Τα καλύτερα στον Πειραιά

Οι ωραιότερες αυλές, το καλύτερο μπέργκερ, οι πιο κεφάτες μουσικές, και όλοι οι λόγοι για τους οποίους αγαπάμε τον Πειραιά σε ένα αλλιώτικο τοπ-10.

Τα καλύτερα στον Πειραιά

Έχουμε αδυναμία στο μεγάλο λιμάνι, και ποτέ δεν προσπαθήσαμε να την κρύψουμε. Για του λόγου μας το αληθές, σου φτιάξαμε και μια λίστα με τα καλύτερά του, για να έχεις να πορεύεσαι είτε ως πρωτάρης είτε ως τακτικός θαμώνας που δεν έχει όμως ακόμα εξερευνήσει όλες τις γωνιές του.

Η καλύτερη θέα: Είναι αυτή από την ταράτσα του Δον Κιχώτη στην Καστέλλα, που αγναντεύει από ψηλά το Μικρολίμανο, τα νερά του Σαρωνικού και την ακτογραμμή της αθηναϊκής ριβιέρας απέναντί του. Στα ηχεία οι μουσικές είναι ροκ με κάμποσα 80s περάσματα, και στα τραπέζια δροσερά καφεδάκια το πρωί και τέλεια κοκτέιλ (στα 11€) αργότερα.

Οι πιο κουλ μουσικές: Παίζουν στο Rockfellas Excelsior στη Μαρίνα Ζέας, που εναλλάσσει Παίζει από Nirvana και Rolling Stones μέχρι Doors και Manu Chao, χωρίς να λέει όχι και σε κάποια swing και rock’n’roll περάσματα. Έχει και μια από τις πιο ενημερωμένες κάβες του Πειραιά, και καλές τιμές: στα 7€ το απλό ποτό, από 8€ τα premium.

Τα καλύτερα μπέργκερ: Τα φτιάχνει αναμφισβήτητα το Μπαρ Μπεε Κιου, του οποίου η φήμη ξεπερνά τα σύνορα όχι του Πειραιά, αλλά της Ελλάδας όλης, αφού το 2014 συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τα 25 καλύτερα μπέργκερ του πλανήτη. Δοκίμασε ένα Δε Αμέρικαν με διπλό τσένταρ, διπλό καπνιστό μπέικον, ντομάτα, κρεμμύδι, πίκλες και δε σως ή έναν πικάντικο Βελζεβούλη με ένταμ, τομάτα, καραμελωμένα κρεμμύδια, μουστάρδα και καυτερή σάλτσα, και θα καταλάβεις γιατί.

Ο καλύτερος πατατομεζές: Λέγεται «το Βρώμικο της Πλατείας», είναι φωλιά τραγανής πατάτας κομμένης ζυλιέν και λουσμένης με αυγά και απάκι, και σερβίρεται στον Αρλεκίνο. Συνδυάζεται δε άψογα με την γουρουνοπούλα με χοντρό αλάτι. Ο δε λογαριασμός για ένα φουλ έξτρα φαγοπότι με κρασάκια δύσκολα ξεπερνά τα 15€ το άτομο.

Το καλύτερο wine bar: Tο Corks & Forks πάνω από τη Μαρίνα Ζέας απλώνει τραπέζια-κρασοβάρελα στο φαρδύ πεζοδρόμιο μπροστά του, έχει κι έναν σούπερ στιλάτο εσωτερικό χώρο. Μας συστήνει πάντα τις πιο ενδιαφέρουσες ετικέτες του ελληνικού αλλά και διεθνούς αμπελώνα (από 4€ το ποτήρι) ενώ έχει κι ένα μενού να γλείφεις τα δάχτυλά σου –δοκίμασε το Cuban chicken bowl, με κοτόπουλο, καστανό ρύζι, avocado, γλυκοπατάτα, μπανάνα plantain και τραγανά λαχανικά, και θα μας θυμηθείς. Λογαριασμός για φαγητό και κρασί, στα 20-25€ το άτομο.

Τα καλύτερα κοκτέιλ: Τα πίνουμε στο σούπερ ατμοσφαιρικό The Art of Bragi στην Πειραϊκή, που έχει ταξιδιάρικη διακόσμηση και μεγάλες τζαμαρίες για χάζι στην θάλασσα απέναντι. Οι τιμές τους ξεκινούν από 8€.

Το πιο θρυλικό βρώμικο: Είναι σαφέστατα το χοτ ντογκ των Ιμαλαΐων που έχει αναθρέψει γενιές και γενιές ξενύχτηδων του Πειραιά, με προτάσεις όπως το Special, με λουκάνικο βραστό, μουστάρδα, κέτσαπ, μαγιονέζα, σάλτσα κρεμμυδιού, λάχανο, καρότο και ροζ σος και το ομώνυμο Ιμαλάια, με βραστό λουκάνικο, τυρί, μπέικον, αυγό, κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα και πατάτες. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 3€.

Η καλύτερη ταράτσα για φαγητό: Η Τσιπουροκατάσταση, στο κέντρο του Πειραιά, στεγάζεται σε ένα αιωνόβιο αρχοντικό με κουκλίστικη ταράτσα, και μας κακομαθαίνει με τη δροσιά και με τα μεζεδάκια της που περιλαμβάνουν ντολμαδάκια με κιμά, γεμιστή πιπεριά, σουτζουκάκια και αχνιστά μύδια στο τηγάνι και συνοδεύουν ιδανικά τα τσιπουράκια μας. Λογαριασμός στα 20€ περίπου το άτομο, αλκοόλ περιλαμβανομένου.

Οι καλύτερες γαρίδες: Είναι ασυζητητί αυτές της Μαργαρώς στο Χατζηκυριάκειο, που σερβίρει τρία πιάτα και καλά: Γαρίδες στο τηγάνι, μπαρμπούνια επίσης τηγανιτά, χωριάτικη σαλάτα. Τέλος –αλλά τι τέλος. Τα ουζάκια ρέουν άφθονα και ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 25-30€ το άτομο.

Η καλύτερη μπακαλοταβέρνα: Λέγεται Το Ειδικόν, βρίσκεται στα Ταμπούρια, και μας σερβίρει εδώ και έναν αιώνα (στην κυριολεξία) εξαιρετική φάβα, τηγανιτά κεφτεδάκια, γίγαντες, συκώτι, μεζέ σουτζούκι και την «τούρτα», το σουξέ του μαγαζιού, ένα «βουναλάκι» με τηγανιτές πατάτες και από πάνω τηγανιτά αυγά. Μαζί με χύμα κρασί, υπολόγισε περί τα 18€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v