Σαν τον μπακλαβά δεν έχει: Τα καλύτερα της πόλης
Μας πήρανε τα σιρόπια σαν σκεφτήκαμε τους πιο γλυκολιμπιστούς μπακλαβάδες της πόλης και για άλλη μια φορά αμαρτήσαμε για χάρη τους.

Μας πήρανε τα σιρόπια σαν σκεφτήκαμε τους πιο γλυκολιμπιστούς μπακλαβάδες της πόλης και για άλλη μια φορά αμαρτήσαμε για χάρη τους.
Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβεις ότι ανήκουμε στην αξιοσέβαστη κατηγορία των γλυκατζήδων. Ναι, είμαστε πολλοί εκεί και δεν ντρεπόμαστε καθόλου που οι ζαχαροπλάστες της γειτονιάς, μας ξέρουν με το μικρό μας όνομα. Βλέπεις πού μας χάνεις πού μας βρίσκεις αναζητώντας μια γλυκιά και άμα λάχει σιροπιαστή απόλαυση για να πάνε τα φαρμάκια κάτω. Κι αφού είπαμε σιροπιαστή ας κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για τους μπακλαβάδες που πέσανε στο πεδίο των μαχών ενάντια στα σαγόνια μας, που δεν έδειξαν το παραμικρό έλεος απέναντί τους. Αν τώρα και του λόγου σου αναζητάς μια κρατσανιστή δαγκωνιά με μπόλικο καρύδι, τότε μην ανησυχείς καθόλου καθώς θ;α σε στείλουμε συστημέν@ στα καλύτερα της πόλης.
Anatolia Sweets
Γρυπάρη 128, Καλλιθέα, τηλ.: 211 4205553
Ένα Πολίτης ζαχαροπλάστης πάντοτε ξέρει και για αυτό να τον εμπιστεύεσαι. Αν τώρα δεν εμπιστεύεσαι ούτε αυτόν ούτε εμάς μια βόλτα στο Anatolia Sweets είναι αρκετή για να σου αλλάξει τη γνώμη. Εδώ ο μπακλαβάς μπαίνει πρώτη μούρη στη βιτρίνα κι είναι ένας από τους καλύτερους που θα δοκιμάσεις σε όλη την Αθήνα χάρη στο γλυκοφάγωτο λεπτό σιροπάκι του και τα έξτρα τραγανά φύλλα του.
Βάρσος
Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ: 2108012472
Τοπόσημο της Κηφισιάς, ένα παραδοσιακό, αιωνόβιο γαλακτοπωλείο, ο Βάρσος σε «υποδέχεται» στο εσωτερικό του με μυρωδιές από βούτυρο και ανθό γάλακτος, το οποίο παράγουν με δικά τους ζώα και χρησιμοποιούν στα γλυκά που παρασκευάζουν. Υπάρχουν πολλοί καλοί κι αμιγώς γλυκοί λόγοι που θα σε κάνουν να ανηφορίσεις στην Κηφισιά για πάρτη του και ο μπακλαβάς του είναι ένας από αυτούς, χάρη στο ισορροπημένο σιρόπιασμά του και το φύλλο του που μοσχοβολά βουτύρατα που φέρνουν στο νου την Πόλη.
Τα Γιούλια
Αναγεννήσεως 49-51 και Αλέκου Παναγούλη 74 και Μεσολογγίου 24, Νέα Ιωνία, τηλ.: 210 27 91 538
Ο ήχος από το ιδανικά σιροπιασμένο, τραγανό φύλλο Βηρυτού όταν σπάει, αποτελεί τη ναυαρχίδα λατρείας των ανατολίτικων γλυκισμάτων. Το άρωμα βουτύρου και οι καβουρντισμένοι ξηροί καρποί είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του, και στα Γιούλια ξέρουν να τα αναδεικνύουν χάρη στη μαστοριά και το μεράκι των ζαχαροπλαστών τους. Με μακρά πολίτικη παράδοση στα σιροπιαστά αλλά και στο τσουρέκι( ναι μύστη για σένα μιλάμε που δεν θες να φύγεις μόνο με μπακλαβαδάκια από εκεί), αυτό το ζαχαροπλαστείο στη Νέα Ιωνία (τρία τα εργαστήρια) είναι μπακλαβάς γωνία, όνομα και πράγμα. To ταψάκι βγαίνει στα 16,5€, αλλά ποτέ δεν θα προλάβει να φτάσει ατόφιο μέχρι το σπίτι.
