Για βουτιές και φαγητό περιμένοντας το πλοίο στη Ραφήνα

Τέσσερις παραλίες και τέσσερα ταβερνάκια γύρω από τη Ραφήνα, ό,τι πρέπει για βουτιές και τσιμπολόγημα πριν, μετά ή αντί για το νησί.

Για βουτιές και φαγητό περιμένοντας το πλοίο στη Ραφήνα

Γίνεται ωραιότατη μονοήμερη, είναι επίσης η τελευταία «στεριανή» στάση πριν πάρεις το πλοίο για το νησί, βολεύει και για μια τελευταία βουτιά γυρνώντας, αν σε έχει πιάσει η μελαγχολία της επιστροφής και δεν θέλεις να πας απευθείας σπίτι. Η Ραφήνα έχει αξιοπρεπέστατες επιλογές για βουτιές και φαγητό, λίγο πριν, αμέσως μετά ή στα ενδιάμεσα των διακοπών.

Εν αρχή ην οι βουτιές

Τρία μόλις χιλιόμετρα από το λιμάνι, οι Μαρίκες είναι μια συμπαθέστατη, αμμουδερή παραλία με καθαρά νερά όταν δε φυσάει Βοριάς. Έχει μια δυσκολία στο μπες-βγες στο νερό, αν όμως έρθεις με παπουτσάκια και ξεπεράσεις τα πρώτα βήματα πάνω στις οριζόντιες πλάκες, μετά αυτό που πατάς είναι ατόφια, αφράτη άμμος.

Τα πέτρινα σκαλάκια που ξεκινούν από την άκρη της παραλίας καταλήγουν σε ένα χωμάτινο μονοπάτι με πανοραμική θέα στη θάλασσα, το οποίο με τη σειρά του σε φέρνει στην κορυφή του λόφου όπου βρίσκονται τα ερείπια του προϊστορικού οικισμού Ασκηταριό. Η ηλικία του υπολογίζεται στα 5.000 χρόνια, που σημαίνει πως εντυπωσιακά κτίσματα δεν θα δεις, όμως η διαδρομή και η θέα από εδώ πάνω αξίζουν με το παραπάνω.

Αν αυτό που θέλεις είναι όντως μια γρήγορη βουτιά πριν φύγει το πλοίο, η παραλία της Ραφήνας, ένα χιλιόμετρο από το λιμάνι, έχει μια χαρά νερά όταν δεν την πιάνει ο αέρας, ωραία φαρδιά αμμουδιά και δύο beach bar να φροντίζουν για τα απαραίτητα σε καφέδες και μπύρες.

Η δημοφιλέστερη ίσως παραλία της περιοχής λέγεται Κόκκινο Λιμανάκι, είναι αμμουδερή με λίγο βοτσαλάκι στα πρώτα βήματα μέσα στο νερό, και δίνει περισσότερο απ’ όλες την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε νησί, χάρη και στα σκαλάκια που χρειάζεται να κατέβεις για να την προσεγγίσεις, που της εξασφαλίζουν πλήρη απομόνωση από τον δρόμο. Τα κόκκινα βράχια στο πίσω μέρος της προσθέτουν μια πινελιά Σαντορίνης στο τοπίο, και παρέχουν άφθονη σκιά από το μεσημέρι και μετά, να μην χρειάζεται να κουβαλάς ομπρέλες.

Λίγο πιο κάτω υπάρχει ακόμα ένα λιμανάκι, το Μπλε αυτή την φορά, που δεν έχει αμμουδιά, έχει όμως τέλεια, διάφανα νερά, μια τσιμεντένια εξέδρα για βουτιές με λίγες ψάθινες ομπρέλες του δήμου, και μια μικρή βοτσαλωτή παραλία (παπουτσάκια οπωσδήποτε αν θέλεις να μπεις από εκεί, έχει πέτρες μέσα στο νερό).

Και πού θα φάμε;

Καταρχάς στα Καβούρια του Ασημάκη, ίσως την πιο γνωστή από τις ταβέρνες της Ραφήνας, που απολαμβάνει και τέλεια θέα θάλασσα, ειδικά από τον επάνω όροφο. Εδώ θα δοκιμάσεις δύο εξαιρετικές γαριδομακαρονάδες, μία με κόκκινη και μία με λευκή σάλτσα (η δεύτερη έχει και ούζο, που της ταιριάζει γάντι) και ένα λεμονάτο μυδοπίλαφο που θα σου μείνει αξέχαστο. Δυνατά επίσης παίζουν η ψητή σαρδέλα και τα τηγανιτά μπακαλιαράκια, το συμιακό γαριδάκι και τα αχνιστά μύδια. Φυσικά θα βρεις και φρέσκο ψάρι με το κιλό, ενώ αν πετύχεις μπαρμπουνάκια τηγανιτά μην παραλείψεις να τα βάλεις στην παραγγελία, θα μας θυμηθείς. Λογαριασμός, στα 25€ περίπου το άτομο, λίγο παραπάνω αν πάρεις και μεγάλο φρέσκο ψάρι.

Εξίσου δημοφιλής είναι και η Άγονη Γραμμή, που απλώνει τραπεζάκια έξω μπροστά στα πλοία που πηγαινοέρχονται, και σερβίρει ένα λαχταριστό μενού που πατά με το ένα πόδι στεριά και με το άλλο θάλασσα. Στα θαλασσινά ξεχωρίζουμε τους χταποδοκεφτέδες, τον μαρινάτο γαύρο, το συμιακό γαριδάκι και τον γαλέο σκορδαλιά, ενώ μεγάλη είναι και η γκάμα των μαγειρευτών που περιλαμβάνουν κρασάτο χταπόδι, μπριάμ, μοσχαράκι κοκκινιστό και αρνάκι γκιούλμπασι. Αν δεν πάρεις φρέσκο ψάρι του κιλού, υπολόγισε γύρω στα 20€ το άτομο με ουζάκι.

Αν δεν σε πειράζει να ξεμακρύνεις λίγο από το λιμάνι, το Κυλικείο στην Αγία Τριάδα είναι ένα πανέμορφο ταβερνάκι, που απλώνει τα τραπέζια του στη σκιά των πεύκων και σερβίρει ζουμερά κρεατικά να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Σκέψου σπαλομπριζόλες, χωριάτικο λουκάνικο και παϊδάκια, τα οποία συνοδεύουμε με λαχταριστές στρογγυλοκομμένες πατάτες τηγανιτές, δροσερή χωριάτικη σαλάτα, τυροκαυτερή, τζατζικάκι και λοιπά ορεκτικά. Ο λογαριασμός στα 15€ το άτομο, με παγωμένη μπίρα.

Ένα πεντάλεπτο με το αυτοκίνητο από το λιμάνι, ή ένα τέταρτο με τα πόδια, η Καλή Καρδιά του Νικόλα ειδικεύεται επίσης στα κρεατικά, από τα οποία ξεχωρίζουμε τις μπριζόλες στα κάρβουνα, το ψαρονέφρι με πατάτες τηγανιτές, το ρολό φιλέτο κοτόπουλο γεμιστό με τυρί και λιαστή ντομάτα, το χοιρινό κότσι και τα θρυλικά γεμιστά μπιφτέκια που αποτελούν και το σήμα κατατεθέν της. Για ένα χορταστικό γεύμα με κρασί και κερασμένο παγωτάκι στο τέλος, δε θα πληρώσετε περισσότερα από 20€ κατ’ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v