Γιατί να ξεκινήσει το παιδί μου ιδιαίτερο μελέτης;

Έχει νόημα να ξεκινήσει ένα παιδί ιδιαίτερο για να μάθει να μελετάει; Τι του προσφέρει και τι πρέπει να προσέξει ο γονιός;

Γιατί να ξεκινήσει το παιδί μου ιδιαίτερο μελέτης;

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και μαζί της φέρνει, στις οικογένειες που έχουν την οικονομική άνεση, και τα ιδιαίτερα μαθήματα για το καθημερινό διάβασμα του παιδιού, ακόμα και από το Δημοτικό σε κάποιες περιπτώσεις.

Σε τι βοηθούν όμως;

Ειδικά στο Γυμνάσιο, ένα μάθημα μελέτης χρειάζεται για να  μπουν στερεές βάσεις σε μαθήματά όπως τα Μαθηματικά, τα Αρχαία και η Έκθεση, που συνήθως δυσκολεύουν τα παιδιά στα επόμενα μαθητικά χρόνια.

Τα περισσότερα μαθήματα στο Γυμνάσιο δυσκολεύουν σε σχέση με το Δημοτικό, και οι γονείς συνήθως σταματούν να μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά σε αυτό το κομμάτι. Πόσοι γονείς ξέρουν Αρχαία επιπέδου γυμνασίου φερ’ ειπείν; Ένας καθηγητής  μπορεί να λύσει απορίες που έμειναν αναπάντητες απ’ το σχολικό μάθημά ή να δείξει μια άλλη μέθοδο εκμάθησης αν χρειαστεί.

Παράλληλα, κάποια παιδιά είναι ντροπαλά και ανασφαλή κι αυτό τα απομακρύνει απ’ το να επιμείνουν σε κάτι που τα δυσκολεύει, να ρωτήσουν ξανά και ξανά μέσα στην τάξη όταν δεν καταλαβαίνουν κάτι. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ένας δάσκαλος στο σπίτι θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμος. Αν δεν αφήσουν κενά τα παιδιά στο Γυμνάσιο, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν στο Λύκειο.

Επίσης, με τη μελέτη στο σπίτι με την καθοδήγηση ενός δασκάλου, τα παιδιά ξεμπερδεύουν από νωρίς, σε χρόνο συγκεκριμένο και σαφώς ορισμένο με το διάβασμά του σχολείου, κι έχουν έπειτα ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθούν με άλλες δραστηριότητες χωρίς άγχος.

Η μελέτη θα βοηθήσει τα παιδιά να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση ως μαθητές μέσα στην τάξη, αφού θα νιώθουν ότι έχουν κατακτήσει όσα ακούν και σε όσα εξετάζονται. Αυτή η αυτοπεποίθησή είναι που θα κάνει το παιδί  να αγαπήσει το σχολείο και την σχολική εμπειρία –και λίγα πράγματα  είναι πιο σημαντικά απ’ αυτό.

Ένας καλός δάσκαλος, μπορεί να βοηθήσει το παιδί να μάθει πως να οργανώνει το διάβασμά και τον χρόνο του. Αξίζει να τονίσουμε όμως πως στόχος είναι το παιδί να μάθει πως να διαβάζει, όχι να λυθούν οι ασκήσεις. Με μια βοήθεια τέτοιου είδους, οι μαθητές αποκτούν εργαλεία και τεχνικές που θα κάνουν την ακαδημαϊκή τους πορεία ευκολότερη.

Τι να προσέξετε αν ξεκινήσετε μελέτη στο σπίτι

Ο γονιός θα πρέπει να προσέξει ορισμένες βασικές λεπτομέρειες στην όλη διαδικασία. Αρχικά, κατά τη διάρκεια του μαθήματος, δεν πρέπει να λύνονται απλά οι ασκήσεις από τον δάσκαλο, αλλά να συμμετέχει το παιδί ενεργά στην επίλυσή τους. Είναι πολύ σημαντικό να μη μάθει το παιδί να μελετά με δεκανίκια, ενώ θα πρέπει οργανώνεται το υλικό, τα τετράδια και η τσάντα απ’ το ίδιο το παιδί κι όχι απ’ τον καθηγητή.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v