Tα καλύτερα της Λέσβου

Το πανέμορφο νησί του Βορείου Αιγαίου είναι ένα φυσικό στολίδι γεμάτο αντιθέσεις που αξίζει να ανακαλύψεις.

Tα καλύτερα της Λέσβου

Η Λέσβος είναι ένα πραγματικά κρυμμένο στολίδι του Αιγαίου που σε περιμένει να το ανακαλύψεις. Μην χάνεις χρόνο λοιπόν γιατί εκεί θα ζήσεις την κάθε στιγμή στο έπακρο μέσα από γνήσιες εμπειρίες, παραδοσιακές και αγνές γεύσεις και τη ζεστή φιλοξενία των ντόπιων.  Άλλωστε η Λέσβος είναι μια μικρή νησιωτική ήπειρος. Ένα μωσαϊκό του Αιγαίου με πολλά κρυφά μυστικά που θα σε εκπλήξουν ξανά και ξανά καθώς τα ανακαλύπτεις ένα-ένα. Είναι εκείνο το κομμάτι του πελάγους όπου όλοι μπορούν να δουν πέρα από το λευκό και μπλε της Ελλάδας.

Στη Λέσβο θα βουτήξεις στις χρυσαφί αποχρώσεις των ωραιότερων ηλιοβασιλέματων και θα χαθείς στις βαθιές μοβ αποχρώσεις υπέροχων πλακόστρωτων δρόμων. Έτσι λοιπόν κι εμείς αποφασίσαμε να σου ετοιμάσουμε την απόλυτη watchlist του νησιού ώστε να απολαύσεις την Λέσβο στα καλύτερά της.

Γεωπάρκο

Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO της Λέσβου, ένα από τα καλύτερα και σπανιότερα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκοσμίως και 2ο μεγαλύτερο σε όλο τον κόσμο. Γνωστό και ως Απολιθωμένο Δάσος του Σιγρίου, το Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO της Λέσβου διαθέτει σπάνιους και εντυπωσιακούς απολιθωμένους κορμούς δέντρων, που σχηματίστηκαν πριν από περίπου 15 με 20 εκατομμύρια χρόνια, λόγω της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας που κάλυψε τα δέντρα από λάβα, στάχτη και άλλα υλικά που εκτοξεύτηκαν στην ατμόσφαιρα. Το θέαμα απόκοσμα όμορφο και πολύ γοητευτικό https://www.lesvosmuseum.gr/ με μια στάση στο επισκέψιμο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου να κρίνεται παραπάνω από επιβεβλημένη.

Η λιμνοθάλασσα του Αριστοτέλη

Εδώ έχουμε ένα σχεδόν Αγγελοπουλικό τοπίο, το οποίο θα κάνει την καρδούλα σου να σκιρτήσει είτε είσαι σινεφίλ είτε όχι. Οι αλυκές της Καλλονής που είναι γνωστές και ως «Aristotle’s Lagoon» (Η Λιμνοθάλασσα του Αριστοτέλη), καθώς ο Αριστοτέλης και ο Θεόφραστος εξερεύνησαν και μελέτησαν όλη την περιοχή και με βάση τα ευρήματά τους, εδραίωσαν τις αρχές της Βιολογίας και την μεθοδολογία διερεύνησης των επιστημών, είναι χάρμα οφθαλμών και δεν πρέπει να λείψουν από το road trip σου.

Ένα κάστρο, δύο κάστρα, πόσα κάστρα;

Τέσσερα συνολικά στο σύνολο τα κάστρα της Λέσβου δίνουν μια ιδιαίτερη σχεδόν μεσαιωνική ομορφιά στο νησί του Βορείου Αιγαίου. Από το Κάστρο της Μυτιλήνης, σε αυτό της Αρχαίας Άντισσας, κι από εκείνο του Μολύβου (είναι πολύ πιθανό να το δειςς ως κάστρο Μήθυμνας στις πινακίδες του οδικού δικτύου του νησιού, μην φοβηθείς συνέχισε ντουγρού, μην μπερδευτείς, το ίδιο χωριό είναι) στο τελευταίο στο Σίγρι θα παίζεις Κάστρα και Πολιορκητές σε ολόκληρο το νησί. Αν πετύχεις κάποιον ντόπιο φρόντισε να ακούσεις με προσοχή τις ιστορίες και τους θρύλους που τα συνοδεύουν εδώ και αιώνες.

Καλώς ήρθες στην πατρίδα του ούζου

Και καλώς σε βρήκαμε. Πολλά χρόνια πριν το ούζο φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, κάποιες ιστορικές ποτοποιίες κι αποστακτήρια ξεκίνησαν λίγο μετά τα μέσα του 19ου αιώνα να ασχολούνται με την παραγωγή του. Μια βόλτα στο μουσείο του Κόσμου του Ούζου επιβάλλεται όπως και στο μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη. Κάθε χρόνο στο νησί διοργανώνεται και το Ouzo Fest για τους έξτρα μερακλήδες, ένα μοναδικό φεστιβάλ γευσιγνωσίας και γνωριμίας με το ούζο, την κουλτούρα του και τα μυστικά του.

Από την Αγιάσο στον Μόλυβο κι από εκεί στην Πέτρα

Πολλά τα όμορφα χωριά της Λέσβου, όμως αν έπρεπε να διαλέξουμε τρία, τότε η Αγιάσος, ο Μόλυβος κι η Πέτρα θα κέρδιζαν στις λεπτομέρειες.

