Μικρός οδηγός επιβίωσης για τα ταξίδια με πλοίο

Κάθε λιμάνι και καημός μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου; Όχι απαραίτητα. Αρκεί να ακολουθήσεις μερικά βασικά tips για να περάσουν οι ώρες στο πλοίο αναίμακτα.

Μικρός οδηγός επιβίωσης για τα ταξίδια με πλοίο

Το ήξερες ότι υπάρχει ανάμεσά μας κόσμος που γουστάρει τα πολύωρα ταξίδια με πλοίο; Όχι που τα αντέχει, που πραγματικά τα γουστάρει: Αν έχει επιλογή ανάμεσα σε 10 ώρες ταξιδιού ή ταχύπλοο με 5 θα διαλέξει το πρώτο, και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους. Αν τώρα εσύ δεν ανήκεις στη συμπαθή αυτή κατηγορία, πάμε να δούμε πώς θα κάνεις τις ατελείωτες ώρες στο καράβι να κυλήσουν όσο πιο αναίμακτα γίνεται.

Το στρωματάκι της γυμναστικής είναι φίλος σου

Όχι μόνο για να μην κάθεσαι σε αμφιβόλου καθαριότητας καταστρώματα, αλλά και για να οριοθετήσεις έναν μικρό αλλά σωτήριο χώρο, που δεν θα σου τον πιάσουν όταν σηκωθείς να πάρεις ένα καφεδάκι από το μπαρ. Τοποθετείται ιδανικά σε γωνίες, κάτω από σκάλες, πάνω σε αυτά τα ντουλάπια που φυλάνε τα σωσίβια, και γενικώς όπου δεν είναι πέρασμα –όχι κοντά σε πόρτες που ανοιγοκλείνουν, προφανώς όχι μες στη μέση των σαλονιών.

Μπες νωρίς

Το ξέρουμε ότι θέλεις να γλιτώσεις όσο περισσότερο χρόνο γίνεται, αλλά αν μπεις στο πλοίο 5 λεπτά πριν σαλπάρει, δεν θα βρεις κανένα σημείο της προκοπής ελεύθερο να κάτσεις. Κάνε την αβαρία και έλα μία ώρα νωρίτερα στο λιμάνι, δες το σαν επένδυση για το 10ωρο που δεν θέλεις να περάσεις σε ένα αεροπορικού τύπου κάθισμα. Μιλώντας για τα οποία…

Ξέχνα τα αεροπορικά καθίσματα

Είναι ΟΚ μόνο για ταξίδια 2-3 ωρών, μετά το πέρας των οποίων είναι άβολα. Άσε που έχουν πάντα φασαρία, και πολικές θερμοκρασίες από τα aircondition που είναι ρυθμισμένα στους -29 βαθμούς Κελσίου. Δεν θέλεις να φτάσεις πουντιασμένος/η στο νησί, θέλεις;

Τα νυχτερινά δρομολόγια και τα μάτια σου

Στρώνεις το στρωματάκι σου κατάστρωμα, παίρνεις μαζί κι ένα sleeping bag για την περίπτωση που κάνει ψύχρα, περνάς 2-3 ώρες πίνοντας μπύρες και παίζοντας Πες Βρες με την παρέα. Μετά την πέφτεις, ξυπνάς και είσαι στο νησί. Καλύτερο απ’ αυτό, δεν έχει.

Διάλεξε σοφά το πλοίο

Αν πηγαίνεις σε νησί που έχει παραπάνω από μία επιλογές, να θυμάσαι ότι τα κρητικά πλοία (της Minoan και της ΑΝΕΚ) είναι τα πιο άνετα από άποψη χώρων στους οποίους μπορείς να απλωθείς χωρίς να ενοχλείς, και χωρίς να σε ενοχλεί κανένας. Η χειρότερη για τον ιερό τούτο σκοπό είναι η Blue Star, και λόγω σχεδιασμού και λόγω συνωστισμού.

Φέρε προμήθειες

Μάλλον δεν περίμενες εμάς να σου πούμε ότι τα κρακεράκια στο σούπερ μάρκετ θα τα βρεις περίπου στο ένα τρίτο της τιμής που πωλούνται στο μπαρ του πλοίου. Το θέμα είναι ότι κανείς μας δεν το σκέφτεται την ώρα που τρέχει πανικόβλητος να κλείσει βαλίτσες μαζί με εκκρεμότητες στη δουλειά. Γράψε «κρακεράκια» ή ό,τι σου αρέσει να τρως τέλος πάντων στην τελευταία λίστα του σούπερ μάρκετ πριν φύγεις διακοπές, για να τα έχεις στο ντουλάπι, και θυμήσου απλά να τα βάλεις στη βαλίτσα πριν την κλείσεις.

Βιβλία, επιτραπέζια, power bank

Η τσάντα του πλοίου πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει και τα τρία: Ένα επιτραπέζιο από αυτά εδώ που κουβαλιούνται εύκολα και στήνονται επίσης εύκολα, ένα-δυο καλά βιβλία για τις ώρες που θα θέλετε όλοι μια παύση από την συναναστροφή με την παρέα, και ένα power bank γιατί τα κινητά θα γονατίσουν σε δέκα ώρες ταξιδιού, ειδικά αν παίζετε Πες Βρες ή χαζεύετε βίντεο από παραλίες στο TikTok.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v