Το Πήλιο σε ένα Σαββατοκύριακο

Οι βουτιές στο Χορευτό. Οι βόλτες στην Τσαγκαράδα. Τα φαγοπότια στον Κισσό. Και όλα όσα προλαβαίνεις να κάνεις σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο στο Πήλιο.

Το Πήλιο σε ένα Σαββατοκύριακο

Χωράει το Πήλιο σε ένα Σαββατοκύριακο; Φυσικά και όχι, ούτε σε δύο εβδομάδες δεν χωράει. Αν όμως το μπάτζετ ή το υπόλοιπο αδείας δεν σηκώνει τίποτα παραπάνω, εμείς είμαστε εδώ να σου φτιάξουμε το πρόγραμμα του απόλυτου πηλιορείτικου weekend.

Πρώτη στάση: Πορταριά

Σαν μαγική πόρτα στο βουνό, εξ ου και το όνομά της, η Πορταριά είναι το πρώτο πηλιορείτικο χωριό που συναντάς ανηφορίζοντας από τον Βόλο. Εδώ θα κάνεις την πρώτη σου στάση, Παρασκευή απογευματάκι, για να βολτάρεις τα λιθόστρωτα σοκάκια της, ανάμεσα σε επιβλητικά αρχοντικά (τα οποία όχι, δεν τα βλέπεις από το παράθυρο του αυτοκινήτου: γενικώς τα χωριά του Πηλίου θέλουν περπάτημα, οι ομορφιές τους είναι κρυμμένες μακριά από τους ασφαλτόδρομους). Εν συνεχεία θα πιάσεις τραπεζάκι στην Κρίτσα για πηλιορείτικους μεζέδες (στα «οπωσδήποτε» το πηλιορείτικο σπετζοφάι με ντόπια λουκάνικα και πιπεριές, και το αρνάκι με σύκα και καβουρδισμένα αμύγδαλα) πριν πάρεις τον δρόμο για τη Ζαγορά.

Δεύτερη στάση: Τα Χάνια

Επειδή η διαδρομή Πορταριά-Ζαγορά είναι μεγαλούτσικη, κάτι λιγότερο από ώρα, και γεμάτη στροφές, καλή ιδέα είναι να κάνεις άλλη μια στάση στα μισά, στο γραφικό χωριό που λέγεται Χάνια, όπου θα πιάσεις τραπεζάκι για σπιτικά γλυκά και λεμονάδες στο Mountainto, που απλώνει τραπεζάκια έξω με φαντασμαγορική θέα στις πηλιορείτικες πλαγιές και την θάλασσα.

Η Ζαγορά είναι η τέλεια βάση για το ΣΚ σου

Ένα από τα μεγαλύτερα, και πιο ζωντανά, χωριά του Πηλίου έχει αφενός ζωή τα βράδια, αφετέρου εύκολη πρόσβαση σε μερικές από τις ωραιότερες παραλίες και πολλά κουκλίστικα χωριά της «από κει» πλευράς του βουνού (ποια είναι η από κει ρωτάς, αυτή που κοιτάζει το Αιγαίο απαντάμε). Γι’ αυτό προτείνουμε να κλείσεις τη διαμονή σου στη Ζαγορά, που έχει και ωραιότατες τιμές: Δες ας πούμε το Antonis Tasios Guesthouse στα 47€ το δίκλινο για τα ΣΚ του Ιουλίου, ή τον Ξενώνα Καπανιάρη στα 61€. Αφού φτάσεις (και λογικά έχει ήδη βραδιάσει) πιάνεις τραπεζάκι για ποτό και μουσικάρες στο Ραδιόφωνο, που απλώνει τραπεζάκια στην πλατανοσκέπαστη πλατεία του χωριού. 

Η πρώτη σαββατιάτικη βουτιά στο Χορευτό

Ένα 20λεπτο οδήγησης από την Ζαγορά, ή 8 περίπου χιλιόμετρα μακριά, θα βρεις μια από τις ωραιότερες παραλίες του Πηλίου για το πρωινό του Σαββάτου σου. Ξακουστή για (και βαφτισμένη από) τα μεγάλα βαθυγάλαζα κύματά της που χορεύουν συχνά, χαρίζοντας ώρες συγκίνησης σε όσους βαριούνται να κολυμπούν σε θάλασσα - λάδι. Έχει, εκτός αυτών, και υπέροχη χρυσαφένια άμμο που απλώνεται σε μήκος δυόμιση χιλιομέτρων. Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες σε σημεία, αλλά έχει και άφθονο ελεύθερο χώρο αν προτιμάς να απλώσεις την ψάθα σου.

Μεσημεριανό στον Κισσό

Το γλυκύτατο χωριουδάκι τσέπης που λέγεται Κισσός, και φημίζεται για τα ταβερνάκια του που σερβίρουν παραδοσιακή πηλιορείτικη κουζίνα, απέχει ένα μισάωρο από το Χορευτό. Εδώ θα πιάσεις οπωσδήποτε τραπεζάκι στη Συνάντηση για να δοκιμάσεις νοστιμιές όπως τα ρεβίθια με πορτοκάλι, τη φέτα με σως τριαντάφυλλο, το κοκκινιστό μοσχαράκι με γίγαντες, τις χοιρινές μπουκίτσες με δαμάσκηνα και χαρουπόμελο, και τους γεμιστούς κολοκυθανθούς. Με τα απαραίτητα κρασάκια, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 17-20€ το άτομο.

