Πώς θα ακονίσω το μυαλό μου;

Αν θες το μυαλουδάκι σου να πετάει φωτιές και να γίνει έξτρα κοφτερό, τότε δεν πρέπει να πάρεις αψήφιστα το παρακάτω άρθρο.

Πώς θα ακονίσω το μυαλό μου;

Δεν ξέρουμε για σένα αλλά εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι το μυαλό μας είναι η μόνη μας περιουσία. Για αυτό πρέπει να το φροντίζουμε και να επενδύουμε πάνω του, ώστε αύριο, μεθαύριο να κεφαλαιοποιήσουμε αυτές τις γνώσεις με μια καλύτερη ζωή. Παρόλα αυτά αν το αφήσουμε στη μοίρα του, τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί. Για αυτό τον λόγο βάλαμε κάτω τα κιτάπια μας, ώστε να συγκεντρώσουμε χρήσιμες συμβουλές, προκειμένου να ακονίσεις το μυαλουδάκι σου και να το έχεις μόνιμα σε εγρήγορση να πετάει φωτίτσες.

Διάβαζε σαν να μην υπάρχει αύριο

Όπως εύκολα μπορείς να καταλάβεις το διάβασμα, είναι το Α και το Ω για να ακονίσεις το μυαλό σου. Διάβασε λοιπόν χωρίς ναι μεν αλλά όσο κι όσα περισσότερα μπορείς. Από λογοτεχνία και ποίηση μέχρι πολιτικά δοκίμια, εφημερίδες, περιοδικά κι αυτοβελτίωση άμα λάχει. Περιόρισε τον χρόνο που περνάς χαζεύοντας στα social media κι αφιέρωσέ τον στην ανάγνωση άρθρων και αφιερωμάτων για καθετί που σε ενδιαφέρει.

«Δούλεψε» τη μνήμη σου

Η πρακτική του να θυμόμαστε γεγονότα ή πράγματα και μετά να τα συζητάμε με άλλους αποτελεί βάσει ερευνών έναν από τους καλύτερους τρόπους για να κρατήσουμε σε φόρμα το μυαλό μας. Οι δραστηριότητες μνήμης που δεσμεύουν όλα τα επίπεδα της εγκεφαλικής μας λειτουργίας – υποδοχή, απομνημόνευση, σκέψη – βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Πώς μπορούμε να το εφαρμόσουμε αυτό στην καθημερινότητά μας; Με την μέθοδο της επανάληψης.

Αν για παράδειγμα γνωρίσεις κάποιον που τον λένε Στέφανο, αντί να πεις ένα απλό «χάρηκα, Νικόλας», πες αντ' αυτού «Χάρηκα πολύ Στέφανε, Νικόλας».

Σαν τους γρίφους δεν έχει

Δεν υπάρχει καλύτερο παιχνιδάκι για το μυαλό σου, από την επίλυση γρίφων, αφού το κρατά σε διαρκή εγρήγορση. Aν ψάχνεις τώρα να βρεις τους κατάλληλους γρίφους σε έχουμε καλυμμένο και σου βάζουμε κι έξτρα μπόλικες σπαζοκεφαλιές να έχεις να πορεύεσαι. Εκπαιδεύοντας την μνήμη σου και τη νοητική σου λειτουργία, θα μπορέσεις να αποκομίσεις πολλαπλά οφέλη στη συνέχεια.

Παίρνε σωστές αναπνοές

Βαθιές ανάσες, χωρίς βιασύνη είναι το μυστικό για την χαλάρωση, την επαρκή οξυγόνωση του εγκεφάλου και τελικά, μία πιο ήρεμη διάθεση και καθαρό μυαλό.

Τα καθημερινά tips μην τα σνομπάρεις

Ένα παλιό καλό κόλπο για να διαπιστώσεις πόσο πολύ το μυαλό μας «βολεύεται» στις συνήθειες μας και να καταπολεμήσεις αυτήν του την πρακτική, είναι να χρησιμοποιείς ενίοτε το αριστερό σου χέρι αν είσαι δεξιόχειρας και τούμπαλιν. Δοκίμασε να πλύνεις τα δόντια σου κρατώντας την οδοντόβουρτσα με το αριστερό σου χέρι και θα καταλάβεις τι εννοούμε. Επίσης, προσπάθησε να απομνημονεύσεις την λίστα με τα ψώνια του supermarket αντί να την πάρεις μαζί σου. Έτσι, βάζεις το μυαλό σου σε «λειτουργία stand by» ενισχύοντας συγχρόνως τη μνήμη σου.

Νους υγιής εν σώματι…

Η σωματική υγεία είναι πάρα πολύ σημαντική για να μπορέσει το μυαλουδάκι μας να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα κοφτερότητας: Η σωστή διατροφή, η άσκηση και ο ύπνος έχουν μεγάλη επίδραση στη νοητική λειτουργία. Βεβαιώσου λοιπόν ότι φροντίζεις το σώμα σου για να φροντίσεις και το μυαλό σου.

Μη φοβού τις κοινωνικές σχέσεις

Οι συνομιλίες και οι σχέσεις με άλλους ανθρώπους μπορούν να διευρύνουν τον τρόπο σκέψης σου και να σου παρέχουν νέες ιδέες και προοπτικές, βελτιώνοντας κατά πολύ τη «φυσική κατάσταση» του νου. Για αυτό δωσ’ του να καταλάβει.

Μουσική ποιείν κι εργάσου

Το μάθημα ενός μουσικού οργάνου ή η εξάσκηση στη μουσική σύνθεση μπορεί να βελτιώσει τόσο την αναγνωριστική και τη δημιουργική σου ικανότητα.

Στις προκλήσεις λέμε ναι

Είναι πολύ σημαντικό να μάθεις και να λειτουργείς νοητικά εκτός των συνηθισμένων πλαισίων. Είναι ακόμη σημαντικότερο να είσαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε πρόκληση θα βάλει το μυαλό σου να σκεφτεί διαφορετικά από ότι συνήθιζες. Για αυτό δεν λέμε μόνο ένα απλό ναι στις προκλήσεις αλλά αντίθετα τις επιζητούμε για να ακονίσουμε ακόμη περισσότερο το μυαλό μας. Αν δεν σκεφτείς με πρωταθληματικούς όρους κυνηγώντας το καλύτερο και το πιο δύσκολο, προκοπή δεν θα δεις.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v