Εύκολα κόλπα για καλύτερο μεταβολισμό

Θες να βελτιώσεις τον μεταβολισμό σου; Βάλε στην καθημερινότητά σου μερικά απλά πραγματάκια, και δες το σώμα σου να αλλάζει.

Εύκολα κόλπα για καλύτερο μεταβολισμό

Με τον όρο «μεταβολισμός» περιγράφονται οι χημικές μεταβολές που συντελούνται στον ανθρώπινο οργανισμό, έτσι ώστε η χημική ενέργεια που παίρνει μέσω των τροφών να μετατραπεί σε διάφορες άλλες μορφές ενέργειας –κυρίως κινητική.

Η μέτρηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού δείχνει το ελάχιστο ποσό ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να κάνει τις βασικές του λειτουργίες (αναπνοή, μεταβολισμός των κυττάρων, λειτουργία καρδιάς κ.α.).

Καθώς μεγαλώνουμε, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, κι αυτή είναι η βασικότερη αιτία που οι περισσότεροι άνθρωποι παχαίνουν μεγαλώνοντας.

Πώς μπορείς να τον «ξυπνήσεις»;

Αύξησε την πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη αφομοιώνεται πιο δύσκολα από το σώμα, επομένως χρειάζεται περισσότερη ενέργεια απ’ ό,τι το λίπος ή οι υδατάνθρακες. Η θερμογεννετική δράση της πρωτεΐνης είναι 25% (δηλαδή, ο οργανισμός καίει 25% από τις θερμίδες κάθε γραμμαρίου πρωτεΐνης για να την αφομοιώσει), ενώ η αντίστοιχη των υδατανθράκων είναι 5% και του λίπους μόλις 2%.

Πιες νερό

Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση νερού μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι «καίνε» θερμίδες 

Δοκίμασε την προπόνηση υψηλής έντασης

Η HIIT (Διαλειμματική Προπόνηση Υψηλής Έντασης) όχι μόνο αυξάνει τον μεταβολισμό για όσο την κάνεις, αλλά τον κρατάει σε υψηλά επίπεδα για αρκετές ώρες μετά, έτσι ώστε το σώμα να μπορέσει να αναρρώσει από την έντονη άσκηση. Η HIIT περιλαμβάνει διαστήματα με υψηλής έντασης άσκηση (όπως π.χ. σπριντ), στα οποία παρεμβάλλονται διαστήματα χαμηλής έντασης άσκησης (περπάτημα) ή πλήρους ξεκούρασης με αναλογία 1:4 (15’’ άσκηση, 60’’ ξεκούραση), 1:2 (30’’ άσκηση, 60’’ ξεκούραση) ή 1:1 (30’’ άσκηση, 30’’ ξεκούραση), ανάλογα με το επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Σήκωσε βαριά αντικείμενα

Αυξάνοντας τη μυϊκή σου μάζα μέσα από ασκήσεις ενδυνάμωσης (βάρη, μηχανήματα κ.α.) πετυχαίνεις μεγαλύτερο μεταβολικό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας και άρα περισσότερη καύση θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, ύστερα από μια έντονη προπόνηση ενδυνάμωσης, όπως και με την HIIT, ο μεταβολικός ρυθμός παραμένει αυξημένος για αρκετές ώρες .

Κοιμήσου καλά

O καλός και ποιοτικός ύπνος είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα για έναν «δυνατό» μεταβολισμό. Οκτώ ώρες ύπνου την ημέρα, αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας και βοηθούν στον περιορισμό των ορμονών που συνδέονται με το στρες. Το υπερβολικό στρες προκαλεί έκκριση κορτιζόλης, μιας ορμόνης η οποία μεταξύ άλλων επιβραδύνει τον μεταβολισμό και ενισχύει τη συσσώρευση λίπους.

Μην κάθεσαι

Κάθε κίνηση του σώματος καταναλώνει θερμίδες. Όπως είπαμε, όσο πιο δραστήριος είσαι, τόσο υψηλότερος είναι ο μεταβολικός σου ρυθμός. Ακόμη και πολύ βασικές δραστηριότητες, όπως το να σηκώνεσαι όρθιος τακτικά, να περπατάς ή να κάνεις οικιακές εργασίες, μπορούν να κάνουν τη διαφορά μακροπρόθεσμα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v