῾΄Alos, μια καινούρια γαστρονομική εμπειρία στη Νάξο

Η νέα εστιατορική άφιξη της Νάξου στο ξενοδοχείο Ostria Inn, που υπογράφει ο chef Άρης Ρούσσος

῾΄Alos, μια καινούρια γαστρονομική εμπειρία στη Νάξο

Η νέα εστιατορική άφιξη της Νάξου στο ξενοδοχείο Ostria Inn που υπογράφει ο chef Άρης Ρούσσος και η ομάδα του ονομάζεται ῾΄Alos και έχει πάρει το όνομά της από το δακτυλίδι της σελήνης. Κι όπως κι αυτό περικλείει μέσα του τη μοναδικότητα των τοπικών υλικών, την παραδοσιακή ξεχασμένη γεύση, τη μοντέρνα γαστρονομική ανάταση, τον αφοπλιστικό ορίζοντα της θάλασσας και την κυκλαδίτικη ομορφιά. Με άλλα λόγια τη Νάξο στα καλύτερά της! 

 

῾΄Αλως είναι ο λεπτός κύκλος λευκού ή έγχρωμου φωτός γύρω από τον ήλιο, τη σελήνη ή άλλο φωτεινό σώμα. Το φαινόμενο που προκαλείται από τη διάθλαση ή ανάκλαση του φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους της ατμόσφαιρας. Το δικό μας ῾΄Alos είναι το νέο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ostria Inn στη Νάξο. Στην παραλία της Μουτσούνας, μία από τις ωραιότερες των Κυκλάδων. Όπου το μενού υπογράφει η εταιρεία του διακεκριμένου ταλαντούχου chef, Άρης Ρούσσος. 

Γεύσεις και αρώματα θάλασσας και γης, τοπικά υλικά της εποχής, σεβασμός στη ναξιώτικη γαστρονομική παράδοση και ανεμπόδιστη θέα στον γαλάζιο ορίζοντα. Ηρεμία, γαλήνη, αποστομωτικά πανοράματα των Μικρών Κυκλάδων και πιάτα που γεφυρώνουν το παρελθόν με το παρόν, το τοπικό με το παγκόσμιο. 

«Η φιλοσοφία μας σε αυτό το εστιατόριο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άρης Ρούσσος «είναι… “όχι πειραγμένες και αποδομημένες συνταγές στο όνομα της μοντέρνας κουζίνας.”» Εδώ εφαρμόζουμε παγκόσμιες τεχνικές μαγειρικής, αξιοποιώντας την πρώτη ύλη της Νάξου (από τις καλύτερες στην Ελλάδα), ακόμα και υλικά που έχουν πια χαθεί από την κουζίνα». Και κάπως έτσι δημιουργούνται εδώ αριστουργηματικά πιάτα όπως το ωμό ψάρι με λαδολέμονο αρωματισμένο με φραγκόσυκο ή το cheesecake από μυζήθρα και θυμαρίσιο μέλι. Ο πελτές, όπως κάποτε τον μαγείρευε η γιαγιά μας, επιστρέφει στο τραπέζι και μαζί και παλιές τεχνικές όπως η “γούνα”, ψάρι δηλαδή που ψήνεται με αφύγρανση σε χοντρό αλάτι από την περιοχή για να δώσει περισσότερη ένταση στη γεύση. 

Τα -αποκλειστικά- εποχιακά υλικά που χρησιμοποιούνται προέρχονται τα περισσότερα από την ιδιόκτητη φάρμα. Φρέσκα λαχανικά και φρούτα, ελαιόλαδο, μέλι, τυρί αλλά και κάποια κρέατα μεγαλώνουν για να μοιραστούν μαζί μας την γνησιότητα και νοστιμιά τους στη φάρμα του κύριου Ιωάννη Κώτσου, του πατέρα των ιδιοκτητών, ο οποίος με περίσσιο ελληνικό μεράκι εφαρμόζει την αυτοσχέδια τεχνική ωρίμανσης της γραβιέρας Νάξου με θαλασσινό νερό και “ξεκούραση” στο κελάρι. Ή επιλέγει το καλύτερο φιλέτο μοσχαριού και το ωριμάζει πριν φτάσει στο υψηλής μαγειρικής αισθητικής πιάτο μας. Και για ότι δεν παράγεται εδώ, ο κος Κώτσος φροντίζει με σχολαστική επιμέλεια να τα προμηθευτεί (επιλέγοντάς τα προσωπικά) από άλλες αντίστοιχες φάρμες ή μικρούς τοπικούς παραγωγούς.

Και όσο ο ήχος της θάλασσας και της γευστικής γαλήνης ανακουφίζει την κούραση της πόλης, μπορεί κανείς να νιώσει τις δονήσεις του παρελθόντος. Σ αυτό το ιστορικό καταφύγιο της Μουτσούνας, στην ανατολική πλευρά της Νάξου, όπου παλιότερα μεταφέρονταν φορτία σφυρίδας μέσω εναέριου τελεφερίκ. 

Παρελθόν και παρόν, κυκλαδίτικη ομορφιά και γεύση ταλαντούχα υπογραφή, γαλάζια θέα και βαθύς ορίζοντας. Όλα αυτά ενώνονται για να δημιουργήσουν τον νέο φωτεινό κύκλο του῾΄Alos. Τη νέα γαστρονομική -και όχι μόνο!- εμπειρία που έχει να επιδείξει φέτος το νησί της Νάξου και το ξενοδοχείο Ostria Inn. 

῾΄Alos Restaurant at Ostria Inn 

Μουτσούνα, Νάξος

Tel: +30 22850 68235
Mob: +30 69 44 00 25 46

https://www.ostria.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v