5 λόγοι να πας στην Καππαδοκία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου

Νεραϊδένιες καμινάδες, ξενοδοχεία λαξευμένα στα βάθη των σπηλιών, απόκοσμες υπόγειες πόλεις και όλα όσα κάνουν την Καππαδοκία μαγική.

5 λόγοι να πας στην Καππαδοκία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου

Ένα παραμύθι βγαλμένο από τα βάθη της Ανατολής, το σκηνικό στο οποίο φαντάζεσαι να ζωντανεύουν οι ιστορίες από τις Χίλιες και μία Νύχτες. Αυτή είναι η Καππαδοκία, μία από τις πλέον γοητευτικές γωνιές της Τουρκίας.

Με τα λαξευμένα στις σπηλιές ξενοδοχεία της, τα πολύχρωμα αερόστατα που σηκώνονται κάθε πρωί να συναντήσουν τον ήλιο που ανατέλλει, τις υπόγειες πόλεις της και μια παράδοση χιλιάδων ετών στην αμπελουργία και την κεραμική, η Καππαδοκία θα γίνει εύκολα ο νέος αγαπημένος σου προορισμός, όποια εποχή του χρόνου και αν την επισκεφθείς. Κι έχουμε πέντε (από τους πολλούς) καλούς λόγους για να το κάνεις άμεσα.

Οι καμινάδες των νεραϊδών: Το σύμβολο της Καππαδοκίας

Οι «καμινάδες των νεραϊδών» είναι η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό ακούγοντας τη λέξη Καππαδοκία. Οι βραχώδεις αυτοί σχηματισμοί, που η δημιουργία τους χάνεται στα βάθη του χρόνου, αποτελούν εμβληματικό στοιχείο της Καππαδοκίας και είναι ορατοί από κάθε σημείο της. Οι ομορφότερες καμινάδες των νεραϊδών βρίσκονται στο Πασαμπάγ (Paşabağ), όπου ένα «βραχώδες» καπέλο στεφανώνει το κωνικό σώμα αυτών των δομών. Ο καλύτερος τρόπος, βέβαια, για να απολαύσεις τη θέα αυτών των συγκλονιστικών σχηματισμών είναι από ένα αερόστατο. Καθώς ο ήλιος ανατέλλει και το αερόστατο υψώνεται αργά στον ουρανό, θα έχεις την ευκαιρία να δεις τις πανέμορφες πεδιάδες της Καππαδοκίας να απλώνονται κάτω από τα πόδια σου.



Ξενοδοχεία λαξευμένα μέσα σε σπηλιές

Η διαμονή σε ένα «ξενοδοχείο-σπηλιά» είναι μία από τις πλέον αξιομνημόνευτες εμπειρίες που έχει να προσφέρει η Καππαδοκία στους επισκέπτες της. Η μοναδική αρχιτεκτονική και ο ιδιαίτερος σχεδιασμός αυτών των λαξευμένων σε σπηλιές ξενοδοχείων ενισχύουν τη γοητεία του τόπου, ιδιαίτερα την ώρα του ηλιοβασιλέματος που βάφει το γύρω τοπίο ροζοχρυσαφένιο.

Εκπληκτικές υπόγειες πόλεις που θα σε ταξιδέψουν στο παρελθόν

Η Καππαδοκία φιλοξενεί σημαντικά ιστορικά μνημεία, απομεινάρια από την εποχή των Χιτιτών, τη δεύτερη χιλιετία π.Χ, αλλά και όλων των πολιτισμών που άφησαν το στίγμα τους στην περιοχή. Το Ανοιχτό Μουσείο του Γκιόρεμε (Göreme), που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1985, οφείλει την ιδιαιτερότητά του στους ιερούς χώρους που είναι λαξευμένοι στους βράχους και στις νωπογραφίες που απεικονίζουν σημαντικές σκηνές από τα πρώτα χρόνια της χριστιανοσύνης.

