Στην Κίμωλο η ομορφιά δεν τελειώνει ποτέ

Ψάχνεις Κυκλάδες ανέγγιχτες από την κοσμοπλημμύρα και τα πάσης φύσεως trends; Στην Κίμωλο θα πας, δεν το συζητάμε.

Στην Κίμωλο η ομορφιά δεν τελειώνει ποτέ

Το καράβι που θα σε φέρει από την Μήλο στο λιμάνι της Κιμώλου, την Ψάθη, κάνει ακριβώς 20 λεπτά. Χρόνος αρκετός για να περάσεις από το ένα σύμπαν στο άλλο, από τα κοσμοπλημμυρισμένα σοκάκια και τις παραλίες που στολίζουν αφίσες του ΕΟΤ, στην απόλυτη γαλήνη της ζωής που κυλά αργά, όπως τότε, στα παιδικά σου καλοκαίρια.

Να σου συστήσουμε την Κίμωλο

Ένα νησάκι μια σταλιά, 36 τετραγωνικά χιλιόμετρα με λιγότερους από χίλιους κατοίκους, η Κίμωλος χωρά όλη την πεμπτουσία των Κακλάδων: Ένα μόνο χωριό, το Χωριό και όχι Χώρα όπως αλλού, στεφανωμένο από το μεσαιωνικό του κάστρο, φρεσκοασβεστωμένα σπίτια με μπλε παράθυρα, λευκά εκκλησάκια με γαλάζιους τρούλους, πλακόστρωτα καλντερίμια με σχεδιασμένες καρδιές και πεταλούδες από ασβέστη.

Από το Χωριό ξεκινούν δύο ασφάλτινοι δρόμοι όλοι κι όλοι, που πάνε παραλία: Ο πρώτος περνά αρχικά από το γραφικό λιμανάκι του Άγιου Μηνά, με τις περίτεχνες ξερολιθιές να οχυρώνουν τη μια του πλευρά και τις ξύλινες βάρκες να χρωματίζουν το γαλάζιο των νερών του, και εν συνεχεία από τη Γούπα, τον λιλιπούτειο οικισμό με τα γνωστά από τη Μήλο σύρματα (υπόσκαφα κτίσματα με πολύχρωμες πόρτες όπου φυλάσσονται οι βάρκες) για να καταλήξει στα Πράσσα. Μια απέραντη αμμουδιά που διεκδικεί τον τίτλο της καλύτερης του νησιού, με κατάλευκη, χοντρή άμμο και τιρκουάζ νερά.

Ο δεύτερος δρόμος οδηγεί στις παραλίες που συνθέτουν το υπόλοιπο top5 του νησιού: Αλυκή, Καλαμίτσι, Μπονάτσα και, λίγο μακρύτερα, τα Μαυροσπήλια. Απάνεμοι ορμίσκοι, ηφαιστειακά πετρώματα που εκπλήσσουν με τις χρωματικές παραλλαγές και τους σχηματισμούς τους, χρυσή άμμος και βαθυγάλαζα, κρυστάλλινα νερά συνθέτουν το προφίλ αυτής της πλευράς του νησιού, που σε περιμένει να διαλέξεις την δική σου… επίσημη αγαπημένη.

Και τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ;

Φανταστική θέα και μια από τις καλύτερες ανατολές ηλίου ολόκληρου του Αιγαίου θα χαζέψεις ανηφορίζοντας από τη γειτονιά του Τσουκαλά προς το Ξαπλοβούνι, με φόντο τους ανεμόμυλους του νησιού. Φοβερή είναι η θέα και από την παλιά γέφυρα στο Πανώκλημα, κοντά στη βόρεια έξοδο του Χωριού, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσεις το Σκιάδι, ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι, ενδεικτικό της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας του νησιού. Βρίσκεται στη μέση ενός πλατώματος στην ενδοχώρα του νησιού και σχηματίστηκε από τους ανέμους που… εξασκήθηκαν στη γλυπτική πάνω στα διαφορετικά πετρώματα.

Τα αθλητικά μην ξεχάσεις

Το μεγαλύτερο μέρος της ομορφιάς του νησιού θα το θαυμάσεις περπατώντας στα μονοπάτια του, προσέχοντας όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που διαφεύγουν από την ταχύτητα του οχήματος. Από το Χωριό στα Μαυροσπήλια με τα κρυστάλλινα νερά τους, στα ιδιαίτερης αρχαιολογικής σημασίας Ελληνικά, όπου ανακαλύφθηκε η νεκρόπολη της Γεωμετρικής Εποχής και τα θραύσματα αγγείων που φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Χωριού, ή στη μικρή, απάτητη παραλία Αγιόκλημα με τα τιρκουάζ νερά της, οι περιπατητικές διαδρομές αξίζουν όσο από τον χρόνο σου μπορείς να τους αφιερώσεις. 

Πώς πάμε εκεί;

Καθότι η Κίμωλος θεωρείται ακόμα «άγονη γραμμή», πράγμα που σημαίνει ότι συνδέεται με τον Πειραιά μόνο κάποιες μέρες της εβδομάδας, και το ταξίδι διαρκεί παραπάνω από 7 ώρες, η καλύτερη επιλογή είναι να περάσεις εδώ με καραβάκι από τα Πολλώνια της Μήλου –ένα εικοσάλεπτο απόσταση και 2,40€ το εισιτήριο one way (συν 9,60€ αν θέλεις να πάρεις μαζί και αυτοκίνητο).

Πού τρώμε;

Φρέσκο ψάρι και θαλασσινά πλάι στο κύμα στην ψαροταβέρνα Καλαμίτσι, στην ομώνυμη παραλία, και στο Κύμα, στο λιμάνι της Ψάθης. Λίγα και καλά μαγειρευτά, και ζουμερά κρεατικά της ώρας, στο Πανόραμα ή στο Μπαλκόνι του Νίκου, στη γειτονιά της Μυζηθρούς στο Χωριό. Λογαριασμός σε καθένα από αυτά, στα 15-20€ το άτομο, με κρασί ή ουζάκι.

Και πού μένουμε;

Στο πανέμορφο Kalamitsi Rooms & Apartments, από 50€ για ένα δίκλινο τον Σεπτέμβρη, στο γλυκύτατο Thalasea στις Αλυκές από 60€ το δίκλινο τον Σεπτέμβρη και στο Αρχιπέλαγος στο Χωριό από 80€ το δίκλινο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v