Γαλακτοποίηματα Πάτσης
Λεωφ. Παναγή Τσαλδάρη 19, Περιστέρι, τηλ.: 2169007209, Θηβών 18, Περιστέρι, τηλ.: 2105320200, Λεωφ. Πεντέλης 48, Βριλήσσια, τηλ.: 2160704600
Ο μπακλαβάς του Πάτση είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά ένα ποίημα. Το φημισμένο ζαχαροπλαστείο φτιάχνει συνεχώς κι αδιαλείπτως από το 1977 έναν υπέροχο σιροπιαστό μπακλαβά με βουτυρωμένο ούλτρα τραγανό φύλλο. Η συνταγή του είναι εξαιρετική με όλα τα υλικά σε θαυμαστή ισορροπία, δίνοντας σου έναν ακόμη καλό λόγο να γλείφεις και τα δάχτυλά σου. Σαν βρεθείς εκεί, καβάτζωσε κι ένα ταψάκι γαλακτομπούρεκο για τις δύσκολες ώρες. Το μεγάλο ταψί στα 17.5€.
Παύλου
Παπαδιαμαντοπούλου 74, Αθήνα, τηλ.:21 0777 4012
Με οδηγό τη δημιουργική έμπνευση, την παράδοση και την μακρόχρονη εμπειρία, το εργαστήριο-ζαχαροπλαστείο προσφέρει κολασμένες γλυκολιχουδιές από το 1969. Ο μπακλαβάς του Παύλου είναι τουλάχιστον εθιστικός με τη μυστική συνταγή του να δημιουργεί ουρές πελατών στο κατάστημα εδώ και πέντε δεκαετίες. Το ποτισμένο στο σιρόπι φύλλο του παραμένει τραγανό σε κάθε δαγκωνιά, ενώ η γέμιση του παίρνει με χαρακτηριστική ευκολία τον αδιαφιλονίκητο γευστικό τίτλο του mvp. Το ταψάκι του μπακλαβά στα 15€ η ατομική μερίδα στα 3€.
Maxim
Τσακίρογλου 23, Πλατεία Βασ. Γεωργίου Β΄, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210-93.24.603
Πολίτικο οικογενειακό ζαχαροπλαστείο που άνοιξε τις πύλες του το μακρινό 1983 στη Νέα Σμύρνη το Maxim κι έκτοτε μας χαιρετά από το μπακλαβαδοβάθρο του. Με οδηγό του την κωνσταντινοπολίτικη συνταγή χαρίζει αμέτρητες στιγμές απόλαυσης σε όσους συρρέουν από το πρωί στην πόρτα του.
Το βούτυρο συνδυάζεται αρμονικά με το μελωμένο σιροπάκι που κυλά σαν γάργαρο ποταμάκι στον ουρανίσκο μας, την ώρα που η γέμιση με το κελυφωτό φιστίκι από το Γκαζιαντέπ χρήζει άμεσης γονυκλισίας και υπόκλισης. Ένα ταψάκι ποτέ δεν είναι αρκετό.
Baklavas
Νίκης 10, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3213959 & Αγ. Αλεξάνδρου 5, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 210 9840 733
Ο Baklavas πέρα από το όνομα, έχει ευτυχώς και τη χάρη αφού τιμά την ιστορία του μπακλαβά σεβόμενος πλήρως όλη τη διαδικασία δημιουργίας του κοσμαγάπητου γλυκού.
Εδώ θα δεις τον μπακλαβά αλλιώς και πολύ καλά θα κάνεις αφού αξίζει να δοκιμάσεις διαφορετικές κι εξίσου γλειφοδαχτυλικές εκδοχές του. Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στον μπακλαβά αμύγδαλο, φυστίκι, σοκολάτα, αλλά και ντούρουμ (τυλιγμένος ζαχαροπλαστικά με ένα φυλλοειδές ρολό από φιστίκι. Το 90% είναι φιστίκι ενώ το σιρόπι του είναι ελαφρώς λιγότερο από αυτό του κλασικού μπακλαβά). Από την άλλη ο μπακλαβάς σομπιγιέτ (έχει 13 στρώματα και περιέχει σιμιγδάλι και άφθονα φιστίκια) είναι μια κατηγορία από μόνος του και δεν πρέπει να λείψει από το τραπέζι σου. Αφού δοκιμάσεις θα μονολογάς σαν τον μπακλαβά δεν έχει και με το δίκιο σου. Η τιμή του κιλού ξεκινά από τα 23€ το κιλό.