Στο Πέραμα ξέρουν και καλοτρώνε
Περιποιημένα μεζεδοπωλεία και κλασικές ψαροταβέρνες σε περιμένουν στο λιμάνι που λίγοι καλοφαγάδες ξέρουν αλλά όσοι ανακαλύπτουν εκτιμούν.
Περιποιημένα μεζεδοπωλεία και κλασικές ψαροταβέρνες σε περιμένουν στο λιμάνι που λίγοι καλοφαγάδες ξέρουν αλλά όσοι ανακαλύπτουν εκτιμούν.
Στο Πέραμα ξέρουν από καλό φαγητό και αν ψάχνεις κάτι για να ξεφύγεις από τα γνωστά, τότε οφείλεις να βάλεις πλώρη για το άγνωστο αυτό λιμάνι της Αττικής.
Και μεζεδάκια ωραιότατα και οικονομικά θα βρεις, και φρέσκο ψάρι, και ψαρομεζέδες και χορταστικά τυλιχτά για να γεμίσεις ψυχή και στομάχι.
Χαρτί και Καλαμάρι
Λεωφ. Ειρήνης 33, τηλ: 21 0402 3306
Μεζεδοπωλείο με τη δική του προσωπικότητα, το Χαρτί και Καλαμάρι όπως θα κατάλαβες από το όνομά του ειδικεύεται στα θαλασσινά, δεν αμελεί όμως και τα κρέατα για όσους απαρνηθούν τη θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση αμφότερα είναι πεντανόστιμα και καλομαγειρεμένα. Εδώ θα δοκιμάσεις εξαιρετικά μύδια αχνιστά, αχινοσαλάτα, ριζότο θαλασσινών, σαρδέλες ψητές, μύδια σαγανάκι, μπαρμπουνάκια ανάλαφρα τηγανιτά, αλλά και χοιρινό ψιλοκομμένο και σερβιρισμένο σαν γύρος, μαζί με πιτούλες και γλυκιά σάλτσα μπάρμπεκιου. Συνοδεία κρασιού και κερασμένου γλυκού στο τέλος, δε θα πληρώσεις παραπάνω από 15-20€ το άτομο.
Στροφή Καρνάγιο
Λεωφ. Δημοκρατίας 197, τηλ: 21 0441 6456
Συνεχίζουμε με θαλασσινά, ουζάκια και καλή καρδιά, πιάνοντας θέση σε αυτό το μερακλίδικο Καρνάγιο της Λεωφόρου Δημοκρατίας με το μίνιμαλ περιβάλλον και τις ωραιότατες γεύσεις. Τι θα φας εδώ; Εξαιρετικά ψημένο χταποδάκι πλοκάμι, γαρίδες ψητές, σαρδέλες για να πάρεις τα ω-3, μύδια αχνιστά, καβουροσαλάτα, ψητό καλαμάρι τόσο όσο ώστε να είναι μαλακό, και νοστιμότατα ορεκτικά, όπως παντζαροσαλάτα, πεσκανδρίτσα αχνιστή, πατατούλες τηγανιτές φρεσκοκομμένες και γεμιστούς κολοκυθανθούς. Κάποιες μέρες έχει και ζωντανή μουσική. Ο λογαριασμός για ένα τίμιο ψαρογεύμα με τα απαραίτητα ουζάκια στα 20€ το άτομο.
Ο Τάκης
Ηπείρου 66, τηλ: 21 0441 4109
Η ψαροφαγία συνεχίζεται στις μπλε καρεκλίτσες και τα τραπεζάκια αυτής της μικρής ταβερνούλας σε ένα στενάκι του Περάματος, η οποία φημίζεται για το φρέσκο της ψάρι και όχι αδίκως. Οι ψαριές του Τάκη είναι πάντα φρέσκιες, και το τραπέζι γεμίζει και με άλλα καλούδια, όπως κυδώνια με ροκφόρ, γαρίδες, γυαλιστερές, πετροσωλήνες, κουτσομούρες, καβούρι, γαρίδες ψητές, καλαμαράκια, καραβίδες, αλλά και κριθαράκι και ριζότο θαλασσινών αν δεν είσαι από εκείνους που χορταίνουν εύκολα. Η ποικιλία του σε ούζα και τσίπουρα είναι μεγάλη για να έχεις να διαλέξεις και να δοκιμάσεις όσο τσιμπολογάς τα ψαρικά. Λογαριασμός στα 20€ το άτομο, με ουζάκια.
Το Σπιτικό Souvlaki
Μεγ. Αλεξάνδρου 30, τηλ: 21 1118 1741
Καλά και τα ψαρικά, αλλά αν δεν φας και λίγο τσιτσι τι νόημα έχει η ζωή; Βουρ στο τυλιχτό λοιπόν και κατεύθυνση προς το Σπιτικό, το οποίο το κατέχει το άθλημα και ετοιμάζει πιτόγυρα και πάσης φύσεως μερίδες για κάθε γούστο. Πέρα από τα τυλιχτά με γύρο ή με μπιφτέκι μοσχαρίσιο που είναι ωραιότατα, εδώ θα βρεις και ένα εκλεκτό πιάτο που ονομάζεται «Σπιτικόπιτα» και είναι επί της ουσίας μια μεγάλη αφράτη πίτα, την οποία γεμίζεις με ό,τι τραβά η ψυχούλα σου: γύρο κοτόπουλο, γύρο χοιρινό, καλαμάκι κοτόπουλο, κεμπάπ πολίτικο κ.α. Προσοχή, χορταίνει και τους πιο δυνατούς. Ωραίο και το πικάντικο σουτζούκι του. Υπολόγισε περί τα 10-12€ για ένα σουβλακογεύμα με μπίρα.
Σκνίπα
Ηλέκτρας 1, τηλ.: 21 0441 0972
Παρεϊστικη και μεζεκλίδικη, η Σκνίπα είναι ό,τι πρέπει για να αράξεις με τις ώρες τσιμπολογώντας εκλεκτά μεζεδάκια και πίνοντας ρακές. Σαν βρεθείς εδώ, επιβάλλεται να δοκιμάσεις, μοσχαράκι σε φιλετάκια, σαγανάκι παστουρμά, γαρίδες σαγανάκι, κριθαρότο θαλασσινών, μπουγιουρντί αλλά και χοιρινά μπριζολάκια. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 18-20€ μαζί με το απαραίτητο αλκοόλ. Η Σκνίπα προγραμματίζει συχνά μουσικές βραδιές γιατί το γλεντοκόπι και το φαγοπότι πολλοί αγάπησαν.
Λαγουδέρα
Λεωφ. Δημοκρατίας 33, τηλ.: 21 0441 4154
Με λιτή, παραδοσιακή κι εμφανώς νησιώτικη διακόσμηση η Λαγουδέρα ειδικεύεται στους θαλασσινούς μεζέδες, καλοταΐζοντας τους ψαροφαγάδες της περιοχής αλλά και όσους κάνουν τα χιλιόμετρα για να έρθουν μέχρι εδώ. Πέρα από το φρέσκο ψάρι που αν το πορτοφόλι σου το επιτρέπει αξίζει να δοκιμάσεις στη Λαγουδέρα, ο τσιπουρομεζές, το καβούρι, η ψητή σαρδέλα, η γαριδόψιχα, τα μύδια σαγανάκι, η φάβα αλλά και το μαστιχωτό χταποδάκι δεν πρέπει να λείψουν από το τραπέζι σου. Μαζί με τα απαραίτητα ουζάκια ο λογαριασμός δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 15-18€.