Τρωγοπίνοντας στο Μικρολίμανο: Τα καλά, τα φτηνά και τα ακριβά

Πιάνουμε τραπεζάκι πλάι στη θάλασσα του Μικρολίμανου, και τσουγκρίζουμε ουζάκια μετά στεριανών και θαλασσινών μεζέδων σε αγαπημένα στέκια.

Τρωγοπίνοντας στο Μικρολίμανο: Τα καλά, τα φτηνά και τα ακριβά

Ένα από τα ωραιότερα σημεία του Πειραιά, ειδικά την ώρα που δύει ο ήλιος, το Μικρολίμανο μπορεί να έχει την φήμη του ακριβού φαγητού, στην πραγματικότητα όμως διαθέτει μεζεδοπωλεία και εστιατόρια για κάθε βαλάντιο. Από ψαράκι μέχρι στεριανούς μεζέδες, και από εκεί σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας (το Βαρούλκο, ντε) σου συγκεντρώσαμε τις διευθύνσεις που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις… κάτω στον Πειραιά.

Παράγκα
Ακτή Κουμουνδούρου 34, τηλ.: 21 0410 1065

Αυτοπροσδιορίζεται ως νεοταβερνείο, είναι παρεΐστικη και φάνκι, απλώνει τα τραπεζάκια της σε απόσταση «απλώνω χέρι και πιάνω θάλασσα», και έχει ένα μενού που πατάει με το ένα πόδι στεριά και με το άλλο θάλασσα. Δοκίμασε οπωσδήποτε το φουρνιστό σαγανάκι με κεφαλοτύρι, ντομάτα και σουτζούκι τυλιγμένα σε φύλλο χωριάτικο με σουσάμι, την πατρινιά τηγανιά με κοτόπουλο, πιπεριές και σάλτσα μελιού, τον κρασάτο κόκορα, το αρνάκι κλέφτικο στη λαδόκολλα που αργοψήνεται στον φούρνο για τέσσερις ώρες. Αν είσαι παιδί της θάλασσας, καβουροσωλήνες με γλυκόξινη σάλτσα, κριθαρώτο θαλασσινών και μύδια σαγανάκι είναι must. Αν κινηθείς στεριανά, ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 20€ το άτομο με κρασί.

Βόσπορος
Ακτή Κουμουνδούρου 20, τηλ.: 21 0412 7324

Όταν μιλάμε για πολίτικη κουζίνα στον Πειραιά, ένα είναι το όνομα. Κι αν μέχρι τώρα πίστευες πως δεν ταιριάζει το κεμπάπ με θέα θάλασσα, ετοιμάσου να αλλάξεις γνώμη. Πέραν των κλασικών, γιαουρτλού, κασερλί και Άδανα κεμπάπ, αξίζει να δοκιμάσεις το πολίτικο λαχματζούν, το χουνκιάρ μπεγεντί, τις βουτυράτες πατάτες, το πολίτικο σαγανάκι με σουτζούκι, παστουρμά, λουκάνικο, αυγά και κεφαλοτύρι, και τα ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με κατίκι Δομοκού και σάλτσα ντομάτας. Συνοδεύεις με παγωμένες μπύρες ή κρασί, και πληρώνεις γύρω στα 20€ το άτομο. Δες και το αναλυτικό μενού εδώ

Βαγγ-Είρ
Ακτή Κουμουνδούρου 32, τηλ.: 210 4122105

Εδώ και 25 χρόνια κρατά τα σκήπτρα του πιο ανεπιτήδευτου ψαροταβερνείου στο Μικρολίμανο, και ταΐζει ορδές πεινασμένων Πειραιωτών με ολόφρεσκα ψαράκια και θαλασσινά σε λογικότατες για την περιοχή τιμές. Ο Βαγγέλης και η Ειρήνη (απ’ όπου και το όνομά του) φτιάχνουν φανταστικό κριθαρώτο με γαρίδες, μπακαλιάρο σκορδαλιά και χειροποίητη καβουροσαλάτα, ενώ δυνατά παίζει και το τηγάνι τους –δοκίμασε καλαμαράκια και γαρίδες και θα μας θυμηθείς. Με τα απαραίτητα ουζάκια, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 25€ το άτομο.

Παπαϊωάννου
Ακτή Κουμουνδούρου 42, τηλ.: 21 0422 5059

Ένα όνομα μια ιστορία για τους παλιούς Πειραιώτες, που πρωτο-αγάπησαν αυτό το εστιατόριο τη δεκαετία του ’90 στο κέντρο του Πειραιά, και πλέον το τιμούν τα τελευταία 10 χρόνια στο Μικρολίμανο, όπου στρώνει τα τραπέζια του με λευκά τραπεζομάντηλα πλάι στο κύμα. Στο μενού του συναντάμε δημιουργίες όπως το ταρτάρ μπαρμπουνιού με κρίταμο, κάπαρη, σάλτσα ντομάτας και γρανίτα από αγγούρι και τσίλι, το σεβίτσε καραβίδας με λάιμ και τριών ειδών πιπεριές, το καρπάτσιο καραβίδας με ροζ πιπέρι, την τηγανιτή σουπιά με το μελάνι της, και τον αχνιστό ροφό με σάλτσα λεμονιού. Με ποτήρι κρασί, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 45€ το άτομο.

Jimmy’s Fish
Ακτή Κουμουνδούρου 46, τηλ.: 21 0412 4417

Στις μικρολιμανιώτικες επάλξεις από το 1996, το σούπερ στιλάτο Jimmy’s Fish έχει κερδίσει επάξια την φήμη του χάρη στις ολόφρεσκες πρώτες ύλες και την άψογη εκτέλεση του θαλασσινού μενού του, που βρίσκεται κάπου ανάμεσα στη γοητεία της απλότητας και το ενδιαφέρον του νεοτερισμού. Για να καταλάβεις τι εννοούμε, στο μενού θα βρεις από γαριδάκι Σύμης στο τηγάνι και γαύρο μαρινάτο μέχρι χειροποίητο μακαρόνι με φιλετάκια πεσκανδρίτσας, πάστα τρούφας και αρωματισμένο μπρισκ, φιλετάκια σαρδέλας με καραμελωμένα κρεμμύδια, και ριζότο με καραβίδες, σαφράν και μπρικ από αυγά σολωμού. Με ποτήρι κρασί, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 35€ το άτομο. Δες το αναλυτικό μενού εδώ

Βαρούλκο seaside
Ακτή Κουμουνδούρου 54, τηλ.: 21 0522 8400

Το εστιατόριο του Λευτέρη Λαζάρου μάλλον δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πολυβραβευμένο και χιλιοτραγουδισμένο, είναι μια gourmet εμπειρία πλάι στην θάλασσα, ό,τι πρέπει για ιδιαίτερες περιστάσεις. Έχει δύο degustation menu, έξι και οκτώ πιάτων, στα 115€ και 140€ αντίστοιχα το άτομο, ή μπορείς να παραγγείλεις a la carte αριστουργήματα όπως η ροφομακαρονάδα με κιμά γαρίδας και τοματίνια φούρνου, το καλαμάρι με pesto βασιλικού σε φωλιά πατάτας με κονφί τομάτας και παρμεζάνα, το καρπάτσιο χταπόδι με καπνιστή φάβα, τσάτνει κάπαρης, πιπεριές, ελιά και μαύρο σκόρδο, ή το σεβίτσε μπαρμπούνι μαριναρισμένο σε εσπεριδοειδή, αχλάδι ποσέ σε μπύρα και νερό τομάτας. Αναλυτικό μενού εδώ.  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v