Τα νέα για το καλοκαίρι του 2023 είναι πολλά και άκρως ενδιαφέροντα. Κρατήστε σημειώσεις!

Μια ανθολογία μερικών από τα πιο αξιοσημείωτα γαστρονομικά και ξενοδοχειακά νέα που τρέχουν αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα.

Τα νέα για το καλοκαίρι του 2023 είναι πολλά και άκρως ενδιαφέροντα. Κρατήστε σημειώσεις!

Εδώ και πολλές μέρες και σε καθημερινή βάση, σχεδόν, το inbox μου γεμίζει με μηνύματα από όλη την Ελλάδα. Σε θάλασσα και στεριά, μέρη καινούργια αλλά και κάποια πιο παλιά που έχουν ανανεωθεί, μας περιμένουν για να ζήσουμε όμορφες στιγμές σε σκηνικά που κόβουν την ανάσα, εξαιρετικά καταλύματα, εστιατόρια για όλα τα γούστα.

Επειδή αυτά που έχω να σας μεταδώσω είναι πολλά, δεν χρονοτριβώ και προχωρώ πάραυτα, έχοντας φτιάξει μια σύντομη περίληψη για το καθένα. Αφού κρατήσετε σημειώσεις, πατήστε στην επικεφαλίδα του κάθε σημείου για να συνδεθείτε με την ιστοσελίδα του για να μάθετε περισσότερα.

1) ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

CATCH BAR-RESTAURANT (ΟΜΙΛΟΣ ANDRONIS)

Σε ένα τραπέζι με θέα το αιώνια σαγηνευτικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, σε απόσταση αναπνοής από την άγρια ομορφιά της Καλντέρας, θα απολαύσετε δροσιστικά κοκτέιλ, εξαιρετικά κρασιά και το νέο μενού του Λευτέρη Καρέλη ο οποίος, έχοντας μαζέψει γνώσεις και εμπειρίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συνδέει στα πιάτα του γεύσεις του χθες και του σήμερα, της Ελλάδας και του κόσμου, με ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει ο τόπος και η εποχή.

BEEF BAR (ΟΜΙΛΟΣ ANDRONIS)

Φέτος είναι η σειρά της Σαντορίνης να υποδεχτεί το διεθνές high-end brand Beef Bar το οποίο, με αφετηρία το Μονακό, έχει εξαπλωθεί σε Δύση και Ανατολή. Δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή από το μοναδικό ξενοδοχείο Andronis Arcadia στην Οία και καλύτερος εκφραστής των τολμηρών γεύσεων της μπράντας από τον διακεκριμένο chef Γιώργο Κυρτσαλλίδη. Γεμάτο αντιθέσεις, το Beefbar δεν διστάζει να σπάσει τους παραδοσιακούς κώδικες, συνδυάζοντας το παγκόσμιο street food με εκλεκτά προϊόντα, την φυσικότητα με την κομψότητα και τον κοσμοπολιτισμό.

ANDRONIS GASTRONOMY FESTIVAL

13 συνολικά αστέρια Michelin από επτά παγκόσμιας εμβέλειας chefs θα λάμψουν στο στερέωμα του εμβληματικού γαστρονομικού event που διοργανώνει και φέτος ο όμιλος Andronis στα πολυβραβευμένα εστιατόρια Lycabettus (Andronis Luxury Suites), Lauda (Andronis Boutique Hotel Oia) και Τhroubi (Αndronis Concept) από τις 13 Ιουνίου μέχρι τις 31 Αυγούστου. Γευστικές υπερβάσεις, βραβευμένη μαγειρική τέχνη και φυσικό κάλλος, ενεργοποιούν στο έπακρο τις αισθήσεις.

NIKKI BEACH RESORT & SPA SANTORINI

Μόλις λίγα βήματα μακριά από την ηφαιστειακή μαύρη άμμο και τα κρυστάλλινα νερά της παραλίας του Μονόλιθου και διαθέτοντας μια από τις μεγαλύτερες exclusive πισίνες στο νησί, το Nikki Beach Resort & Spa Santorini αποτελεί ένα δημοφιλές καταφύγιο. Το resort και το beach club έχουν σχεδιάσει ένα καλοκαίρι γεμάτο νέες υπηρεσίες και αφίξεις, λαχταριστές γευστικές προτάσεις από τον φημισμένο και βραβευμένο με αστέρι Μichelin chef Έκτορα Μποτρίνι, καθώς και μοναδικές εμπειρίες διασκέδασης για τους φιλοξενούμενους του resort αλλά και εξωτερικούς επισκέπτες.

