Πως θα γίνεις σοφότερος;

Τη σοφία πολλοί εμίσησαν τους σοφούς κανείς, για αυτό εμείς σου κάνουμε ταχύρρυθμα μαθήματα ώστε να πετάς φωτιές σύντομα.

Πως θα γίνεις σοφότερος;

Η σοφία είναι ομολογουμένως μια από τις πιο σημαντικές ανθρώπινες αρετές. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να απαριθμήσουμε τους λόγους που επιβεβαιώνουν την παραπάνω ρήση, γιατί θα χρειαστούμε κάποιες χιλιάδες λέξεις και πάλι δεν θα προφτάσουμε να τα γράψουμε όλα. Δυστυχώς η ζωή τα έφερε έτσι κι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων δεν έχουν και την καλύτερη δυνατή σχέση με τη σοφία. Η φιλοσοφική ομάδα του In2life ωστόσο είναι εδώ για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να βοηθήσει εσένα –αλλά και τους φίλους σου αν προτιμάτε κάποιο ομαδικό πρόγραμμα- να γίνεις σοφότερος μέσα από μια σειρά πολύ χρήσιμων συμβουλών.

Εν αρχή ην η φιλοσοφία

Ξεκίνα από τα βασικά και διάβασε φιλοσοφικά βιβλία. Βλέπεις η φιλοσοφία αναζητά απαντήσεις σε βαθιές ερωτήσεις σχετικά με την ύπαρξη, την ηθική και τον νόημα. Στη συνέχεια ανάλυσε τα φιλοσοφικά έργα που διάβασες και συζήτησε τις ιδέες τους.

Το διάβασμα είναι το Α και το Ω

Διάβασε πολύ, διάβαζε συνέχεια, διάβασε διαφορετικά πράγματα. Λογοτεχνία, Ιστορία, επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύονται και κυκλοφορούν στο ίντερνετ, παλιά βιβλία, καινούρια βιβλία, φιλοσοφία, ψυχολογία, πολιτικά δοκίμια. Αν έχεις χρόνο επένδυσέ τον εκεί, αν πάλι δεν έχεις, βρες.

Διεύρυνε τον κοινωνικό σου κύκλο

Οι άνθρωποι, ειδικά όσο μεγαλώνουμε, έχουμε την τάση να περιορίζουμε την κοινωνική μας ζωή σε «λίγους και εκλεκτούς» ανθρώπους που μας μοιάζουν. Αυτή η ζώνη ασφαλείας, όσο βολική και άνετη και αν είναι, κρύβει μια παγίδα: Την δημιουργία αυτού που αγγλιστί ονομάζεται echo chamber, το να βρίσκεσαι δηλαδή μόνο με ομοϊδεάτες που ζουν πάνω-κάτω όπως κι εσύ, επαναλαμβάνοντας παρόμοιες σκέψεις και απόψεις και συμφωνώντας σε όλα μεταξύ σας.

Εφάρμοσε στην καθημερινότητα τις γνώσεις που αποκόμισες έως τώρα

Καλό κι άγιο το διάβασμα δεν λέμε, όμως η γνώση για να γίνει δύναμη πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας σου. Φρόντισε λοιπόν να εκφράζεις τις ιδέες και τις αξίες σου μέσα από τον τρόπο ζωής σου κι είναι βέβαιο ότι η σοφία θα σε βρει αργά ή γρήγορα.

Διαλογισμός φορέβερ

Ο διαλογισμός βοηθά στην εσωτερική ανάπτυξη και αντιμετώπιση του άγχους. Μάθε τεχνικές διαλογισμού και ενσωμάτωσε τες τις στην καθημερινή ζωή σου κι όλα θα γίνουν καλύτερα.

Μάθε από τα λάθη σου

Δυστυχώς ζούμε σε έναν κόσμο που δαιμονοποιεί τα λάθη, φορτίζοντάς τα με την έννοια της σοβαρής αποτυχίας. Παρόλα αυτά αν δεν λαθέψεις, δεν θα μάθεις, επομένως είναι πολύ χρήσιμο να δεις αλλιώς όλα σου τα λάθη, προσπαθώντας να κερδίσεις γνώση κι εμπειρίες μέσα από αυτά. Παράλληλα θα έχεις κάνει ένα μεγάλο βήμα για να γίνεις πιο σοφός.

Ταξίδεψε

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, νέες κουλτούρες, να αποκομίσεις νέες εμπειρίες και να έρθεις σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς, ήθη, έθιμα και συνήθειες. Μόνο σοφότερος θα βγεις από τα ταξίδια σου, για αυτό μην χάνεις χρόνο και προγραμμάτισε το επόμενο.

Άσε πίσω το παρελθόν

Έχε οδηγό σου μόνο το παρόν καθώς αυτό θα σου αποκαλύψει ένα καλύτερο μέλλον. Μην χάνεσαι στο παρελθόν, καθώς το τώρα είναι αυτό που μας νοιάζει κι εκεί πρέπει να επενδύσεις για να γίνεις σοφότερος.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v