Με εξαιρετικά καταπράσινη βλάστηση, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και φιλόξενους κατοίκους, η Αγιάσος είναι ένα πεντάμορφο και «χρωματιστό» χωριό με χαρακτηριστική διάλεκτο και μια καλλιτεχνική αύρα που οι επισκέπτες σίγουρα θα βρουν ενδιαφέρουσα. Πάμε τώρα στον Μόλυβο ο οποίος χτισμένος αμφιθεατρικά σε ένα μικρό λόφο στο βόρειο τμήμα του νησιού, προσφέρει μια συγκλονιστική κι ανεμπόδιστη θέα όλου του νησιού. Τα λιθόκτιστα καλντερίμια του, τα ανθισμένα την άνοιξη σαλκίμια (υπέροχα κρεμαστά μωβ λουλούδια) και η περατζάδα του θα σε κάνουν να τον ερωτευτείς. Η Πέτρα από την άλλη είναι μια τέλεια επιλογή για χαλαρές διακοπές στην παραλία, όπου μπορείς να απολαύσεις την παραλία της με την χρυσαφένια άμμο ή να κολυμπήσεις με αναπνευστήρα δίπλα σε πολύχρωμα ψάρια. Περπατώντας στα καλντερίμια της Πέτρας, θα συναντήσεις πολλά υπέροχα νεοκλασικά κτίρια του 19ου και του 20ου αιώνα, με το αρχοντικό της Βαρελτζήδαινας να κλέβει δικαιολογημένα τις εντυπώσεις.

Από τη Βατούσα στο Βαθύλιμνο

Η Βατούσα με τα κεραμοσκέπαστα σπιτάκια και τους ιστορικούς καφενέδες, είναι ένας προστατευμένος παραδοσιακός οικισμός με πολλές χάρες. Από εκεί ξεκινά η πιο όμορφη πεζοπορική διαδρομή του νησιού με μήκος που ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα (με σηματοδοτημένα μονοπάτια) και καταλήγει στο μαγευτικό καταρράκτη του Βαθύλιμνου, που είναι ένα από τα μυστικά του νησιού που επιβάλλεται να ανακαλύψεις.

Παπαλίνα Καλλονής άμα φας

Το παραθαλάσσιο «προάστιο» της Καλλονής είναι το γραφικό ψαροχώρι της Σκάλας Καλλονής, το οποίο είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του νησιού, με μια όμορφη, μεγάλη αμμουδερή παραλία γεμάτη ταβερνάκια, καφέ και μπαράκια. Εδώ η απόλυτη σταρ είναι η περίφημη παπαλίνα (η τοπική σαρδέλα της περιοχής) η οποία αλιεύεται από τα ψαροκάϊκα που λύνουν αξημέρωτα και δένουν μόλις σουρουπώσει κι αποτελεί κορυφαίο θαλασσινό μεζέ. Αν βρεθείς τον Αύγουστο εκεί, πέρνα μια βόλτα από τη Γιορτή Σαρδέλας κι είναι βέβαιο ότι θα φύγεις χορτάτος, αφού κάνεις πρώτα τις απαραίτητες γυροβολιές.

Για τις βουτιές ήρθαμε

Από τις οργανωμένες, εγγύηση αποτελούν οι παραλιές των Βατερών, της Ερεσού και του Αγίου Ισίδωρου στο Πλωμάρι, με τις χρυσαφένιες αποχρώσεις της άμμου να καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά τους. Αν τώρα θες να την ζήσεις α λα Ροβινσώνας τότε πρέπει να επισκεφθείς την απομονωμένη κι ήσυχη παραλία του Παπά (ή Καμήλα) με την υπέροχη λευκή άμμο.

Περπατώντας στη Μυτιλήνη

Η πρωτεύουσα του νησιού είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της περιήγησής μας στη Λέσβο. Εδώ η φάση είναι βόλτες και περατζάδες από την Ερμού με την κεντρική αγορά και τα μπακάλικα, στα Λαδάδικα με τα όμορφα μαγαζάκια. Όμορφο περίπατο θα κάνετε και στο Κιόσκι και στη διαδρομή από το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο ως το παλιό λιμάνι, μια βόλτα διάσπαρτη με αρχοντικά νεοκλασικά και το Κάστρο για φόντο.

Να φάμε τίποτα;

Το Martin’s στο Μόλυβο είναι ένας γαστρονομικός παράδεισος κι αδιαμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού. Αν τώρα θες να επισκεφθείς κάποια από τα καλύτερα ουζερί του νησιού τότε βουρ στον Καραβόγιαννο στη Σκάλα Ερεσσού για ψαρομεζέδια πλάι στο κύμα αλλά και στην Μαρμίτα στην ίδια περιοχή. Εξαιρετικός κι ο Μπαλουχανάς στο Πέραμα της Γέρας, όπως και η Ανεμόεσσα στη Σκάλα Συκαμνιάς όπου θα δοκιμάσεις τα καλύτερα ντολμαδάκια του νησιού. Ο Γάτος στην παλιά αγορά του Μολύβου βαστά γερά από το 1980 σερβίροντας εξαιρετικά μαμαδίσια πιάτα.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v