Οι υπόγειες πόλεις που χρονολογούνται από τον έβδομο και όγδοο αιώνα μ.Χ., χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, από τους πρώτους Χριστιανούς ως σημεία ελεύθερης εκδήλωσης της λατρευτικής τους πίστης. Υπόγειες πόλεις όπως το Καϊμακλί (Kaymaklı), το Ντερικούνγιου (Derinkuyu), το Εζκονάκ (Özkonak) και το Μαζί (Mazı) έχουν επιβιώσει στο χρόνο και παρέχουν πληροφορίες για την «υπόγεια» ζωή των κατοίκων τους, με τις σήραγγες, τα δωμάτια, τους στάβλους, τα κελάρια για τη φύλαξη του κρασιού, τις τραπεζαρίες, τις εκκλησίες και τις αποθήκες τροφίμων.

Στην κοιλάδα Γκομέντα (Gomeda), την οποία διασχίζει ο ποταμός Ουζένγκι (Üzengi), θα δεις εκκλησίες σμιλευμένες στους βράχους, περιστερώνες, αμπέλια και μια υπόγεια πόλη. Οι «Τρεις καλλονές» στο κάστρο Ορταχισάρ (Ortahisar), στην περιοχή Ουργκιούπ (Ürgüp), είναι τρεις καμινάδες νεραϊδών που στέκουν η μία δίπλα στην άλλη, περιγράφονται ως «ο πατέρας, η μητέρα και το παιδί» και αποτελούν αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσεις.

Οι θρυλικές πτήσεις με αερόστατο και πολλά περισσότερα

Η δραστηριότητα που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Καππαδοκία είναι οι πτήσεις με αερόστατο. Ωστόσο, οι εναλλακτικές είναι πολύ περισσότερες. Οι εξορμήσεις σαφάρι παντός εδάφους θα σου δώσουν τη δυνατότητα να γνωρίσεις από κοντά τις κοιλάδες, τους βραχώδεις σχηματισμούς και τις καμινάδες των νεραϊδών. Οι συναρπαστικές πεζοπορικές διαδρομές είναι ιδανικές για να εξερευνήσεις αυτόν τον τόπο περπατώντας, μπορείς όμως επίσης να γνωρίσεις τη «χώρα των όμορφων αλόγων», όπως την λένε, ιππεύοντας άλογα εξοικειωμένα με την περιοχή.

Η μακρόχρονη παράδοση της κεραμικής στην περιοχή είναι επίσης κάτι που αξίζει να γνωρίσεις, ιδιαίτερα μέσα από τη συμμετοχή σε ένα εργαστήριο κεραμικής στην Άβανο (Avanos), περίφημη για τον μαλακό και ελαιώδη πηλό της που προέρχεται από την κοίτη του ποταμού Κιζιλιρμάκ (Κızılırmak).



Μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες

Η Καππαδοκία, όπου οι τοπικές λιχουδιές μετατρέπουν τα πλέον συνηθισμένα γεύματα σε κανονική γιορτή, είναι δικαίως δημοφιλής στους foodies. Το τεστί κεμπάμπ (testi kebabı) είναι ένα από τα δημοφιλέστερα εδέσματα μιας κουζίνας πλούσιας σε συνταγές με βάση τα λαχανικά και τα φρούτα που ευδοκιμούν στα γόνιμα εδάφη της περιοχής. Άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ επισκέπτες περιλαμβάνουν το βραστό βερίκοκο, το ρυζόγαλο με κουρκουμά, το νεβσεχίρ μαντίσι (Nevşehir mantısı) (τύπος ραβιόλι), και η πηκτή κρέμα. Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσεις τα κρασιά από τοπικές ενδημικές ποικιλίες αμπελιών της Καππαδοκίας, μιας περιοχής με κληρονομιά χιλιάδων ετών στην οινοποιία.

Πώς θα πας εκεί

Με ενδιάμεση στάση στην Κωνσταντινούπολη, πετάνε στην Καππαδοκία η Turkish Airlines (377€ πήγαινε-έλα τον Σεπτέμβριο, από 575€ τον Ιούλιο) και η Pegasus (236€ πήγαινε-έλα τον Σεπτέμβριο, από 276€ τον Ιούλιο).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v