Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2023 θα καλωσορίσει 7 ελληνικές ομάδες

Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2023 θα καλωσορίσει 7 ελληνικές ομάδες

Καθώς η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (WRO) βρίσκεται όλο και πιο κοντά (ο τελικός θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 9 Νοεμβρίου), επτά ελληνικές ομάδες ετοιμάζονται να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας σε αυτή την παγκόσμια σκηνή, που προωθεί το STEM και την καινοτομία. Η ελληνική αποστολή αναδείχτηκε από τους προκριματικούς αγώνες που διοργανώθηκαν από τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας, WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.

Με θέμα «Συνδέοντας τον κόσμο», στην WRO 2023 θα συμμετάσχουν ομάδες από περισσότερες από 90 χώρες, επιδεικνύοντας τα πρωτοποριακά ρομποτικά έργα τους.

Ρομποτικά έργα με όραμα για συνδεσιμότητα

Οι ελληνικές ομάδες που διαγωνίστηκαν στους προκριματικούς αγώνες παρουσίασαν καινοτόμα έργα που διερεύνησαν πώς τα ρομπότ μπορούν να διευκολύνουν ασφαλείς, αποτελεσματικές και βιώσιμες συνδέσεις μεταξύ ατόμων και χώρων, τόσο ψηφιακά όσο και φυσικά. Αυτά τα έργα παρουσιάστηκαν στις ακόλουθες κατηγορίες: Robo Mission (REGULAR), Future Innovators (OPEN), Future Engineers και RoboSports.

Ανάμεσα στις διακεκριμένες ομάδες που απαρτίζουν την ελληνική αποστολή είναι οι Minders, Smartbirds, BitLab1, Teamwork Happiness, Save Energy, JoFre και Evripos Robotics. Κάθε ομάδα απέδειξε τη δέσμευσή της για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων μέσω ρομποτικών λύσεων αιχμής.

Aqua Byte Project από την Minders

Η ομάδα Minders παρουσίασε το έργο Aqua Byte, προτείνοντας μια μοναδική προσέγγιση για τη φιλοξενία και την επεξεργασία δεδομένων σε φάρμες διακομιστών που βρίσκονται στον πυθμένα του ωκεανού. Η ιδέα τους περιλαμβάνει τη δημιουργία αυτόνομων δωματίων διακομιστή βυθισμένων σε μεγάλα βάθη για να επωφεληθούν από τη φυσικά χαμηλή θερμοκρασία του βυθού. Σε περίπτωση δυσλειτουργίας, το δωμάτιο διακομιστή εντοπίζει το πρόβλημα και μεταφέρει τα δεδομένα σε άλλο διακομιστή ενώ αναδύεται στην επιφάνεια της θάλασσας, όπου ένα αυτόνομο πλωτό σκάφος τα συλλέγει για ασφαλή ανάκτηση.


Στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023 θα βρεθούν οι Minders με το έργο Aqua Byte και farm servers στο βυθό της θάλασσας

Smartbirds Xnode: Ένα ευέλικτο αυτόνομο ρομποτικό σύστημα

Η ομάδα Smartbirds παρουσίασε το Xnode, ένα πλωτό αυτόνομο ρομποτικό σύστημα εξοπλισμένο με πλοήγηση GPS ικανό να διασχίζει οποιαδήποτε τοποθεσία στον πλανήτη. Πέρα από την κινητικότητά του, το Xnode φέρει ασύρματες τεχνολογίες που μπορούν να αναμεταδώσουν τηλεπικοινωνιακά σήματα και να λειτουργήσουν ως σταθμός Internet of Things (IoT) για τη συλλογή ζωτικής σημασίας περιβαλλοντικών δεδομένων. Συγκεκριμένα, η Smartbirds είχε εκπροσωπήσει στο παρελθόν την Ελλάδα, κατέχοντας την 3η θέση παγκοσμίως το 2017 και τη 2η θέση το 2019, κερδίζοντας επάξια αναγνώριση.


Η ομάδα Smartbirds με πλεούμενο αυτόνομο ρομποτικό σύστημα, το οποίο μπορεί να μεταβεί σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, πήρε το εισιτήριο για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023

Το BitLab1 θριαμβεύει στα… RoboSports

Η ομάδα BitLab1 από την Καλαμάτα αναδείχθηκε νικήτρια στο συναρπαστικό παιχνίδι του Διπλού Τένις στις κατηγορίες RoboSports, κερδίζοντας την πρόκριση στην επικείμενη Ολυμπιάδα.

RoboMission: Διάκριση για τις Teamwork Happiness, Save Energy και JoFre

Η RoboMission ήταν με διαφορά η κατηγορία με τον πιο έντονο ανταγωνισμό καθώς οι μαθητές προγραμμάτιζαν τα ρομπότ τους κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, κάνοντας επιτόπιες προσαρμογές βάσει κανόνων-έκπληξη όπως ακριβώς γίνεται και στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα. Σε αυτή την κατηγορία ξεχώρισαν οι Teamwork Happiness από την Πάτρα (Δημοτικό Σχολείο), η ομάδα Save Energy από τη Λάρισα (Γυμνάσιο) και η ομάδα JoFre από την Αττική (Λύκειο).


Η ομάδα Teamwork Happiness από την Πάτρα, που προκρίθηκε στον Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023

Νικητής κατηγορίας Future Engineers: Evripos Robotics

Στην κατηγορία Future Engineers, που περιλαμβάνει έναν αυτόνομο διαγωνισμό αυτοκινήτου-ρομπότ στη Χαλκίδα, κυριάρχησε η Evripos Robotics από τη Στερεά Ελλάδα. Η εντυπωσιακή τους νίκη έδειξε τις ικανότητές τους στη μηχανική και τον προγραμματισμό για να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο ρομποτικό αυτοκίνητο που ξεπέρασε τους ανταγωνιστές.

Η προηγούμενη επιτυχία της Ελλάδας στο WRO

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής από το 2009, σημειώνοντας ένα εντυπωσιακό ρεκόρ 7 μεταλλίων και 18 τερματισμούς στην πρώτη δεκάδα. Στην Ολυμπιάδα της προηγούμενης χρονιάς, η χώρα αναδείχθηκε η πρώτη δύναμη στην Ευρώπη και κατέλαβε την 4η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 73 χώρες.

Ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων με την Εκπαιδευτική Ρομποτική και το STEM

Η COSMOTE ως στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas υποστηρίζει διαχρονικά δράσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής και STEM. Η ψηφιακή συμπερίληψη αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της COSMOTE στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν ωφεληθεί περισσότεροι από 224.000 μαθητές και καθηγητές.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v