ELIO’S @ NOŪS

Στο ξενοδοχείο της Μεσαριάς NOŪS, ένα resort το οποίο διαχειρίζεται η YES! Hotels, σας περιμένει μία ανατρεπτική εμπειρία εμπνευσμένη από τις ιταλο-αμερικάνικες τρατορίες της Νέας Υόρκης, όπου κυριαρχούν η γοητευτικά παλιομοδίτικη ατμόσφαιρα, η οικειότητα της ιταλικής “cucina di mamma” και το ανεπιτήδευτα φιλικό αλλά προσεγμένο σέρβις. Το ολοκαίνουριο Σαντορινιό Elio’s στο NOŪS ακολουθεί αυτές ακριβώς τις αρχές με αφετηρία, όμως, τις εξαιρετικές πρώτες ύλες των Κυκλάδων οι οποίες μαγειρεύονται με κλασικές τεχνικές, φερμένες στο σήμερα. Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που συνθέτουν το κόνσεπτ, από τα σερβίτσια στα έργα τέχνης, μέχρι και τις μουσικές επιλογές.

2) ΜΥΚΟΝΟΣ

FTELIA PACHA MYKONOS

Με το νέο μενού που σχεδίασε και επιμελείται ο chef Σταμάτης Μαρμαρινός, οι γεύσεις της θάλασσας παίρνουν τον πρώτο ρόλο, εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο την open beach εμπειρία στην παραλία της Φτελιάς. Δυνατό σημείο της κουζίνας είναι η φωτιά που ανάβει κάθε μεσημέρι στον εξωτερικό χώρο του όμορφου εστιατορίου, ενώ δεν λείπουν η φρεσκάδα των ωμών, η νόστιμη γεύση των τηγανιτών και τα εσαεί αγαπημένα ζυμαρικά, με κοινό τους παρονομαστή τα ψάρια και τα θαλασσινά. Εκλεκτά κρασιά και δροσερά κοκτέιλ, καθώς και οι μουσικές από γνωστούς DJ, συμπληρώνουν την παλέτα της απόλαυσης. Tο Ftelia Pacha Mykonos συμπληρώνει ιδανικά την εμπειρία Pacha στο νησί, μετά το boutique hotel Destino Pacha Mykonos και το λαμπερό cabaret club Lio Mykonos, όπου φέτος γίνονται πράγματα και θαύματα (διαβάστε εδώ).

KALESMA MYKONOS / ΤΗΕ LIGHT OF APOLLO

Με έμπνευση από τον μύθο της γέννησης του θεού Απόλλωνα στη Δήλο, το Kalesma Mykonos, ένα ξενοδοχείο-δημιούργημα Μυκονιατών τέταρτης γενιάς, διοργανώνει και παρουσιάζει για πρώτη φορά το “The Light of Apollo”, ένα πρώτο στο είδος του performance art έργο που εξερευνά τη θεία έμπνευση, το μυθολογικό στοιχείο και το ίδιο το νησί της Μυκόνου. Χτισμένο στην Αλεόμανδρα, στην περιοχή όπου σύμφωνα με τον μύθο ο Απόλλωνας εξέτρεφε τα άλογά του, το Kalesma Mykonos γίνεται η σκηνή όπου ξεδιπλώνεται το ξεχωριστό έργο που επιμελείται η ομάδα των Tracing Εchoes. Μια μοναδική ιστορία, μια τελετουργία γεμάτη συγκινήσεις, μια διαφορετική εικόνα της Μυκόνου ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε άγνωστες εικόνες του νησιού βαθιά συνδεδεμένες με τον ελληνικό πολιτισμό, παίρνει σάρκα και οστά για λίγες μόνο παραστάσεις αυτόν τον Ιούλιο.

3) ΠΑΡΟΣ

DECK BAR-RESTAURANT / ART PLACE

Σε προνομιακό σημείο της Πάρου και με τη θέα του κόλπου της γραφικής Νάουσας να ανοίγεται μπροστά του, δεσπόζει το Deck Bar – Restaurant | Art Place. Το ιστορικό κτήριο του «Ξενία» μεταμορφώθηκε σε έναν σύγχρονο πολυχώρο υψηλής αισθητικής και λιτού design, αναδεικνύοντας τα μοναδικά πολιτισμικά στοιχεία της Πάρου και των Κυκλάδων. Η γαστρονομία εκφράζεται για τρίτη χρονιά από τον γνωστό chef Γιάννη Λουκάκο ο οποίος, προσεγγίζοντας τη μαγειρική τέχνη με καινοτόμο και ευφάνταστο τρόπο, παρουσιάζει γευστικά και φίνα πιάτα που ενσωματώνουν δημιουργικά την παράδοση της κυκλαδίτικης και μεσογειακής κουζίνας. Ο επισκέπτης, παράλληλα, θα περιηγηθεί τις εκθέσεις γνωστών Ελλήνων εικαστικών και θα συμμετέχει στις μουσικές αναζητήσεις του Πάνου Σουρούνη και της παρέας του (συνδεθείτε με τη σελίδα στο fb - πατήστε εδώ -για να σημειώσετε τις εκθέσεις και τα μουσικά δρώμενα που σας ενδιαφέρουν).

