Τα μυστικά για έναν τέλειο σπιτικό κήπο

Θες να αναδείξεις τον κήπο σου και να κάνεις την αρχή για έναν μίνι Παράδεισο δίπλα σου; Ξεκίνα από τα βασικά.

Τα μυστικά για έναν τέλειο σπιτικό κήπο

Έχεις κήπο; Μπράβο. Θυμίζει έρημο της Σαχάρας; Όχι μπράβο. Ο κήπος είναι ευλογία, αρκεί να τον διανθίζεις και να τον περιποιείσαι σωστά.

Δεν θέλει ιδιαίτερη τέχνη, τουλάχιστον στην αρχή. Ξεκίνα με μερικά απλά, βασικά πραγματάκια που θα τον αναδείξουν.

Βάλε χρώμα

Χρώμα θέλει η ζωή, το ίδιο και ο κήπος. Εκτός από το πράσινο του γκαζόν, μπορείς να επενδύσεις και στην πολυχρωμία των λουλουδιών, είναι το άλφα και το ωμέγα για έναν όμορφο κήπο και κάνει τη διαφορά καθώς το μάτι πέφτει κατευθείαν εκεί. Αυτήν την περίοδο, μπορείς να φυτέψεις ηλίανθους, ζέρμπερες, γεράνια, καλέντουλες, λεβάντα, βουκαμβίλιες, πλουμέριες και πετούνιες, μεταξύ άλλων. Μπορείς να παίξεις επίσης κατιφέ, πορτολάκα και σάλβια μπλε και κόκκινη, αλλά και με λαντάνα η οποία ανθίζει από το Πάσχα μέχρι τον Οκτώβριο. Δες εδώ περισσότερα φυτά για αυτήν την περίοδο. 

Και κανένα βοτσαλάκι

Δοκίμασε να κάνεις με βοτσαλάκια ένα διαδρομάκι στο γκαζόν για να καλλωπίσεις τον κήπο σου, ή ένα «μάτι» στο κέντρο του με διαφορετικών ειδών και χρωμάτων βότσαλα, για περισσότερη τσαχπινιά. Βότσαλα και διακοσμητικές πέτρες θα βρεις εδώ

Γκαζόν να βάλω;

Σταθερή αξία για να καλλωπιστεί κάθε κήπος, το φυσικό γκαζόν έχει να δώσει αλλά και να… πάρει, καθώς απαιτεί φροντίδα, κούρεμα, πότισμα, λίπασμα και φάρμακα. Λίγο ταλαιπωρία, αλλά αν έχεις χρόνο και χρήμα αξίζει. Αν δεν θες να σπείρες, υπάρχει και η επιλογή του χλοοτάπητα. Το συνθετικό από την άλλη, είναι σαφώς πιο εύκολο στο κουμάντο: το βάζεις και ξεγνοιάζεις, όμως κοστίζει κατιτίς παραπάνω – περί τα 25€ το τετραγωνικό.

Αναρριχώμενη ομορφιά

Πέργκολες και καφασωτά με τρύπες μπορούν να «παντρευτούν» με διάφορα αναρριχώμενα φυτά και να δώσουν έξτρα πόντους ομορφιάς. Αυτήν την εποχή οι βουκαμβίλιες είναι ιδανική επιλογή, ενώ εξίσου δυνατές επιλογές για αναρριχώμενα φυτά είναι το ρυγχόσπερμα με το χαρακτηριστικό άρωμα, η γλιτσίνια που βγάζει άσπρα και μωβ τσαμπιά, το νυχτολούλουδο με υπέροχη μυρωδιά και η καμπένσια, που ανθίζει αυτήν την περίοδο, το ίδιο και τα γιασεμιά και το αγιόκλημα. Αν θες σκιά, τότε σίγουρα θα πρέπει να τσεκάρεις την αμπέλοψη, κάνει φοβερό ίσκιο για να πιείς χαλαρός το καφεδάκι σου, ενώ είναι ταχείας ανάπτυξης.

Κήπος σημαίνει φως

Ο φωτισμός του κήπου μπορεί να είναι εντυπωσιακός και να δημιουργεί ατμόσφαιρα, χαρίζοντας έτσι στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης. Με τον κατάλληλο φωτισμό, μπορείς να αναδείξεις τα καλύτερα σημεία του κήπου και να κρύψεις τις ατέλειές του. Κεριά, δάδες, φαναράκια, πιο εξεζητημένα φωτιστικά με χαμηλή τάση ή ηλιακά φώτα για εξοικονόμηση ενέργειας είναι μερικές από τις επιλογές που έχεις για να κάνεις τον κήπο να δείχνει ακόμη πιο όμορφος την νύχτα.

Το απόλυτο ζεν

Μια αρκετά οικονομική λύση για να ομορφύνεις κι άλλο τον κήπο σου, είναι να βάλεις ένα συντριβάνι με τρεχούμενο νερό, το οποίο θα βρεις προκάτ σε κέντρα κήπου. Έχει μια μικρή λεκανίτσα, ένα βραχάκι ή έναν αμφορέα από όπου βγαίνει το νερό, συνδέεται με ρεύμα και παροχή νερού και δίνει έξτρα πόντους… ζεν. Αν τώρα θες κάτι πιο μεγάλο, ένα εντυπωσιακό συντριβάνι για παράδειγμα ή μια λίμνη, τότε είσαι ελεύθερος να το κάνεις, απλά υπολόγισε το πενταπλάσιο κόστος.

Δεν βλέπω την αιώρα

Έπιπλα κήπου: ένα ολόκληρο κεφάλαιο για να επενδύσεις σε κάθε εξωτερικό χώρο. Για αρχή παίξε με τα βασικά. Μια αιώρα είναι ό,τι πρέπει για να αράζεις με τις ώρες και μπορείς να την δέσεις σε δύο δέντρα ή να πάρεις κάποια με δικό της σύστημα υποστήριξης, ενώ ένα σαλονάκι κήπου με καναπέ, τραπεζάκι και καρεκλίτσες σε συνδυασμό με μια ομπρέλα είναι εξίσου ωραία επιλογή για παρεΐστικες μαζώξεις καλοκαιρινές.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v