στεριάς και θάλασσας, σε καλές τιμές (15-20€ το άτομο, με κρασί).

Α, και γιατί όλα τα παραπάνω, θα μπορέσεις να τα ζήσεις σε μόλις μία ώρα «δρόμο» από το λιμάνι του Λαυρίου. Κυκλάδα σε χρόνο ντε τε!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v