MONASTIRI BEACH BAR & RESTAURANT

Με μοναδικές γεύσεις και στιγμές χαλάρωσης σε ένα ανανεωμένο περιβάλλον απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, το Monastiri Beach Bar & Restaurant επιστρέφει πιο ανανεωμένο από ποτέ, αποτελώντας τον ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν την απόλυτη ξεγνοιασιά. Το σκηνικό με θέα το Αιγαίο, η μοναδική κυκλαδίτικη γαστρονομική εμπειρία με την υπογραφή του chef Δημήτρη Σκαρμούτσου και τα δυνατά signature cocktails από τους mixologists Γιάννη Κοροβέση και Αλέξανδρο Γκικόπουλο, είναι μόνον κάποιες από τις εμπειρίες που προσφέρει φέτος το Monastiri Beach Bar & Restaurant.

AVANT MAR HOTEL & SUITES/MATSUHISA PAROS

Σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία στην παραλία Πιπέρι της Νάουσας της Πάρου και με θέα το Αιγαίο, το Avant Mar, το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο της Grivalia Hospitality, θα υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες του στην καρδιά του  καλοκαιριού, στα μέσα Ιουλίου. Με 38 συνολικά δωμάτια μεταξύ των οποίων 7 σουίτες, αμμουδερή παραλία με υπέροχα νερά, high end boutique, ζαχαροπλαστείο με ελληνικά παραδοσιακά γλυκά, χώρους ευεξίας κι ένα υπαίθριο θέατρο, το ξενοδοχείο υπόσχεται στους επισκέπτες του στιγμές ηρεμίας και ευεξίας. Η γαστρονομία θα έχει την τιμητική της, αφού στο ξενοδοχείο θα λειτουργήσει το Matsuhisa Paros, κάτω από την ομπρέλα του παγκόσμιας φήμης chef Nobu Matsuhisa. Με μαγευτική θέα και ατμόσφαιρα που συνδυάζει απέριττη πολυτέλεια και απλότητα, το Matsuhisa Paros δημιουργεί ένα γαστρονομικό ταξίδι στα βάθη της Nobu φιλοσοφίας, υπερβαίνοντας τις σύγχρονες υψηλές απαιτήσεις. Στη διάθεση των επισκεπτών θα βρίσκεται, επίσης, ένα παραθαλάσσιο all day restaurant με τη γαστρονομική καθοδήγηση του βραβευμένου executive chef Δημήτρη Κατσάνου. 

4) ΝΑΞΟΣ

ALOS

Η νέα εστιατορική άφιξη της Νάξου στο ξενοδοχείο Ostria Inn που βρίσκεται σε μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες των Κυκλάδων, την παραλία της Μουτσούνας, μέρος με παλιά και σπουδαία ιστορία, ονομάζεται ἅlos και έχει πάρει το όνομά της από το δακτυλίδι της σελήνης (῾΄Αλως). Το μενού, που φέρει την υπογραφή του chef Άρη Ρούσσου και της ομάδας του, ορίζεται από τις γεύσεις και τα αρώματα της θάλασσας και της γης, τα τοπικά και αποκλειστικά εποχιακά υλικά και τον σεβασμό στην πλούσια ναξιώτικη γαστρονομική παράδοση. Εάν σε αυτό προστεθεί η ενέργεια του μέρους και η ανεμπόδιστη θέα στο Αιγαίο, η εμπειρία στο Alos προμηνύεται αξέχαστη.

5) ΚΥΘΝΟΣ

MIRRA

Μόλις στη τρίτη χρονιά του, το όμορφο εστιατόριο του Νικόλα Λαμπρόγεωργου και της Κωνσταντίνας Ρούσσου στον Μέριχα, εδραιώνεται όχι μόνο ως σημείο αναφοράς για τους ενημερωμένους foodies, αλλά και ως εύληπτος γαστρονομικός προορισμός για το νησί που κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους. Το Mirra υποδέχεται τους επισκέπτες έχοντας στη φαρέτρα του μοναδική θέα, ατμοσφαιρικό setting και μια κουζίνα που αναδιατυπώνει την έννοια του "απλού" φαγητού με αδιαπραγμάτευτη πρώτη ύλη, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας πολλά προϊόντα του τόπου και των υπόλοιπων Κυκλάδων σε γαστρονομικές προτάσεις που πατάνε στο σήμερα.

