Το Λαύριο είναι η τέλεια μονοήμερη

Εθνικό δρυμό τέλειο για πικνίκ έχει, σπηλαιοβάραθρο έχει, αρχαίο θέατρο έχει, παραλίες έχει… Τι άλλο θέλεις πια για να κανονίσεις μια μονοήμερη στο Λαύριο;

Το Λαύριο είναι η τέλεια μονοήμερη

Μπορεί να μνημονεύεται συχνά στα αφιερώματα του prestigious γείτονά του, που λέγεται Σούνιο, ωστόσο το Λαύριο αξίζει ένα ολόκληρο θέμα και μια ξεχωριστή εκδρομή μόνο του, κι αν δεν μας πιστεύεις είναι γιατί δεν το έχεις βολτάρει αρκετά. Πάμε να το διορθώσουμε αυτό.

Εν αρχή ην το Χάος

Πάντα θέλαμε να τη βάλουμε πλαγιότιτλο αυτή τη φράση. Το Χάος, που λες, είναι ένα εντυπωσιακό σπηλαιοβάραθρο στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, από την πλευρά του Λαυρίου. Τι είναι σπηλαιοβάραθρο, ρωτάς; Φαντάσου έναν κρατήρα περιστοιχισμένο από κάθετα βράχια, το ύψος των οποίων αγγίζει τα 55 μέτρα. Η πρώτη σου σκέψη θα είναι ότι εδώ έπεσε κάποτε μετεωρίτης, αλλά η επικρατέστερη θεωρία λέει ότι μάλλον επρόκειτο για οροφή σπηλαίου που κατέρρευσε. Στις… όχθες του Χάους θα βρεις ξέφωτα ιδανικά για να στήσεις πικνίκ, ή απλώς για να αράξεις και να χαζεύεις αυτό το θαύμα της φύσης.

Εκτός από το –ομολογουμένως πολύ εντυπωσιακό− χάιλαητ του, ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου είναι ό,τι πρέπει για πεζοπορίες, ποδηλατάδες και πικνίκ στη σκιά των πευκώνων του, που καλύπτουν ολόκληρα καταπράσινα στρέμματα. Θα βρεις και οργάνωση εδώ, του τύπου πηγές με τρεχούμενο νερό και τραπεζάκια του πικνίκ στη σκιά των δέντρων. Οι διαδρομές που έκαναν το Λαύριο πλούσιο και διάσημο επί 5.000 χρόνια: Η εξόρυξη αργύρου και μολύβδου εδώ ξεκινά από το 3000 π.Χ., πράγμα που σημαίνει πως τα μεταλλεία του Λαυρίου είναι από τα αρχαιότερα της Ελλάδας. Λεπτομέρειες για την Ιστορία τους, και ένα πολύ ενδιαφέρον σχετικό μουσείο, έχει το επισκέψιμο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Το ήξερες ότι εδώ βρίσκεται το αρχαιότερο θέατρο της Ελλάδας;

Ο Θορικός, που βρίσκεται σήμερα στο Λαύριο, ήταν ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς της Αττικής. Κατοικούταν σίγουρα από την τέταρτη χιλιετία προ Χριστού (ίσως και παλαιότερα, πάντως για την τέταρτη έχουμε στοιχεία) κι αυτό για να βάλεις τα πράγματα σε μια προοπτική είναι κοντά δύο χιλιάδες χρόνια πριν τον Τρωικό Πόλεμο, και τρεις χιλιάδες χρόνια πριν χτιστεί η Ακρόπολη.

Λογικό κι επόμενο, το θέατρο του Θορικού να μην είναι το αρχαίο θέατρο που έχεις συνηθίσει: Το σχήμα του αντί για ημικύκλιο είναι ελλειπτικό και η ορχήστρα (η σκηνή, αν δεν σκαμπάζεις από ορολογία) είναι τετράγωνη αντί για στρογγυλή. Κάπου ανάμεσα στο 525 και το 480 π.Χ. τοποθετούμε την κατασκευή του. Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, στην ανατολική πλευρά του λόφου, βρίσκεται ο μεγαλύτερος μυκηναϊκός θολωτός τάφος που έχουμε στην Αττική, ενώ πολύ κοντά εδώ το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές στα αρχαία μεταλλεία και στο Σούνιο. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος χωρίς ωράριο και χωρίς εισιτήριο.

Ωραία όλα αυτά, καμιά βουτιά θα κάνουμε;

Αν θα κάνουμε λέει! Αν δεν θες να ξεμακρύνεις προς το Σούνιο, που έχει την παραλία-σταρ που λέγεται ΚΑΠΕ και την ωραιότατη αμμουδιά μπροστά από το ξενοδοχείο Αιγαίον, εξαιρετική επιλογή είναι η Πουνταζέζα, με το ψιλό της βοτσαλάκι, τα διάφανα νερά και τα αρμυρίκια που της παρέχουν φυσική σκιά (τα Σαββατοκύριακα είναι καλή ιδέα να έρθεις νωρίς για να προλάβεις μια θέση στον ίσκιο). Αγαπημένη των ερημιτών, η μικρή παραλιούλα που λέγεται Τσίου θέλει λίγο περπάτημα στο μονοπάτι για να την προσεγγίσεις, σε αποζημιώνει όμως με διάφανα, αιγαιοπελαγίτικα νερά, ολόλευκα βράχια και μια στενή λωρίδα άμμου ανάμεσά τους. Συμπαθέστατη και αμμουδερή είναι και η παραλία της Πέρδικας, αν την πετύχεις χωρίς κύμα που βγάζει φύκια στην άκρη του νερού. Τα ρηχά νερά της την καθιστούν ιδανική για οικογένειες με πιτσιρίκια.

Εμείς για το φαγητό ήρθαμε

Αν μας διαβάζεις συχνά ξέρεις ότι θα ξεκινήσουμε από τον Φόρο, στην υπερυψωμένη αυλίτσα του οποίου απολαμβάνουμε φρέσκο ψάρι και πεντανόστιμα θαλασσινά με θέα θάλασσα, στις καλύτερες ίσως τιμές της αττικής ακτογραμμής (σταθερά κάτω από 20€ το άτομο με ουζάκι). Στο κέντρο του Λαυρίου, ο Πεζόδρομος ό,τι στερείται σε θαλασσινή θέα το αναπληρώνει σε πεντανόστιμα θαλασσινά και στεριανά μεζέδια (στα «οπωσδήποτε» το γαριδοπίλαφο και το εξοχικό στη λαδόκολλα με χρωματιστές πιπεριές και τυριά) σε τιμές που δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 17€ το άτομο με κρασί. Το δε Λιμάνι βγάζει τραπεζάκια έξω με θέα (το μάντεψες) στο λιμάνι, και μας σερβίρει θαλασσινά μεζεδάκια όπως τα μύδια με σκόρδο και κρασί, η καβουροσαλάτα με καβουρόψιχα και ουχί με σουρίμι, η κοκκινιστή σουπιά και τα γαυράκια στο τηγάνι, σε τιμές που κυμαίνονται στα 17-20€ το άτομο με ουζάκι.

Διαβάστε περισσότερα - Πού να πάμε για φαγητό κοντά στο Σούνιο; 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v