Απόγευμα στους καταρράκτες

Δυο βήματα από τη Συνάντηση, ό,τι πρέπει για να περπατήσεις λίγο να χωνέψεις το λουκούλλειο γεύμα, οι καταρράκτες του Κισσού ήταν μέχρι πρότινος ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά που πλέον έχει διαρρεύσει, πράγμα που σημαίνει ότι μόνος/η δεν θα είσαι. Το τοπίο ωστόσο θα σε αποζημιώσει, ενώ το απολύτως παγωμένο νερό των καταρρακτών θα σου κάνει τζάμπα λίφτινγκ στο δέρμα (μην βουτήξεις όμως αμέσως μετά το γεύμα ε, άραξε λίγο, μην μας κάνεις να ακουγόμαστε σαν τη μαμά σου). Ωραίο για (χωνευτικό) περπάτημα είναι και το Μονοπάτι του Κισσού, που ξεκινά από εδώ και ενώνει το χωριό με το Μούρεσι, αλλά εννοείται ότι μπορείς να περπατήσεις όσο μικρό ή όσο μεγάλο κομμάτι του θέλεις.

Βραδάκι στην Τσαγκαράδα

Ένα 20λεπτο οδήγησης από τον Κισσό, και τρία τέταρτα από τη Ζαγορά, η Τσαγκαράδα είναι για πολύ κόσμο το ωραιότερο χωριό του Πηλίου. Εμείς εδώ είμαστε αντικειμενικοί, και τέτοιες θέσεις δεν παίρνουμε, θα σου πούμε όμως πως τα αρχοντικά που στολίζουν τα πετρόχτιστα καλντερίμια της, τα αιωνόβια πλατάνια που σκεπάζουν την πλατεία της, και τα τρεχούμενα νερά που βάζουν για σάουντρακ τη μελωδία τους κάνουν την Τσαγκαράδα σούπερ ρομαντική –και φυσικά, όπως όλα τα πηλιορείτικα χωριά, τη χαρά του περιπατητή. Εδώ μετά τις βόλτες σου θα πιάσεις τραπεζάκι στον Ιταμό, για σπιτική κουζίνα να γλείφεις τα δάχτυλά σου: Δοκίμασε κουνέλι με αστεροειδή γλυκάνισο, μοσχαράκι με λιαστή ντομάτα και καπνιστό τυρί, και κεφτεδάκια με κανέλα και κουρκουμά, και θα μας θυμηθείς. Λογαριασμός με κρασί, στα 15-17€ το άτομο.

Η κυριακάτικη βουτιά στους Αγίους Σαράντα

Μισή ώρα από την Ζαγορά, οι Άγιοι Σαράντα είναι η παραλία δίπλα στο Χορευτό, πολύ πιο ήσυχη αλλά με εξίσου διάφανα, βαθυγάλαζα νερά, άμμο και ψιλό βοτσαλάκι, δάση που φτάνουν ως το κύμα και βράχια ιδανικά για βουτιές από ψηλά. Αξίζει, με λίγα λόγια, να βάλεις ξυπνητήρι νωρίτερα για μια βουτιά εδώ την τελευταία μέρα του Σαββατοκύριακού σου.

Μεσημέρι στον Άγιο Λαυρέντιο

Περίπου 30 χιλιόμετρα, ή μια ωρίτσα και κάτι από τους Αγίους Σαράντα, ο δρόμος θα σε φέρει σε ένα από τα ωραιότερα χωριά του Πηλίου, τον Άγιο Λαυρέντιο. Φωλιασμένα ανάμεσα σε καστανιές και αγριοκερασιές, τα επιβλητικά αρχοντικά του στολίζουν λιθόστρωτα δρομάκια, σε ένα σκηνικό που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ολόκληρο το Πήλιο σε μικρογραφία. Για ένα μίνι μάθημα αρχιτεκτονικής, αναζήτησε τα τρία διασημότερα αρχοντικά του χωριού: του Γκλαβάνη, με τα εμφανή ανατολίτικα στοιχεία, του Παπαθανασίου, με τα νεοκλασικά χαρακτηριστικά, και του Κανταρτζή, με τα τοξωτά παράθυρα. Μετά τις απαραίτητες βόλτες στα καλντερίμια του χωριού, θα πιάσεις τραπεζάκι στη Φωλιά, για σπιτικό γιουβετσάκι, γίδα ψητή, κεφτέδες με μελιτζάνες και πεντανόστιμους γίγαντες, σε τιμές που δύσκολα ξεπερνούν τα 17€ το άτομο με κρασί.

Απόγευμα στον Άγιο Βλάση

Ένα 20λεπτο από τον Άγιο Λαυρέντιο, το έτερο πάλαι ποτέ μυστικό νυν αγαπημένο των εκδρομέων χωριό του Πηλίου απολαμβάνει πανοραμική θέα στον Παγασητικό, έτσι όπως είναι χτισμένο σαν μπαλκονάκι στην πλαγιά του βουνού. Στα αξιοθέατά του περιλαμβάνονται το παλιό δημοτικό σχολείο και το πετρόχτιστο γεφύρι, που χρονολογούνται αμφότερα από τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πριν πάρεις το δρόμο της επιστροφής, που θα σε φέρει αρχικά στην Αγριά και εν συνεχεία παραλιακά στον Βόλο, πιάσε οπωσδήποτε τραπεζάκι για ελληνικό καφέ και γλυκό του κουταλιού στην πλατεία του χωριού, στο παραδοσιακό καφενείο που λέγεται Κεντρικόν. https://goo.gl/maps/6qiGkKADfpXrJnKo8

Ολόκληρη η διαδρομή με τις στάσεις στον χάρτη εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v