6) ΚΡΗΤΗ

NEMA HOTEL DESIGN & SPA – ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ

Με σύμβολο το νήμα του μίτου της Αριάδνης, το νέο πεντάστερο adults only ξενοδοχείο της Κρήτης γίνεται η αόρατη κλωστή που ξετυλίγει ο σύγχρονος επισκέπτης, σαν άλλος Θησέας, για να περιπλανηθεί στα μονοπάτια της Κρητικής φιλοξενίας και να συνδεθεί όχι μόνο με τον τόπο και την ιστορία του, αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό. Σαν τις δύο άκρες της ίδιας κλωστής, επισκέπτης και ξενοδοχείο είναι αλληλένδετοι, δύο μέρη του ίδιου συνόλου, επηρεάζοντας ο ένας το άλλο σε μια άθραυστη, αρμονική ισορροπία. Τόσο έξω όσο και μέσα, τόσο στους κοινόχρηστους χώρους και στο spa όσο και στα 83 δωμάτια και σουίτες, κυριαρχούν η ηρεμία και η θετική αύρα. Το μενού του εστιατορίου Bliss από τον chef Μάνο Κοκολάκη αποτελεί ένα γαστρονομικό ταξίδι στις πλούσιες γεύσεις της Κρήτης και της Μεσογείου με τις ανεπανάληπτες εποχιακές πρώτες ύλες του νησιού. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «το μενού μας αντλεί έμπνευση από τις πλούσιες γαστρονομικές παραδόσεις της Κρήτης και της Ελλάδας, υμνώντας τις ζωντανές γεύσεις της θάλασσας, του ήλιου και της γης. Με επίκεντρο την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, έχουμε δημιουργήσει ένα μενού που γιορτάζει την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας, ενώ παράλληλα ξεπερνά τα όρια της παραδοσιακής κουζίνας».

PNOE BREATHING LIFE RESORT – ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΡΤΕΡΟΥ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Όπως υποδεικνύει το όνομά του, αυτό το καινούργιο adults only πεντάστερο  ξενοδοχείο, σωστό καταφύγιο χαλάρωσης και ευεξίας, δίνει πνοή ζωής σε νου, σώμα και πνεύμα. Εγγυάται ολιστική εμπειρία διακοπών μέσω της ομορφιάς του φυσικού περιβάλλοντος, της ιδιωτικότητας των 60 σουιτών, της έμπειρης περιποίησης στο spa,  των tailor made υπηρεσιών και, φυσικά, της γαστρονομίας. Αυτή, όπως θα περίμενε κανείς, κατέχει πρωτεύουσα θέση στην φιλοξενία του resort με δύο εστιατόρια, το Thymises by Peskesi και το Αnása. H σχεδόν εικοσιπεντάχρονη ιστορία και η μοναδική φιλοσοφία του εμβληματικού εστιατορίου Peskesi του Παναγιώτη Μαγγανά μεταφέρονται στο “αδερφάκι του”, το νέο Thymises by Peskesi, το οποίο παρασέρνει τους επισκέπτες της Κρήτης σε ένα ταξίδι για όλες τις αισθήσεις. Ξεχασμένες στον χρόνο πρώτες ύλες και πιάτα με ρίζες από το παρελθόν συνθέτουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία γεύσεων και αρωμάτων η οποία συστήνει την αυθεντική ταυτότητα της Κρήτης. Με υλικά που προέρχονται κατευθείαν από το αγρόκτημα που διαθέτει το Peskesi δημιουργείται και το μενού του Thymises by Peskesi, ακολουθώντας πιστά τα χνάρια του πρώτου. Το ταξίδι στη γαστρονομία συνεχίζεται και στο εστιατόριο Αnása. Το μενού, σε επιμέλεια του chef Νίκου Αποστολάκη, αποτελεί ωδή στις γεύσεις του καλοκαιριού με μια σειρά από προτάσεις που δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.

7) ΚΕΡΚΥΡΑ

CALLAO ON THE COAST

Στον ειδυλλιακό κόλπο του Καλαμιού, το Restaurant - Bar Callao αντλεί έμπνευση και ενέργεια από τη Μεσόγειο και προσφέρει μια όαση ηρεμίας σε ένα από τα δημοφιλέστερα spots της Κερκυραϊκής Ριβιέρας του Βορρά, με θέα το θρυλικό “λευκό σπίτι” των Durrells. Οι γνώσεις και η εμπειρία, σε φημισμένα εστιατόρια του εξωτερικού και της Ελλάδας, του chef Ιωσήφ Συκιανάκη ο οποίος ανέλαβε φέτος την κουζίνα, ανανεώνουν και ανεβάζουν τη γαστρονομική εμπειρία του επισκέπτη με άριστη πρώτη ύλη, έμφαση στην εντοπιότητα και την εποχικότητα, ιδιαίτερες τεχνικές και nose-to-tail προσέγγιση.

8) ΜΕΤΣΟΒΟ

GRAND FOREST METSOVO – ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ METSOVO 1350 m.

Επειδή διακοπές δεν σημαίνει για όλους νησιά και θάλασσα, δεν θα μπορούσα να μην σας πληροφορήσω πως το εστιατόριο του εξαιρετικού ξενοδοχείου Grand Forest Metsovo (διαβάστε εδώ όσα είχα γράψει πέρυσι) βραβεύτηκε φέτος όχι μία αλλά δύο φορές, και τις δύο στην κατηγορία Ελληνική Κουζίνα, από το Αθηνόραμα και το FNL. Η κουζίνα του Metsovo 1350 m., χάρη στον καταξιωμένο και λίαν αγαπητό chef Γκίκα Ξενάκη που σχεδίασε και επιμελήθηκε το μενού αλλά και στον νεαρό ταλαντούχο executive chef Βασίλη Γιαννούλη και την ομάδα του, παντρεύει το παραδοσιακό και το σύγχρονο, αποτίνει φόρο τιμής στην τοπική γαστρονομία και συνάμα την εξυψώνει με σύγχρονες τεχνικές. Αποφεύγοντας αριστοτεχνικά τους πολυφορεμένους επιφανειακούς εντυπωσιασμούς, στοχεύει στην ανάδειξη της αυθεντικής γεύσης της περιοχής και κάνει έτσι γευστική πραγματικότητα τον όρο sustainable cuisine.

9) ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ/ΑΤΤΙΚΗ – ΠΑΓΚΡΑΤΙ/ΑΘΗΝΑ

SOIL

Φτάνοντας στο τέλος, σας έχω κι ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα για να περάσετε μια διαφορετική, συναρπαστική μέρα εντός των τειχών της Αττικής, ξεκινώντας από το Αλεποχώρι και κλείνοντας στο Παγκράτι. Το εστιατόριο Soil ανοίγει την πόρτα της έμπνευσής του και υποδέχεται τους φίλους του στον κήπο του στο Αλεποχώρι για να ζήσουν μία ολιστική γαστρονομική εμπειρία. Η γήινη φιλοσοφία του εστιατορίου, με την υπογραφή του chef Τάσου Μαντή, παρουσιάζεται σε όλο της το φάσμα μέσα από το “Alepochori Experience”, εκεί όπου μπορεί κανείς να ανακαλύψει τη βιώσιμη γαστρονομία και τις μεθόδους με τις οποίες οι πρώτες ύλες τροφοδοτούν το βραβευμένο με Αστέρι Michelin και Green Michelin Star εστιατόριο. Με ξεναγούς τον Τάσο Μαντή και τον πατέρα του, τον «μαστρο-Μπάμπη», ο επισκέπτης  θα έχει την ευκαιρία να συλλέξει βότανα τα οποία στη συνέχεια θα δοκιμάσει σε πιάτα, ανακαλύπτοντας την αξία και τα οφέλη της εποχικής καλλιέργειας, αλλά και τον πλούτο και την κληρονομιά της ελληνικής γης. Το “Alepochori Experience” ολοκληρώνεται το ίδιο βράδυ στο νεοκλασικό του Soil, στο chef’s table, μέσα από την ανοιχτή κουζίνα και την άμεση επικοινωνία με τη δημιουργική διαδικασία της ομάδας. Όλα όσα συλλέχθηκαν νωρίτερα στον κήπο στο Αλεποχώρι αναγεννιούνται σε συνταγές γήινης φιλοσοφίας, με τον σεφ Τάσο Μαντή να επιμελείται τα πιάτα και να μυεί τους καλεσμένους στη δική του γαστρονομική φιλοσοφία. Μια φιλοσοφία που είναι βαθιά ριζωμένη στη γη, στις αρχές της βιωσιμότητας και της zero waste πολιτικής.

Αυτά είχα να σας πω, τουλάχιστον για την ώρα, για τα συναρπαστικά γαστρονομικά και ξενοδοχειακά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού. Καλό καλοκαίρι!  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v